Kawon ( arbuz ) - część 2
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
@ eleanor chodzi Ci o sam czubek stożka? bo jeżeli tak, to myślę, że to raczej nie jest jakaś choroba, tylko po prostu młoda tkanka nie uzyskała jeszcze naturalnych kolorów i dlatego tak to wygląda, ale z oceną wstrzymam się do czasu, gdy wstawisz zdjęcie
@Suppa niestety póki co nie mogę zrobić zdjęć, bo przedwczoraj nawalił mój aparat, który robił świetne makro, ale może spróbuje innym, więc jak coś wyjdzie, to oczywiście wrzucę-a co do objawów jakichś chorób, to właśnie są nimi brązowe plamki, które wyglądają na mączniaka, a drugim niepokojącym objawem, który zresztą w zeszłym roku był początkiem końca mojej hodowli, są więdnące liście, które o dziwo marnieję całe zielone .
@Suppa niestety póki co nie mogę zrobić zdjęć, bo przedwczoraj nawalił mój aparat, który robił świetne makro, ale może spróbuje innym, więc jak coś wyjdzie, to oczywiście wrzucę-a co do objawów jakichś chorób, to właśnie są nimi brązowe plamki, które wyglądają na mączniaka, a drugim niepokojącym objawem, który zresztą w zeszłym roku był początkiem końca mojej hodowli, są więdnące liście, które o dziwo marnieję całe zielone .
-
- 50p
- Od: 28 lut 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój arbuz ma już z 5 cm średnicy jak mi się uda zrobię jutro fotki. dodam tylko, ze jest w foliówce. W gruncie niestety tylko kwiatki bez owoców
mi w gruncie od trzech tygodni, prawie w ogóle nie urosły...
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Moje wielkości piłeczki pingpongowej - w gruncie
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
u mnie jest bardzo dziwna sprawa roślinki arbuza rosną bardzo szybko ale nie zawiązujów owoców chociaż jest b.duzo kwiatów meskich i żeńskich jak na razie czekam.... dodam że rosną na czarnej agrotkaninie
Ja przez lenistwo trochę przesuszyłem swoje arbuzy. Może u Ciebie jest ten sam powód. Podlej obficie - przy tej pogodzie jest im to niezbędne. Tylko nagrzaną wodą a nie taką z węża ;) Ja to robiłem tak, że podniosłem brzegi dziurek wyciętych w czarnej włókninie, za pomocą patyczków i do każdej lałem duże wiadro wody ;p
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
harley byłem dziś zrobić zdjęcie arbuza ale nie zauważyłem już tego jasno zielonego końca. Widocznie nie mógł się wybarwić z braku słońca.
Zaniepokoiło mnie to dlatego, że tylko 1 na 11 miał takie coś i od kilku dni nie zmieniało się.
Co do plam to na 1 liściu były którego urwałem i nie widać więcej.
Zaniepokoiło mnie to dlatego, że tylko 1 na 11 miał takie coś i od kilku dni nie zmieniało się.
Co do plam to na 1 liściu były którego urwałem i nie widać więcej.
dobrze zrobiłeś, bo to jest jedna z najskuteczniejszych metod w zapobieganiu chorobom grzybowym ja wczoraj jako dodatkowy zabieg ochronny przed mączniakiem, polałem po liściach i pod korzenie gnojówką ze skrzypu.
- lobuzka
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Moje dopiero teraz się zawiązują, ale może to i lepiej, że później. Większe będą
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak wyglądały moje dwa dni temu, ostatnio rosną "w oczach" Ten zawiazek ma już wielkość piłeczki ping-pongowej.
lobuzka - ale duże pewnie w lipcu dojrzeją przy takiej pogodzie
lobuzka - ale duże pewnie w lipcu dojrzeją przy takiej pogodzie
Pozdrawiam, Maciek.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
lobuzka! piękne! Ogrzewanie podłogowe im zrobiłaś czy co?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- lobuzka
BRZOSKWINKA podłogówka wyłączona, teraz dogrzewanie "żyrandolowe" ,
Suppa, żebyś wiedział rosną w oczach!! Moje też, tydzień, 1,5 temu wyglądały jak Twoje! To tropikalne ciepełko tak im służy(i nie tylko im)
Suppa, żebyś wiedział rosną w oczach!! Moje też, tydzień, 1,5 temu wyglądały jak Twoje! To tropikalne ciepełko tak im służy(i nie tylko im)
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Wcześniej arbuz kwitł takimi małymi zawiązkami, u mnie teraz jak kwitnie, to zawiązki są wielkości sporego grochu. To trochę jak z cukinią. Im większy jest owocek przed zakwitnięciem, tym większy będzie w chwili dojrzałości, czyli to nawet lepiej, że te majowe maleństwa nie zawiązały.
Powiedzcie mi czy jest sens obcinać pęd jak arbuz zawiąże czy nie ma sensu kombinować ?