Oświetlenie ogrodu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
tw1stoo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 maja 2007, o 17:18
Kontakt:

Problem oświetlenia ogrodu

Post »

Witam, ponieważ kończę prace nad ogrodem, pojawił się problem, ze 3 lata temu elektryk położył mi kable w ziemi (kable obłożone są filią i prawidłowo zaizolowane) ale jest problem, mianowicie pies pogryzł mi jeden koniec i jest prawie przy ziemi!. Co zrobić żeby to jakoś porządnie fachowo zaizolować, żeby podczas deszczu czy innych czynników atmosferycznych nie było problemu. Drugie moje pytanie to jaka powinna być wysokość podmórówki żeby to zainstalować.

Obrazek Obrazek
----
Pozdrawiam

tw1stoo

----
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Musisz przylutować kable a następnie folia termokurczliwa i OK
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiosną 2008 r mam zamiar wykonać oświetlenie mojego skalniaka .Czy przewody położyć w rurkach w ziemi czy tylko przewody wystarczy zakopać . Proszę o pomoc jakie lampy zastosować . :oops: .Tylko nie drogie . :D
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Wiosną 2008 r mam zamiar wykonać oświetlenie mojego skalniaka .Czy przewody położyć w rurkach w ziemi czy tylko przewody wystarczy zakopać . Proszę o pomoc jakie lampy zastosować . :oops: .Tylko nie drogie . :D
Wystarczy zakopać, i dobrze zaizolować na łączeniach, koszulka termokurczliwa, lub pistolet na klej plastikowy w każdym hipermarket za grosze, tylko przewód nie może być telefoniczny( cienki ) :lol: , wiadomo.
Co do tanio, hymmm wątpię, takie piękne rzeczy to koszta. ( Lecz dla chcącego nic trudnego )
Proponuje elektroda.pl
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
grigori24
---

Post »

Może jakieś nowe rozwiązania lamp ogrodowych może ktoś z was coś takiego przerabiał?
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

kabelki jednak radzę położyć w peszlach, będą bardziej wytrzymałe i nie będziesz musiał obawiać się nornic i innych żyjątek.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Jest dostępny kabel ziemny YKy jest on sporo droższy od tradycyjnego , ale nie trzeba go zabezpieczać nawet gdy przez przypadek uderzymy go" szpadlem".
Inny przewód YDy powinno się kłaść w rurkach odradzam peszel , gdyż po 4-5 latach może się utlenić i rozsypać.

Co do oświetlenia proponuje zastosować źródła ledowe " diody" ponieważ zużycie energii jest kilkanaście razy mniejsze, żywotność dłuższa i brak emisji ciepła.
grigori24
---

Post »

Beato jak to wygląda może zdjęcie albo link na te lampy.Wreszcie coś o lampach. ;:1
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To jest lampa na diody pobór mocy 1,44W ale dość droga około 70 zł

Obrazek

Ale można założyć zwykłe lampy a zamiast tradycyjnych żarówek zamontować żarówki diodowe jak również halogeny, wybór jest duży ....
Zalecała bym jak ktoś chce mieć widniej, diody 2W i więcej o barwie ciepło białej

spory wybór jest na allegro jest w czym wybrać :P
grigori24
---

Post »

Beato powiedz mi jeszcze cz te lampy są na 230v czy na jakiś transformator? :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzegorzu ja Ci pokazałam lampę z diodami która mi się spodobała i jest nowością - osobiście jej nie widziałam i nie potrafię powiedzieć ile daje światła i jak go rozprasza, czy się jakoś wymienia w razie zużycia. Zastosowanie LED w żarówkach itp. właśnie pozwala zaoszczędzić energie i już nie trzeba do tego dodatkowo stosować transformatorka, tak samo jak stosowane żarówki energooszczędnej. A jak świecą nic prostszego, najlepiej udać się do supermarketu działu z oświetleniem i tam są oprawki w którą wkręcamy naszą wybraną żaróweczkę (koszt ok. 15 zł)już się robią popularne to jest szansa że będą tanieć... dodam że jak ktoś chce mieć klimacik są dostępne w wielu kolorach.

Wszystkie lampy które są w sprzedaży są na 230V. :lol:
grigori24
---

Post »

Beato a oprócz allegro gdzie jest duży wybór lamp ogrodowych? :oops:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niestety w internecie nie wiem gdzie można jeszcze znaleźć oświetlenie, allegro chyba jest najpopularniejsze :P
Czasami warto w swojej okolicy poszukać hurtowni elektrycznej lub sklepów ...
grigori24
---

Post »

Myślałem że może ktoś ma oświetlenie wykonane w własnym zakresie .Podświetlony ogród pięknie wygląda.Chciałbym taki mieć.To moje marzenie. :D
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Oświetlenie ogrodu

Post »

Zamontowaliśmy kinkiety na domu z żarówkami o mocy do 60 watt i planujemy założyć też lampy w ogrodzie i zastanawiamy się czy są przepisy regulujące kwestię oświetlenia posesji :?: Chodzi mi tu o sąsiadów, żeby nie mieli ewentualnych pretensji, że razi ich światło z naszego ogrodu :roll:
Szukałam w internecie, lecz nic na ten temat nie znalazłam.

pozdrawiam Sonia ;:100
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”