Jakie mogą byc skutki przedawkowania środka ochrony roślin?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Od: 9 mar 2006, o 00:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Jakie mogą byc skutki przedawkowania środka ochrony roślin?

Post »

Tak jak w temacie. Jakie mogą być skutki w przypadku roślin wieloletnich np. drzew m.in. buków jeśli zostanie źle rozcieńczony preparat i wykonany zostanie nim oprysk. Czy roślina sobie poradzi ? Mam właśnie chyba taki przypadek, po prostu w ogrodzie istnieje właśnie taki przypadek. Oprysk został wykonany mospilanem, najprawdopodobniej zastosowano go 2 g na 2 litry wody, a powinno być 2g na 8 litrów wody. Generalnie coś zaczęło się dziać z liśćmi, źle to znoszą. Co robić w takim przypadku?
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie mogą być skutki przedawkowania środka ochrony roślin?

Post »

Może spalić liście i nowe przyrosty. Już raczej nie da się tego cofnąć.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cofnąć nie ale "rozcieńczyć" się da nawet kilka godzin po podaniu. Trzeba podlewać oraz zrobić solidny prysznic roślinie. Uratowałem tak kilka roślin.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

vins pisze: Oprysk został wykonany mospilanem, najprawdopodobniej zastosowano go 2 g na 2 litry wody, a powinno być 2g na 8 litrów wody. Generalnie coś zaczęło się dziać z liśćmi, źle to znoszą. Co robić w takim przypadku?
W takim stężeniu 0,1% nie powinno nic się stać, przyczyna że liście się zmieniły, to może być od za wysokiej temperatury w czasie oprysku lub jakiegoś dodatku do cieczy roboczej.
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Od: 9 mar 2006, o 00:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję za podpowiedzi. Dostałem dzisiaj właśnie takie sygnały od znajomego, że mógł przedawkować taki środek, jednakże byłem u niego z wizytą i stwierdziłem, że przyczyną tego stanu rzeczy nie jest absolutnie oprysk lecz choroba grzybowa :) . Generalnie, wiadomo opryski trzeba wykonywać wieczorem, w dni pochmurne itp. oprysk ten był wykonywany o takich porach, ponadto na etykiecie producenta środka nic nie piszą o możliwości przedawkowania, chodź mospilan wpływa na metabolizm roślin, ale raczej sam go nie niszczy. Bardzo dziękuję zainteresowanie i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”