Kostrzewy
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mariuszu - zauważyłem, że u mnie bardzo dobrze rozsiewa się w piasku, ale również względnie rośnie na bardzo kwaśnej ziemi - co dla kostrzewy nie jest optymalnym miejscem. Być może lepiej toleruje kwaśną ziemię, gdyż jest ona bardzo sucha i w zacienionym miejscu. Aby nie stracić jej, dobrze co kilka lat ją rozdzielać (zauważyłem, że często obumiera od środka kępy).
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- mora1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Kontakt:
Potwierdzam , obumiera od środka, to miejsce wygrabiam i kładę kamień. Trawa bardzo szybko się regeneruje, wtedy usuwam kamień i znowu mam ładna kępę. Bez przyduszenia kamieniem zostawały suche środki i trawa zamierała obwodowo. Środek darni wysychał i był pusty placek.paco pisze: Aby nie stracić jej, dobrze co kilka lat ją rozdzielać (zauważyłem, że często obumiera od środka kępy).

Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2008, o 00:37
Czy możesz zamieścić zdjęcie? Ja właśnie zamierzam zrobić sobie z tej trawki taki właśnie dywanik, tylko trochę zraziło mnie to przesadzanie co kilka lat...Tomasz II pisze:U mnie rośnie na słońcu, ma bardzo sucho i rozrosła się w kilka lat w dywanik, wygląda pięknie. Tylko dwie siewki znalazłem.
Nieco ładniejszy pokrój ma mniejsza odmiana Pic Carlit.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2008, o 00:37
Trawy o niebieskim zabarwieniu
Moja niebieska trawa jest zielona. Teraz zaczęła kwitnąć. Co mam zrobić żeby była niebieściutka jak na obrazkach, i co zrobić z kwiatem trawy na początku maja? Uprawiam ją od zeszłego roku, tzn. wyhodowałam ją z nasion w zeszłym roku.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Re: Niebieska trawa
Nie wiem z jakiego źródła masz nasiona, ale określenie - niebieska trawa jest zielona - to jakoś nie pasuje do rzeczywistości.
Z tych niebieskich traw, które ja posiadam, nawet malutkie siewki są niebieskie - nigdy zielone.
Być może są tak niebieskie trawy jak pokazywane na zdjęciach na Allegro - ale ja osobiście takich nie widziałem.
Kolor niebieski tych traw określiłbym raczej jak szaro-niebieski, stalowo-zielony, siny, ale nie niebieski.

Niezbyt dekoracyjne kłosy (kwiaty) w trawach, żona obcina nożycami.
Ja jestem jedynie posiadaczem kilku traw, ale na forum jest wielu pasjonatów tych pięknych roślin ? Oni na pewno mają większą wiedzę na ten temat.

Z tych niebieskich traw, które ja posiadam, nawet malutkie siewki są niebieskie - nigdy zielone.
Być może są tak niebieskie trawy jak pokazywane na zdjęciach na Allegro - ale ja osobiście takich nie widziałem.
Kolor niebieski tych traw określiłbym raczej jak szaro-niebieski, stalowo-zielony, siny, ale nie niebieski.

Niezbyt dekoracyjne kłosy (kwiaty) w trawach, żona obcina nożycami.

Ja jestem jedynie posiadaczem kilku traw, ale na forum jest wielu pasjonatów tych pięknych roślin ? Oni na pewno mają większą wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Mariusz_S
- Kontakt:
Tak niebieskich kostrzew jak na zdjęciach nie ma wcale. Te zdjęcia są "podkręcone" - niestety to norma wśród sprzedawców kostrzew. Paletę barw tzw. "niebieskiej trawy" wiernie opisał Paco. Dodam jeszcze, że z siewu możesz otrzymać różne warianty kolorystyczne, wiernie barwy powtarzają rośliny otrzymane wyłącznie z podziału.
Tutaj masz link do popularnej odmiany F. glauca 'Blauglut' w oryginalnej kolorystyce http://trawy.eu/encyklopedia/info_fot.p ... &zdj_ind=0 Jak widać - nie jest to czysty niebieski.
Jeśli jest zielona, to może sprzedano Ci F. ovina lub F. tenuifolia (te dwie są najpopularniejsze).
Jeśli chcesz konkretny odcień "niebieskości" to najpierw poszukaj w necie (tylko nie na allegro!) odmian o interesującej Cię kolorystyce a nast. kup sadzonki. Ja polecam np. F. glauca 'Elijah Blue' lub F. valesiaca 'Glaucantha' - obie ładne i dość łatwe do nabycia. Nasiona to loteria.
Tutaj masz link do popularnej odmiany F. glauca 'Blauglut' w oryginalnej kolorystyce http://trawy.eu/encyklopedia/info_fot.p ... &zdj_ind=0 Jak widać - nie jest to czysty niebieski.
Jeśli jest zielona, to może sprzedano Ci F. ovina lub F. tenuifolia (te dwie są najpopularniejsze).
Jeśli chcesz konkretny odcień "niebieskości" to najpierw poszukaj w necie (tylko nie na allegro!) odmian o interesującej Cię kolorystyce a nast. kup sadzonki. Ja polecam np. F. glauca 'Elijah Blue' lub F. valesiaca 'Glaucantha' - obie ładne i dość łatwe do nabycia. Nasiona to loteria.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Generalnie kostrzewy się szybko starzeją. Faktycznie, im bogatsze podłoże tym szybciej. Ja bym się tym specjalnie nie przejmował. Po prostu trzeba je częściej dzielić.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Przywiozłem z Holandii kostrzewę, która naprawde jest niebieska - Festuca glauca 'Intense Blue'. Lepiej wybarwionej jeszcze nie widziałem. Za tydzień jadę po raz drugi, jakby ktoś chciał to mogę kupić (jak jeszcze będzie). Niestety, cena europejska a nie polska...
http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... Blue_2.jpg
http://trawy.eu/encyklopedia/show_fot.p ... Blue_2.jpg
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Sąsiedzi chcieli się pozbyć takiej trawki

Wzięłam ją z zamiarem odratownia, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Czy w ogóle da się coś z nią zrobić? Może wyciąć te wszystkie uschnięte części, choć wtedy niewiele z niej zostannie? Czy ta trawa z wiekem zawsze tak usycha, czy akurat ta sztuka taka się trafiła?

Wzięłam ją z zamiarem odratownia, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Czy w ogóle da się coś z nią zrobić? Może wyciąć te wszystkie uschnięte części, choć wtedy niewiele z niej zostannie? Czy ta trawa z wiekem zawsze tak usycha, czy akurat ta sztuka taka się trafiła?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Mariusz_S
- Kontakt:
Albo wyrywaj martwe części albo zetnij ją bardzo krótko i czekaj na nowy przyrost. Kostrzewy są krótkowieczne, na dodatek części pozbawione dopływu światła zamierają.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Tam gdzie mam działke (między Częstochowa a Kielcami) pełno wszędzie tego rosnie. Ta kostrzewa porasta ogromne połacie jałowych nieużytków u mnie na działce też się bardzo rozprzestrzeniła. Zauważyłem,że dużo lepiej się wybarwia w jałowej i suchej glebie niż w żyznej ogrodowej ziemi. Tegoroczna susza bardzo sprzyja ich wybarwieniu. Tak niebieskich jeszcze nigdy nie widziałem jak w tym roku
.