Iglaki brązowieją od dołu

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Mirek1975
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Iglaki brązowieją od dołu

Post »

Witam
Rok temu posadziłem 6 takich iglaków (nie pamiętam ich nazwy). Przyjeły się super ale w tym roku zauważyłem że dwa z nich zaczeły brązowieć.
Obrazek
Jedna wygląda jak na zdjęciu natomiast drugi jest taki brązowy w mniej więcej połowie.
Jaka może być przyczyna i jak z tym walczyć oprysk nawóz czy coś innego.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Re: Iglaki brązowieją od dołu

Post »

Potrzebny będzie tu nieuchronnie środek przeciwko przędziorkom, tak wyglądają ślady ich aktywności, postępują bardzo szybko, dlatego nie ma co zwlekać. Te iglaki to świerki białe 'Conica', bardzo często atakowane są przez przędziorki, należy je dwa razy do roku pryskać w maju i w sierpniu inaczej może nawet być po nich. Przykro mi ale tak jest.

Pozdrawiam Tomek :wit
Mirek1975
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2012, o 18:31

Post »

A jakim najlepiej środkiem to zrobić i czy mogę to wykonać w tym okresie a póżniej w sierpniu?
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Natychmiast i potem w sierpniu, nie wiem czy na forum powinno się podawać nazwy, ja używałem ostatnio Karate, zapytaj w dobrym sklepie ogrodniczym, doradzą, w opisie powinny mieć że są również na przędziorki. Ten oprysk to niestety konieczność, bo inaczej poczerwienieją całe krzewy a tego przecież byś nie chciał, podobnie jak nikt z nas.

Pozdrawiam Tomek :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”