Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia - uprawa
Moja pierwsza cukinia w tym roku włoska w paski /nasionka podarowane/ a tutaj cukinia szaleje na kompostowniku i walczy ze ślimakami.... [/ [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e98380b76c610f72.html]
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Wielkości jabłka lub kalarepki. Większe też czasami zjadałam na surowo, ale z większych wycinałam pestki.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam jabłka wielkości piłki tenisowej, pinpongowej a niektóre wielkości prawie że kokosa.DorkaS-66 pisze:Wielkości jabłka lub kalarepki.
Kalerpkę niekiedy jak jabłko a niektóre jak jajko. Porównanie
Swoją drogą zastanawiam się czy porównujecie aby na pewno średnice, czy kształty też ;)
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Zakwitła mi w końcu pierwsza cukinia
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Piękne te Wasze cukinie, a umnie po gradzie z liści zostały falbanki...Mam nadzieję że się jakoś odbudują
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- DorkaS-66
- 500p
Cóż - nie będę twierdziła, że jest mi przykro, że masz jabłka wielkości kokosa...jeżeli nie na chemii, to zazdroszczę. Miałam na myśli jabłka normalne, nie mutanty, nie rajskie, normalne!!!
Gdybym chciała napisać, że cukinię ścinamy, gdy osiągnie wielkość kokosa - tak bym napisała!
Pozdrawiam serdecznie...
A! kalarepek wielkości jajka kurzego (normalnego L) nie zazdroszczę, wolę, gdy jest trochę większa...
Gdybym chciała napisać, że cukinię ścinamy, gdy osiągnie wielkość kokosa - tak bym napisała!
Pozdrawiam serdecznie...
A! kalarepek wielkości jajka kurzego (normalnego L) nie zazdroszczę, wolę, gdy jest trochę większa...
DorkaS.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No oczywiście był to żarcik bo strasznie ogólne te porównanka były a i dodać trzeba że cukinie trudno mi wyobrazić sobie porównując do jabłek czy kalarepek.
Przecież to zupełnie inne kształty, ale każdy może porównywać jak chce się wie
Z jabłkami to mam tak, że są normalne ale trafiają się giganty że aż dziw bierze, jakieś wynaturzenie.
Kalarepki z reguły wyrywam takie małe, młodziutkie bo są najlepsze a wielkości jabłka oczywiście dorastają.
Przecież to zupełnie inne kształty, ale każdy może porównywać jak chce się wie
Z jabłkami to mam tak, że są normalne ale trafiają się giganty że aż dziw bierze, jakieś wynaturzenie.
Kalarepki z reguły wyrywam takie małe, młodziutkie bo są najlepsze a wielkości jabłka oczywiście dorastają.
- DorkaS-66
- 500p
Mareczku - to jest zdjęcie z zeszłego roku, kształt i wielkość jabłka. W zeszłym roku miałam ciemne okrągłe (Piacenza)... w tym mam jasne (Di Nizza), będę wiedziała, które smaczniejsze:
Uploaded with ImageShack.us
DorkaS.
Mam pytanie czy jak cukinia juz się zawiąże to można oderwac tego zwiędniętego na niej kwiatka ? Wydaje mi się że kwiatek zaczyna gnić i gnije od niego też cukinia :/
Zerwałam już dwie cukinie malutkie ktore były właśnie zgnite w miejscu gdzie był kwiat ..
Zerwałam już dwie cukinie malutkie ktore były właśnie zgnite w miejscu gdzie był kwiat ..
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Maja100 jeżeli kwiat już zwiądł, to znaczy, że spełnił swoją funkcję. Można spokojnie oderwać
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Ale jak cukinia zaczęła gnić, to już raczej nic z niej nie będzie. Ja bym ja oberwała, co pobudzi do szybszego wzrostu zdrowe okazy ale żar
Kasia
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
DorkaS-66 Teraz mi się przypomniało że spotykam czasem w sklepach cukinie "kulistą" tak bynajmniej je sobie tam nzywają a o tym zapomniałem bo u nas rzadko w sprzedaży jest.
Tu masz fotę mojego jabłka giganta i żałosnych dyń pokrzyżowanych m.in - w tamtym roku tak miałem Jedna dynia wymiaru jabłka
ganio4 Co do gnicia cukiń mam to samo
Tu masz fotę mojego jabłka giganta i żałosnych dyń pokrzyżowanych m.in - w tamtym roku tak miałem Jedna dynia wymiaru jabłka
ganio4 Co do gnicia cukiń mam to samo
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
czy cukiniom można poobrywać liście? posadziłąm je w odległości 1m od siebie tak jak było zalecane na opakowaniu Astry Polki, a one tak się rozrosły (zwłąszcza Striato di Italia z akcji) ze spokojnie jedna ma rozstaw liści ze 120cm jak nie więcej. Myślałam by poobrywać dolne liście bo inaczej w takim buszu raz dwa mogło by się coś przyplątać
te po lewej to Striato di Italia, po prawej pod murem Astry Polki
te po lewej to Striato di Italia, po prawej pod murem Astry Polki
Ania