Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3
Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3
Oczywiście dobrze obrałaś punkt honoru:) młode hosty łatwo pomylić- wiele jest prawie identycznych. w wieku pełnej dojrzałości różnice jednak są, znając odmiany wiemy czego możemy oczekiwać i jak lepiej zaplanować estetyczne nasadzenia.
Do bobi:
Widziałem te hostę w innym wątku, ale nic nie przychodzi mi do głowy - jest trochę za młoda,. choć niby ją znam, ale... na pewno nie jest to Tatoo.
Do Danutal:
1. RAINFOREST SUNRISE- raczej na pewno, bo się przypala.
2. chyba STAINED GLASS
3. BABY BUNTING
4. ON STAGE ( ???) później zaczyna wegetację niż inne hosty, więc to może być ona.
5. GOLD STANDARD
6. DICK WARD lub Paradigm, ale prędzej ta pierwsza.
7 i 8 to chyba to samo, przypalona więc wygląda na INNISWOOD
9. fortunei AUREOMARGINATA
10. Wybacz, ale po takim pióropuszu nie poznam- w ogóle nie wygląda na hostę. Gemini ma szeroki, jasny, żółty brzeg i widoczny jest już na młodych liściach.
Do pul: niestety na efekt, czyli moment kiedy hosta się ustabilizuje trzeba poczekać kilka lat, dlatego nikt nie jest w stanie w chwili obecnej stwierdzić co z tej Twojej jeszcze wyrośnie.
Do bobi:
Widziałem te hostę w innym wątku, ale nic nie przychodzi mi do głowy - jest trochę za młoda,. choć niby ją znam, ale... na pewno nie jest to Tatoo.
Do Danutal:
1. RAINFOREST SUNRISE- raczej na pewno, bo się przypala.
2. chyba STAINED GLASS
3. BABY BUNTING
4. ON STAGE ( ???) później zaczyna wegetację niż inne hosty, więc to może być ona.
5. GOLD STANDARD
6. DICK WARD lub Paradigm, ale prędzej ta pierwsza.
7 i 8 to chyba to samo, przypalona więc wygląda na INNISWOOD
9. fortunei AUREOMARGINATA
10. Wybacz, ale po takim pióropuszu nie poznam- w ogóle nie wygląda na hostę. Gemini ma szeroki, jasny, żółty brzeg i widoczny jest już na młodych liściach.
Do pul: niestety na efekt, czyli moment kiedy hosta się ustabilizuje trzeba poczekać kilka lat, dlatego nikt nie jest w stanie w chwili obecnej stwierdzić co z tej Twojej jeszcze wyrośnie.
- danutal
- 100p
- Od: 1 sty 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomku imponujesz mi swoją wiedzą na temat host. i stałym czynnym uczestnictwem na forum.
Dziękuję Ci bardzo za pomoc Wiesz co? Zastanawia mnie jednak to, że dwie hosty rosnące obok siebie / mam na myśli fotkę 9 / ,mogą się tak różnić kolorem liści i kolorem obrzeża, mając tak samo na imię.
Pozdrawiam serdecznie .
Dziękuję Ci bardzo za pomoc Wiesz co? Zastanawia mnie jednak to, że dwie hosty rosnące obok siebie / mam na myśli fotkę 9 / ,mogą się tak różnić kolorem liści i kolorem obrzeża, mając tak samo na imię.
Pozdrawiam serdecznie .
Tomaszu, dziękuję pięknie za odpowiedź No cóż, przez trzy lata "była" Tatoo, to teraz może być "NN". Niech tylko zdrowo rośnie ... za jakiś czas dowiemy się jak ma na imięTomasz II pisze: Do bobi:
Widziałem tę hostę w innym wątku, ale nic nie przychodzi mi do głowy - jest trochę za młoda, choć niby ją znam, ale... na pewno nie jest to Tatoo.
Pozdrawiam, Baśka
Bobi, krążyłbym wokół sportów Little Aurora...być może to coś w stylu Little Sunspot? Hosty mutują.
Tomaszu, Twoja wiedza, a co za tym idzie trafność identyfikacyjna, jest imponująca
Pochodziłam po sieci i Little Sunspot jakby pasuje, ale poczekajmy jeszcze niech hościątko podrośnie. Może wyciągnąć ją z tego głębokiego cienia? Może mając więcej światła szybciej się ujawni?
Pozdrawiam, Baśka
Głęboki cień nie jest wskazany dla żadnej hosty- to wiem z doświadczenia. W miejscach mocno zacienionych drobnieją i w końcu po kilku latach mogą zginąć.
Tak, na zdiagnozowanie Twojej hostki musimy jeszcze poczekać, bo z tego może jeszcze zupełnie co innego wyjdzie
Tak, na zdiagnozowanie Twojej hostki musimy jeszcze poczekać, bo z tego może jeszcze zupełnie co innego wyjdzie
Coraz mniej host mam bez imienia, ale jeszcze nie wszystkie potrafię nazwać, stąd moja prośba o identyfikację
Pierwsza, posadzona w ubiegłym roku, wielkość ma rośliny dorosłej, Pochodzi z działki mojej Mamy, rośnie u niej sporo lat, więc to pewnie jakaś starsza odmiana. U mnie jeszcze nie kwitła.
Ta również z tego samego źródła, również nie kwitnąca, trochę mniejsza od poprzedniej i z bardziej białym marginesem
Trzecia, prezent od koleżanki, więc nie mam pojęcia jakiej wielkości jest roślina macierzysta... Ma jędrne, ciemno zielone liście, zdjęcie trochę przekłamuje kolor. Nie kwitła jeszcze, u mnie jest dopiero od miesiąca.
Z góry dziękuję za przyjrzenie się moim hostom
Pierwsza, posadzona w ubiegłym roku, wielkość ma rośliny dorosłej, Pochodzi z działki mojej Mamy, rośnie u niej sporo lat, więc to pewnie jakaś starsza odmiana. U mnie jeszcze nie kwitła.
Ta również z tego samego źródła, również nie kwitnąca, trochę mniejsza od poprzedniej i z bardziej białym marginesem
Trzecia, prezent od koleżanki, więc nie mam pojęcia jakiej wielkości jest roślina macierzysta... Ma jędrne, ciemno zielone liście, zdjęcie trochę przekłamuje kolor. Nie kwitła jeszcze, u mnie jest dopiero od miesiąca.
Z góry dziękuję za przyjrzenie się moim hostom
Do Janneke:
Wszystkie to stare znajome:
1. WIDE BRIM
2. PATRIOT
3.na pewno typ fortunei, ale to może być jakaś zmutowana forma np. Fire And Ice, Revolution- u mnie takie wyrosły. Moze to być fortunei Hyacinthina, f. Robusta...etc.
Wszystkie to stare znajome:
1. WIDE BRIM
2. PATRIOT
3.na pewno typ fortunei, ale to może być jakaś zmutowana forma np. Fire And Ice, Revolution- u mnie takie wyrosły. Moze to być fortunei Hyacinthina, f. Robusta...etc.
Tomaszu, dziękuję serdecznie
Co do trzeciej hosty, może poczekamy jeszcze trochę do czasu, aż trochę "dojrzeje"? ;)
Pewnie łatwiej będzie ją zidentyfikować jak zakwitnie
Co do trzeciej hosty, może poczekamy jeszcze trochę do czasu, aż trochę "dojrzeje"? ;)
Pewnie łatwiej będzie ją zidentyfikować jak zakwitnie
- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Są nieco za młode, zwłaszcza te niebieskie.
1. Patriot
2.?
3. ?
4.Fragrant Bouqet
5.może ventricosa, może Lakeside Black Satin
6. ?
7. Halcyon ... ?
Otrzymałeś tyle host i wszystko bez nazwy?
1. Patriot
2.?
3. ?
4.Fragrant Bouqet
5.może ventricosa, może Lakeside Black Satin
6. ?
7. Halcyon ... ?
Otrzymałeś tyle host i wszystko bez nazwy?
- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42