Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa

Post »

Moja pierwsza cukinia w tym roku włoska w paski /nasionka podarowane/ Obrazek a tutaj cukinia szaleje na kompostowniku i walczy ze ślimakami.... Obrazek[/ [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e98380b76c610f72.html]Obrazek
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Wielkości jabłka lub kalarepki. Większe też czasami zjadałam na surowo, ale z większych wycinałam pestki.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

DorkaS-66 pisze:Wielkości jabłka lub kalarepki.
Ja mam jabłka wielkości piłki tenisowej, pinpongowej a niektóre wielkości prawie że kokosa.
Kalerpkę niekiedy jak jabłko a niektóre jak jajko. Porównanie ;:333

Swoją drogą zastanawiam się czy porównujecie aby na pewno średnice, czy kształty też ;:oj ;)
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Zakwitła mi w końcu pierwsza cukinia :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Piękne te Wasze cukinie, a umnie po gradzie z liści zostały falbanki...Mam nadzieję że się jakoś odbudują :(
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p

Post »

Cóż - nie będę twierdziła, że jest mi przykro, że masz jabłka wielkości kokosa...jeżeli nie na chemii, to zazdroszczę. Miałam na myśli jabłka normalne, nie mutanty, nie rajskie, normalne!!!
Gdybym chciała napisać, że cukinię ścinamy, gdy osiągnie wielkość kokosa - tak bym napisała!
Pozdrawiam serdecznie...
A! kalarepek wielkości jajka kurzego (normalnego L) nie zazdroszczę, wolę, gdy jest trochę większa...
DorkaS.

Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

No oczywiście był to żarcik bo strasznie ogólne te porównanka były a i dodać trzeba że cukinie trudno mi wyobrazić sobie porównując do jabłek czy kalarepek.
Przecież to zupełnie inne kształty, ale każdy może porównywać jak chce się wie :) :)
Z jabłkami to mam tak, że są normalne ale trafiają się giganty że aż dziw bierze, jakieś wynaturzenie.
Kalarepki z reguły wyrywam takie małe, młodziutkie bo są najlepsze a wielkości jabłka oczywiście dorastają.
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p

Post »

;:oj

Mareczku - to jest zdjęcie z zeszłego roku, kształt i wielkość jabłka. W zeszłym roku miałam ciemne okrągłe (Piacenza)... w tym mam jasne (Di Nizza), będę wiedziała, które smaczniejsze:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
DorkaS.

Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

Mam pytanie czy jak cukinia juz się zawiąże to można oderwac tego zwiędniętego na niej kwiatka ? Wydaje mi się że kwiatek zaczyna gnić i gnije od niego też cukinia :/

Zerwałam już dwie cukinie malutkie ktore były właśnie zgnite w miejscu gdzie był kwiat ..
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Maja100 jeżeli kwiat już zwiądł, to znaczy, że spełnił swoją funkcję. Można spokojnie oderwać :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Ale jak cukinia zaczęła gnić, to już raczej nic z niej nie będzie. Ja bym ja oberwała, co pobudzi do szybszego wzrostu zdrowe okazy ;:3 ale żar ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

DorkaS-66 Teraz mi się przypomniało że spotykam czasem w sklepach cukinie "kulistą" tak bynajmniej je sobie tam nzywają a o tym zapomniałem bo u nas rzadko w sprzedaży jest.
Tu masz fotę mojego jabłka giganta i żałosnych dyń ;:223 pokrzyżowanych m.in - w tamtym roku tak miałem :( Jedna dynia wymiaru jabłka :D

Obrazek

ganio4 Co do gnicia cukiń mam to samo :( :(
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

czy cukiniom można poobrywać liście? posadziłąm je w odległości 1m od siebie tak jak było zalecane na opakowaniu Astry Polki, a one tak się rozrosły (zwłąszcza Striato di Italia z akcji) ze spokojnie jedna ma rozstaw liści ze 120cm jak nie więcej. Myślałam by poobrywać dolne liście bo inaczej w takim buszu raz dwa mogło by się coś przyplątać :roll:

te po lewej to Striato di Italia, po prawej pod murem Astry Polki
Obrazek
Ania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”