Mam malutkie pytanko. Czy istnieje jakaś jedna alternatywna odmiana jabłoni mogąca służyć jako zapylacz równocześnie do trzech odmian : James Grieve, Vista Bella i późna odmiana Melrose? Słyszałam, że dobre efekty daje rajska ale w tym temacie opinie są jak zwykle podzielone.
Efektywnośc zapylania zalezy głównie od pory kwitnienia
więć J.Grieve będzie dobry dla vistabelli i odwrotnie
Melrose dobrze Glostera,Pirosa,Idareda,Gale must
Jak masz już te 3 odmiany to zaufaj mi najlepszym wyjsciem bedzie jabłoń rajska
dla siebie czy na sprzedaz?
Miałem Vista Belle w sadzie jako zapylacz dla Mc Intosha
Prowadziłem 42 ha sad w Białej k/Cz-wy
Szybko przejrzewa i słabo się przechowuje i ma tendencje do drobnienia
Januszu interesowałaby mnie odmiana o soczystych ale nie deserowych owocach, która owocuje szybko i w miarę obficie. I przede wszystkim aby szkodniki jej nie atakowały.
Przeraża mnie to co dzieje się z moimi koksami pomarańczowymi i championem, bo od 4 lat nie owocują, a kokonów z jakimiś gąsienicami im przybywa z roku na rok.
Ponieważ jestem zielony jeśli chodzi o drzewka owocowe mam jedno pytanko.
Czy zapylaczem jakiegokolwiek drzewka odmiany obcopłodnej może być drzewko tej samej odmiany, czy musi to być inna odmiana o tym samym czasie kwitnienia.
Kupując odmiany obcopylne musisz ustalić u sprzedawcy jakie odmiany dla danego drzewa są zapylaczami.
Np. jabłoń
Florina - zapylacze: Golden Delicious, Delicious,
Antonówka Zwykła - zapylacze: Oliwka żółta, James Grieve, McIntosh, Lobo, Wealthy,
Delikates - zapylacze: James Grieve, Wealthy, Golden Delicious, Idared, Jonathan, Spartan, Grusza Faworytka (Klapsa) - zapylacze: Bonkreta Williamsa, Komisówka, Konferencja, Bera Hardy, Trewinka,
witam serdecznie mam pytanie do osób bardziej doświadczonych....
mam 4 jabłonki LIGOL...moja żona chciałaby zebym dokupił zielone jabłuszka GARNE'ES...na alegro jedna osoba je oferuje i sa na pewno pyszne ale...
czy garnes moze byc zapylaczem dla ligola i odwrotnie czy ligol owi przyda się garne'es...czy podarowac sobie tą odmianę(z zalem)...jestem nawet gotów kupic dla nich jakis wspólny dla nich zapylacz jeśli wzajemnie nie koreluja a jest jakaś odmiana która spełni wymóg...dziękuje za odpowiedzi...pozdrawiam
...hm...no to odpowiadam sobie sam...plus Tym których to interesuje...otóż zielone jabłuszko jest najwyraźniej jabłko-gruszką...gdyż opinią jaką uzyskałem po trudach od producenta brzmi: zapylacz dla garne'es to np. LIGOL oraz KONFERENCJA...
Może inaczej - spróbuj "podpytać" producenta (chyba importera???) o pochodzenie i rodowód tej odmiany... odnoszę bowiem dziwne wrażenie że nazwa Garne'es pasuje tak do nazwy odmiany jak przykładowo nazwa adidas do marki samochodu
Pozdrawiam serdecznie