Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2

Post »

Cała bieda w tym, że pokrzywówka jest trochę za późno. Po posadzeniu było sporo niedożywionych azotem pomidorów, a teraz to już czas na wzrost owoców i jest tak jak napisał Gunnar. Jeszcze przy kwitnieniu 3 i 6 grona wzrasta zapotrzebowanie na azot, więc w tym czasie można zasilić pokrzywówką. Warunek jest jednak taki, aby dostarczonyć również odpowiednio dużo potasu i magnezu (zakładając, że wapń i fosfor był dany do ziemi wcześniej).
Co do prowadzenia, to zależy od zagęszczenia roślin. Jest miejsce, to mogą rosnąć nawet na 3 pędy. Boczne usuwaj jak najwcześniej.

Pozdrawiam, kozula
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jaką gnojówką byłoby teraz najlepiej nawozić,bo jako niedoświadczona w temacie nastawiłam właśnie pokrzywówkę :? No coż może kwiaty i hosty się z niej ucieszą? Cały czas czytam o tym nawożeniu i mam jakieś takie mieszane uczucia,tle tego wymieniacie.... W końcu uprawiamy dla siebie ;:oj
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

marzenaF pisze:A jaką gnojówką byłoby teraz najlepiej nawozić,bo jako niedoświadczona w temacie nastawiłam właśnie pokrzywówkę :? No coż może kwiaty i hosty się z niej ucieszą? Cały czas czytam o tym nawożeniu i mam jakieś takie mieszane uczucia, tyle tego wymieniacie.... W końcu uprawiamy dla siebie ;:oj
Może najlepiej przeczytać inny wątek o nawożeniu pomidorów: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Obrazek
Mój megagroniasty :D ma tyle kwiatków i grono cały czas rośnie :shock:
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Obrazek
Bawole x Anna Rusian
Obrazek
"na przeciery"
Obrazek
megagron "odmieniec"
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Aniu..
mam pytanie..
jak to jest..
Kalman niby ma mniejsze zapotrzebowania niż inne pomidory a 2 rok z rzędu to on jako 1 pokazuje mi niedobór wapna np poprzez zgnilizne wierzchołkową..
Czyżby to znaczyło że jest jakiś wrażliwszy.. czy też nadaje się on na "obserwatora" i wyznacznik do innych pomidorów..
Pytam bo chyba posiada największe grono pomidorów ze wszystkich..

A na malinowym 178 pojawiły mi się na wierzchołkach (już się zakończył) niedobory mg albo przelanie -podejrzewam to 2 bo pomidor przy ścianie szklarni a padało..

I pytanie za 100p :)

Wszystjkie pomidory już mam pod samym dachem.. niektóre troche opuściłam..ale szybko to nadrobią..
Czy odgławiać je już??
Czy to nie za wcześno?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Kasencja

Post »

A ja właśnie zauważyłam, że u mnie Kalman się trzyma najlepiej.

Nie ma z nim żdnego problemu, dlatego jako pierwszy jest u mnie na liście na następny rok :) . Tylko jeszcze smak muszę poczuć :wink: .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Rusalka, nie tylko brak wapna powoduje suchą zgniliznę , także zasolenie, brak wody spowodowany uszkodzeniem korzeni itp.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

aaaa no to może brak wody.. bo "oszczędzałam" ją aby pobudzić malinówki...
No i męża zagonić trzeba żeby podlewał..
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Tylko znowu nie tak mocno, aby nie utopić korzeni.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Zwiększe tylko częstotliwość..
Bo podlewałam raz na 4 dni.. albo mniej jak nie było ciepło..

A w ogóle znalazłam wypowiedz Ani że sucha zgnilizna właśnie wygląda różnie..
że inaczej z braku wapna a inaczej przez zasolenie i suszę...

Aniu..
możesz "rozwinąć" myśl..

U mnie były końcówki pomidora "czarne" -czy to zasolenie czy brak wapna?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Rusałko, podatność Kalmana na suchą zgniliznę jest powiązana z jego mniejszymi wymaganiami pokarmowymi. Ta odmiana ma wątłą roślinę, więc nie potrzebuje wiele na jej zbudowanie. Tam gdzie inne odmiany jeszcze by coś zjadły, Kalmanowi może być za dużo (zasolenie podłoża). Dodatkowo, wszystkie odmiany o wydłużonych owocach, są bardziej podatne na suchą zgniliznę niż odmiany o okrągłych owocach.
Sucha zgnilizna w postaci czarnych wierzchołków, może być spowodowana wszystkimi czynnikami wymienionymi przez Ekopoma. Natomiast faktyczny brak wapnia w podłożu objawia się wklęsłą plamą z boku owocu. Może też nie być widoczny na zewnątrz, bywa że tylko wewnątrz owocu jest ,,gruda'' czarnego, zeschłego miąższu. Przy suchej zgniliźnie trzeba pamiętać, że nie od razu są brązowe, lub czarne plamy na wierzchołku owocu. Początkowy objaw to tylko szklista skórka i to jest czas, kiedy można jeszcze uratować owoce, przez natychmiastowy oprysk saletrą wapniową, albo inną formą wapnia. Wtedy nie czeka się z opryskiem do wieczora, bo wówczas jest już musztarda po obiedzie (saletra nie parzy owoców nawet w największy upał).
W czasie intensywnego nasłonecznienia rośliny mają zwiększone zapotrzebowanie na wapń, więc teraz z racji pogody trzeba zachować czujność i patrzyć na owoce pod kątem suchej zgnilizny.

178 wiąże dużo owoców na raz (przynajmniej powinien), dlatego ma braki. U mnie jako jedyny właśnie ,,skrasił'' liście i musi dostać dokładkę (siarczan magnezu), żeby wszystkie owoce mu urosły.

Dobrą metodą na opóźnienie wzrostu do góry, jest wczesne ogłowienie pomidorów, z zaplanowanym przedłużeniem z pędu bocznego. Daje to lepsze wiązanie i przyspieszenie zbioru pierwszych owoców.
Teraz na takie ogłowienie jest już trochę późno (chyba, że uchował się jakiś mały boczny pęd, albo niżej, albo przy wierzchołku).
Ta metoda rewelacyjnie sprawdziła się przy megagroniastym. Ogłowiłam go za trzecim gronem, co dało znaczne przyspieszenie kwitnienia wszystkich trzech gron i lepsze wiązanie owoców. Zaczął nawet dojrzewać przed innymi odmianami. Teraz może sobie spokojnie zafundować jeszcze dwa grona.

Pozdrawiam, kozula
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Kozulko Kochana jestem w głębokiej rozpaczy z powodu mojego 37.Jak pisałam mam tylko dwie roślinki.Jeden rośnie w donicy pod daszkiem,ma dwa pomidorki.A drugi w gruncie cały poskręcany,podwiędnięty,liście ma takie papierowe.Myslałam,że za dużo potasu/dawałam popiół/,zlałam go pokrzywianką,ale wygląda tragicznie. Obrazek Obrazek
ten owoc na zdrowym krzaku.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”