Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fuksja
Gdy odpadnie kwiat- to zostaje na końcu taka kulka- i to jest owoc. Na fotce owoce różnych gatunków fuksji.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Tak, to to zielone. Jak nie oberwiesz to po 2 tygodniach zrobi się z niego jakby wisienka i całkiem fajnie smakuje z tym, że tak jak mówiłem jak się nie obrywa to nie kwitną tak intensywnie.
Jak trochę zajdzie słońce to może uda mi się zrobić kilka zdjęć moim fuksjom.
Co do nawożenia - teraz tylko nawóz NPK 6-18-36 z 3% Magnezu. Warto nawozić przy każdym podlewaniu dawką 1g
-- 3 lip 2012, o 16:16 --
Jak trochę zajdzie słońce to może uda mi się zrobić kilka zdjęć moim fuksjom.
Co do nawożenia - teraz tylko nawóz NPK 6-18-36 z 3% Magnezu. Warto nawozić przy każdym podlewaniu dawką 1g
-- 3 lip 2012, o 16:16 --
Dokładnie tak - te ciemniejsze są już gotowe do spożycia
- katrin95
- 50p
- Od: 7 cze 2012, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
moje fuksje też nie przeżyły zimy ... ale w zimie zamówiłam nowe i jedna z nich już kwitnie
pozdrawiam kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
- tropic
- 10p - Początkujący
- Od: 2 gru 2009, o 15:47
Adrian, też obejrzałem filmiki.
Wspaniała pasja, ładna żona, ładne fuksje, miło oglądać.
Wspaniała pasja, ładna żona, ładne fuksje, miło oglądać.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Nelu i Adrianie dzięki za podane szczegóły
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To owoce fuksji się jada???? no tego nie wiedziałam, a tyle ich miałam w tamtym roku, w tym będę próbować
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
adrianic, przegląd FO po niemal dwutygodniowej przerwie zaczynam od tego wątku, bo wczoraj obejrzałam dwa nagrane odcinki: z 1 i z 8 lipca i jakież było moje wielkie zdziwienie, kiedy cię zobaczyłam.
Miło było cię zobaczyć i poznać twoją rodzinę. Oczywiście mnogość waszych kwiatów robi niesamowite wrażenie.
Co prawda ukorzeniamy sadzonki nieco inaczej, ale wiadomo, że u was ma to wymiar przemysłowy. Przy okazji zapytam, czy podłoże będące mieszanką torfu i włókna kokosowego stosujecie dla ukorzenianych sadzonek, czy również dla dorosłych roślin, bo to mi jakoś umknęło. Pozdrowienia dla przesympatycznej Izy i dzieci.
Przy okazji muszę się przyznać, ze jestem niereformowalna, bo nawet z wczasów przyjechałam ze szczepkami fuksji, której nie miałam. Skubnęłam je z rośliny w przykościelnym ogródku. Jednak dwie małe szczepki chyba nie wyrządziły szkód.
Miło było cię zobaczyć i poznać twoją rodzinę. Oczywiście mnogość waszych kwiatów robi niesamowite wrażenie.
Co prawda ukorzeniamy sadzonki nieco inaczej, ale wiadomo, że u was ma to wymiar przemysłowy. Przy okazji zapytam, czy podłoże będące mieszanką torfu i włókna kokosowego stosujecie dla ukorzenianych sadzonek, czy również dla dorosłych roślin, bo to mi jakoś umknęło. Pozdrowienia dla przesympatycznej Izy i dzieci.
Przy okazji muszę się przyznać, ze jestem niereformowalna, bo nawet z wczasów przyjechałam ze szczepkami fuksji, której nie miałam. Skubnęłam je z rośliny w przykościelnym ogródku. Jednak dwie małe szczepki chyba nie wyrządziły szkód.
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Wymiar przemysłowy to to nie jest jak robimy po kilkanaście sztuk z odmiany. Jest może 20 odmian, które robimy w ilości 48 szt - to nie przemysł - to manufaktura Sprzedaż fuksji wystarcza na trochę ponad połowę kosztów ogrzewania
Przemysł jest wtedy jak ktoś robi po kilka tysięcy z odmiany stąd w programie byliśmy jako pasjonaci, a nie producenci .
Jak kręcili u nas "Maję w ogrodzie" we wrześniu zeszłego roku to pierwszym pytaniem ekipy, jak zobaczyli ile miejsca zajmują same mateczniki, było: "a czy to się w ogóle opłaca" - i krótka odpowiedź: NIE.
Żeby cokolwiek zarobić robimy bylinki
Włókno kokosowe stosujemy również do mateczników ale jest z tym spory problem bo torf z włóknem kokosowym jak już przeschnie to jest jak kamień i trzeba go kilka godzin moczyć. Przy 800 odmianach fuksji jak tak przeschnie 10% to jest 80 doniczek do "rozbijania" i moczenia ziemi.
Teraz próbujemy innych mieszanek bez kokosu ale czy to zdaje egzamin będę wiedział za rok po zimie i przy kolejnych upałach.
A z tymi szczepkami fuksji i nie tylko fuksji to mamy ten sam problem - Iza mi zapowiedziała, że na wakacje bierze doniczki do ukorzeniania roślinek
Przemysł jest wtedy jak ktoś robi po kilka tysięcy z odmiany stąd w programie byliśmy jako pasjonaci, a nie producenci .
Jak kręcili u nas "Maję w ogrodzie" we wrześniu zeszłego roku to pierwszym pytaniem ekipy, jak zobaczyli ile miejsca zajmują same mateczniki, było: "a czy to się w ogóle opłaca" - i krótka odpowiedź: NIE.
Żeby cokolwiek zarobić robimy bylinki
Włókno kokosowe stosujemy również do mateczników ale jest z tym spory problem bo torf z włóknem kokosowym jak już przeschnie to jest jak kamień i trzeba go kilka godzin moczyć. Przy 800 odmianach fuksji jak tak przeschnie 10% to jest 80 doniczek do "rozbijania" i moczenia ziemi.
Teraz próbujemy innych mieszanek bez kokosu ale czy to zdaje egzamin będę wiedział za rok po zimie i przy kolejnych upałach.
A z tymi szczepkami fuksji i nie tylko fuksji to mamy ten sam problem - Iza mi zapowiedziała, że na wakacje bierze doniczki do ukorzeniania roślinek
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
adrianic, masz rację, że z tą przemysłową produkcją ciut przesadziłam , ale przy moich kilku szczepkach na parapecie, wasza szklarnia ( bo tak to wygladało ) wydała mi się bardzo profesjonalna.
Ja zauważyłam, ze te wszystkie podłoża na bazie torfu są tak naprawdę okropne, bo jak przeschną to praktycznie nie udaje im się już nadać cech pierwotnych. Podłoże odstaje od doniczki i ciężko to zmienić. Po powrocie z wczasów tez musiałam namaczać moje doniczki z fuksjami, bo niby były podlewane, ale widziałam, że nie tak, jak powinny. W takich sytuacjach zazdroszczę wam tego systemu nawadniającego, bo nie jesteście uwiązani do tych fuksji i możecie gdzieś się wybrać w wakacje.
Ja zauważyłam, ze te wszystkie podłoża na bazie torfu są tak naprawdę okropne, bo jak przeschną to praktycznie nie udaje im się już nadać cech pierwotnych. Podłoże odstaje od doniczki i ciężko to zmienić. Po powrocie z wczasów tez musiałam namaczać moje doniczki z fuksjami, bo niby były podlewane, ale widziałam, że nie tak, jak powinny. W takich sytuacjach zazdroszczę wam tego systemu nawadniającego, bo nie jesteście uwiązani do tych fuksji i możecie gdzieś się wybrać w wakacje.
- katrin95
- 50p
- Kontakt:
a ja mam pytanie do Adriana... kupiłam u Ciebie różne fuksje ale na jednym krzaku rosną mi takie oto ...
czy to jest możliwe ?
czy to jest możliwe ?
pozdrawiam kasia
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Tak - fuksje bardzo często wybarwiają się i jakby zmieniają formę podczas życia kwiatu.
Często też tak robią pelargonie
Np. mam taką pelargonię, która w połowie kwitnienia jest czerwona, a później czerwony barwnik płatków przemieszcza się do brzegów płatka i kwiaty robią się dwukolorowe - biało czerwone
Często też tak robią pelargonie
Np. mam taką pelargonię, która w połowie kwitnienia jest czerwona, a później czerwony barwnik płatków przemieszcza się do brzegów płatka i kwiaty robią się dwukolorowe - biało czerwone
- katrin95
- 50p
- Kontakt:
dzięki Adrian dzięki temu mam super okaz
pozdrawiam kasia