Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

Hikaria__ maliny glifosatu na pewno nie pobrały z gleby, musiałaś robiąc oprysk również pociągnąć lekko po malinach, jeśli mocne stężenie wystarczyła delikatna mgiełka która się osadziła na 2-3 liściach. Jeżeli absolutnie wykluczasz taką ewentualność to maliny cierpią Ci z innego powodu, ale skoro zaczęły chorować bezpośrednio po oprysku to na pewno cierpią od glifosatu. Następnym razem dużo bardziej uważaj robiąc oprysk a najlepiej to zaściółkuj te maliny trocinami, korą, węglem drzewnym lub wyselekcjonowanym brunatnym, słomą itp.
hot-dog4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2012, o 17:16

Post »

Witam.Mam pytanie ; otoz co zrobic aby pozbyc sie trawy w rzedach malin ? Jakas chemia ? Kiedy opryskiwac ?
Za podpowiedzi , serdeczne Dzięki z gory
pozdrawiam
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trudny temat z tą trawą jeśli ja popryskasz to i malinom zaszkodzi ,np Basta ale na odrosty trzeba uważać bo pali wszystko ,można by spróbować coś na jednoliścienne
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Mniej więcej jakiej wysokości są teraz maliny jesienne, Polana? Szczerze mówiąc zastanawiam się czy choć kilka w tym roku zjem, bo posadziłam na wiosnę.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Oglądałam zdjęcia sprzed roku. Moje maliny Polana i Polka sadzone jesienią 2010 roku, na zdjęciach z 10 lipca 2011 mają ok. 1m. I ładnie owocowały jesienią na pojedynczych pędach.

Wczoraj 2 lipca 2012 patrzyłam to miały 1,7 - 1,8m i gęsty las. Wszystko zależy od wieku malin i od sprzyjających warunków pogodowych. I oczywiście sprzyjające podłoże :wink: .

Maliny były wycięte jesienią przy ziemi.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

:wit
a moje malinki - Polka i Polana - wiosną posadzone, ruszyły pięknie, rosły w oczach, dostały nawozu do malin, na części nawet kwiatki się pokazały, dorosły do ok. 40 cm i się zatrzymały....teraz wyglądają tak jak na zdjęciach, coś je nęka... dodatkowo takie robale na nich są (zdjęcia z innych krzaków i drzew - są wszędzie), ma ktoś pomysł co im jest?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam
Iwona
killer19
50p
50p
Od: 5 maja 2011, o 12:54

Post »

Te robale to poczwarka biedronki :wink:
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

;:oj dobrze, że nic nie robiłam - ale zarówno ten pomarańczowy i niebieskawy....? :shock:
to kolejne stadia?
doczytałam.... :oops: tak, to kolejne stadia...
a swoją drogą, strasznie dużo ich mam na działce - mszyce drżyjcie :lol:
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Ktoś mi tutaj już tłumaczył ale nie umiem znaleźć :oops:
Po czym rozpoznać maliny jednoroczne od dwuletnich

Mam maliny których odszczepkę zrobił nasz nieżyjący już teść
Nie miał pojęcia co to za nazwa ale są żółte
W tym roku po raz pierwszy owocują jak szalone
W zeszłym roku mieliśmy może z dwie malinki
Wiosną nic nie wycinałam bo nie wiedziałam co
Ale że rozrosły się bardzo to pewnie jesienią trzeba będzie coś przyciąć
A boję się wyciąć czegoś niewłaściwego
Pozdrawiam Beata :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jeśli pędy malin rosły od wiosny 2011 do jesieni 2911 i nie owocowały jesienią, a teraz owoce są na tych pędach od samej góry, tzn owocują na pędach dwuletnich i te pędy owocujące trzeba będzie wyciąć jak najszybciej po owocowaniu aby nie rozprzestrzeniały się choroby, zostawiając pędy nowo wyrosłe tej wiosny.

Jeśli pędy malin rosły od wiosny 2011 do jesieni 2911 i owocowały jesienią, a teraz owoce są na tych samych pędach w dolnej części, a górna część (bo nie odcinałaś) jest bez owoców, a równocześnie wyrastają od wiosny 2012 nowe pędy, które jeszcze nie owocują, to te nowo wyrosłe pędy zaowocują jesienią i będą owocowały na pędach jednorocznych i są to tzw maliny powtarzające owocowanie.

Tak czy inaczej powinnaś po zakończeniu owocowania wyciąć przy ziemi pędy na których masz teraz owoce.

Jeśli masz maliny powtarzające (żółta/biała to najprawdopodobniej Poranna Rosa) to możesz wybrać dwa sposoby prowadzenia:
1) Wyciąć każdej jesieni (ewentualnie wiosną) wszystkie pędy przy ziemi i trzymać maliny na jeden późny zbiór - polecam, bo takie maliny nie mają "robaków" i dają duży ładny zbiór,
2) Jesienią (wiosną) skrócić pędy odcinając tę część która już owocowała i w ten sposób otrzymasz wczesny zbiór (przy ziemi wytniesz po zakończeniu wczesnego owocowania tylko te pędy które owocowały), a na nowo wyrosłych od wiosny pędach będziesz miała późny zbiór. We wczesnym zbiorze możesz mieć "robaki" , w późnym nie będzie.

Jeśli masz maliny owocujące na pędach dwuletnich/nie powtarzające owocowania (nazwy nie znam żadnej żółtej) to tylko raz w roku wycinasz przy ziemi pędy które owocowały.

W czasie mojego "wywodu" :wink: wielokrotnie użyłam słowa "pędy" mając na myśli coś co wyrasta bezpośrednio z ziemi.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

leniawka pisze::wit
a moje malinki - Polka i Polana - wiosną posadzone, ruszyły pięknie, rosły w oczach, dostały nawozu do malin, na części nawet kwiatki się pokazały, dorosły do ok. 40 cm i się zatrzymały....teraz wyglądają tak jak na zdjęciach, coś je nęka... ma ktoś pomysł co im jest?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zerknijcie proszę...
pozdrawiam
Iwona
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W swoich notatkach mam zanotowane, że przy niedoborze potasu u niektórych roslin np malina i truskawka , lisć czerwienieje. Kiedy występuje duży niedobór potasu objawy rozszerzają się pomiędzy nerwami do srodka liscia. Nierównomierny wzrost liscia powoduje jego marszczenie i skręcanie brzegów lisci. Braki potasu widać też na ogólnym wyglądzie rosliny, zahamowany wzrost, wiotkie pędy itd.
Leniawka, wypisz, wymaluj tak wyglądają moje maliny (Polana) i nie tylko maliny; jeżyna, porzeczka też. Opryskałam je póki co interwencyjnym , wieloskładnikowym nawozem 28.06 i wczoraj, no i czekam co to będzie. :cry: :cry:
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

o Gienia z nieba mi spadłaś!!!

jutro jadą na budowę to i malinkom dogodzę :lol:
pozdrawiam
Iwona
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znalazłam jeszcze taki artykuł o objawach braku składników i dokarmianiu dolistnym malin;
http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla- ... malin.html
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

Gieniu, dziękuję za linka ;:196
pozdrawiam