Storczyki aventii
Re: Storczyki aventii
No to teraz czas na zdjęcia
Dendrobium
Uploaded with ImageShack.us
Ma jeszcze nowe pąki. Bardzo mi się podoba jego zapach
Większy phalaenopsis był spryskany jeszcze raz Provado. Nie widziałam już żadnych szkodników. Mam wrażenie, że te jego klapnięte listki zaczynają się podnosić. Postanowił przedłużyć pęd, który jakiś czas temu złamałam
Tak wygląda teraz
A na najdłuższym pędzie niedługo chyba pojawią się pąki
Trzeci pęd jest już dłuższy od tego pierwszego złamanego
Mniejszy phalaenopsis rozwinął wszystkie pąki i nadal pięknie kwitnie
Dendrobium
Ma jeszcze nowe pąki. Bardzo mi się podoba jego zapach
Większy phalaenopsis był spryskany jeszcze raz Provado. Nie widziałam już żadnych szkodników. Mam wrażenie, że te jego klapnięte listki zaczynają się podnosić. Postanowił przedłużyć pęd, który jakiś czas temu złamałam
Tak wygląda teraz
A na najdłuższym pędzie niedługo chyba pojawią się pąki
Trzeci pęd jest już dłuższy od tego pierwszego złamanego
Mniejszy phalaenopsis rozwinął wszystkie pąki i nadal pięknie kwitnie
- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Takie rosnące pędy bardzo cieszą, wiem coś o tym Bardzo się cieszę, że falek postanowił przedłużyć pęd A ten ostatni ma uroczy kształt płatków, piękny
- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Ostatnie zdjęcie jest śliczne
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Kontakt:
Ja też przed chwilą złamałam pęd Jestem na siebie wściekła Co prawda ma dwa odgałęzienia, ale na głównym pędzie miał już takie duże pączki! Nie wiem, co teraz zrobić, spięłam klamerką i jakoś się trzyma, ale nie wiem co dalej robić
Nie martw się Magdalenka. Skoro ma odgałęzienia to na pewno będzie się dalej rozwijał
Mi też było strasznie przykro jak złamałam pęd.
Mi też było strasznie przykro jak złamałam pęd.
- Arkadius121
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Pieknie pokazane na zdjęciach poszczególne etapy wegetacji Twoich równie pięknych roślinek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dawno mnie nie było, a tymczasem trochę zmian u moich storczyków
Mniejszy phalaenopsis przekwitł i niestety prawie od razu zasuszył cały pęd. Ale teraz rośnie mu nowy liść i przedłuża korzenie. Jednego korzenia wyciąga bardzo mocno poza doniczkę. Nie wiem dlaczego?
Dendrobium również przekwitło. Kwitło jakiś miesiąc. Teraz powoli zasusza jeden listek za drugim. Zajrzałam mu w podłoże - ma bardzo mało korzeni, większość była sucha Muszę może posadzić keiki osobno, ale chyba są jeszcze za małe...
Mój pierwszy phal. odwdzięcza się za opiekę pięknym kwitnieniem. Wypuścił masę pąków, większość już rozwinął. A teraz wygląda tak:
Zaskoczył mnie ubarwieniem kwiatów. Myślałam, że jest taki sam jak ten mały, a tu taka niespodzianka
Jakieś trzy tygodnie temu trafiłam na przecenioną miniaturkę, a że już od dłuższego czasu chciałam mieć takie maleństwo to ją kupiłam. Zaczęła już przekwitać i trochę jest pokiereszowana - jak ją kupiłam to miała jeszcze jednego przekwitniętego kwiatka, i jak widać na zdjęciu ma ułamany liść - ale damy radę ;) Może mi ktoś podpowie czy miniaturki muszą rosnąć w mchu?
A dzisiaj dostałam kolejnego storczyka. Białe chyba mnie lubią, bo tylko takie dostaję. Ale każdy jest inny Z tym chyba też w sklepie nie obchodzili się zbyt delikatnie, bo ma ułamany kawałek liścia, a inny liść ma na środku przecięty. Jednak ogólnie wydaje się być w niezłej kondycji o ile umiem to ocenić.
Mniejszy phalaenopsis przekwitł i niestety prawie od razu zasuszył cały pęd. Ale teraz rośnie mu nowy liść i przedłuża korzenie. Jednego korzenia wyciąga bardzo mocno poza doniczkę. Nie wiem dlaczego?
Dendrobium również przekwitło. Kwitło jakiś miesiąc. Teraz powoli zasusza jeden listek za drugim. Zajrzałam mu w podłoże - ma bardzo mało korzeni, większość była sucha Muszę może posadzić keiki osobno, ale chyba są jeszcze za małe...
Mój pierwszy phal. odwdzięcza się za opiekę pięknym kwitnieniem. Wypuścił masę pąków, większość już rozwinął. A teraz wygląda tak:
Zaskoczył mnie ubarwieniem kwiatów. Myślałam, że jest taki sam jak ten mały, a tu taka niespodzianka
Jakieś trzy tygodnie temu trafiłam na przecenioną miniaturkę, a że już od dłuższego czasu chciałam mieć takie maleństwo to ją kupiłam. Zaczęła już przekwitać i trochę jest pokiereszowana - jak ją kupiłam to miała jeszcze jednego przekwitniętego kwiatka, i jak widać na zdjęciu ma ułamany liść - ale damy radę ;) Może mi ktoś podpowie czy miniaturki muszą rosnąć w mchu?
A dzisiaj dostałam kolejnego storczyka. Białe chyba mnie lubią, bo tylko takie dostaję. Ale każdy jest inny Z tym chyba też w sklepie nie obchodzili się zbyt delikatnie, bo ma ułamany kawałek liścia, a inny liść ma na środku przecięty. Jednak ogólnie wydaje się być w niezłej kondycji o ile umiem to ocenić.
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
tego pierwszego mam właśnie mi tez drugi raz w tym roku zakwita i z potrojnymi pedami
3 u Ciebie bardzo ładny ma sliczny srodek
3 u Ciebie bardzo ładny ma sliczny srodek
- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczna miniaturka , ja jakiś czas temu kupiłam sobie żółtą w markecie i od razu ją przesadziłam do podłoża(kory) i do ciut większej doniczki ale na FO pisali mi że nie potrzebnie bo one lubią ten mech i takie ciasne doniczki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Miniaturka już mi się odwdzięcza za to, że ją przygarnęłam Wypuszcza nowy listek.
A tu korzeń, który ucieka z doniczki. I co ja mam z nim teraz zrobić? Musi chyba tak zostać
A tu korzeń, który ucieka z doniczki. I co ja mam z nim teraz zrobić? Musi chyba tak zostać
Witam:)
Masz ładne storczyki podoba mi się ten biały a korzonek niech sobie rośnie poza doniczką .
Pozdrawiam Halina
Masz ładne storczyki podoba mi się ten biały a korzonek niech sobie rośnie poza doniczką .
Pozdrawiam Halina
Pozdrawiam Halina
Storczyki >zapraszam<
Storczyki >zapraszam<
Dzięki Halinko za odwiedziny
Dziś mam do pokazania małe przedszkole dla dendrobium. Postanowiłam odczepić kilka największych keiki i posadzić je osobno. Postawiłam je na kamieniach z wodą, bo mam nadzieję, że wilgoć od spodu pobudzi je do przedłużania korzeni. Tego malutkiego odłamałam przez przypadek Ma jeden korzeń, zobaczymy czy coś z niego będzie.
Duże dendrobium niestety nie wygląda zbyt dobrze. Zasusza listki i niektóre pseudobulwy też wyglądają jakby były całkiem suche. Może go przesuszyłam. Zastanawiam się czy nie powinnam tych suchych bulw powyjmować, ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać.
Dziś mam do pokazania małe przedszkole dla dendrobium. Postanowiłam odczepić kilka największych keiki i posadzić je osobno. Postawiłam je na kamieniach z wodą, bo mam nadzieję, że wilgoć od spodu pobudzi je do przedłużania korzeni. Tego malutkiego odłamałam przez przypadek Ma jeden korzeń, zobaczymy czy coś z niego będzie.
Duże dendrobium niestety nie wygląda zbyt dobrze. Zasusza listki i niektóre pseudobulwy też wyglądają jakby były całkiem suche. Może go przesuszyłam. Zastanawiam się czy nie powinnam tych suchych bulw powyjmować, ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać.
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj masz bardzo ładne storczyki Jeżeli chodzi o dendrobium to po przekwitnięciu pędy kwiatowe można ale nie trzeba wyciąć, te storczyki zwykle nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwie (mogą powtórzyć kwitnienie na niższych węzłach, ale nie zdarza się to często) - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Stare pseudobulwy nie są już aktywne i w kolejnym roku zrzucają liście, stanowią jednak magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc w miarę możliwości nie należy ich odcinać