Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3
Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3
Bobi, krążyłbym wokół sportów Little Aurora...być może to coś w stylu Little Sunspot? Hosty mutują.

Tomaszu, Twoja wiedza, a co za tym idzie trafność identyfikacyjna, jest imponująca

Pochodziłam po sieci i Little Sunspot jakby pasuje, ale poczekajmy jeszcze niech hościątko podrośnie. Może wyciągnąć ją z tego głębokiego cienia? Może mając więcej światła szybciej się ujawni?
Pozdrawiam, Baśka
Głęboki cień nie jest wskazany dla żadnej hosty- to wiem z doświadczenia. W miejscach mocno zacienionych drobnieją i w końcu po kilku latach mogą zginąć.
Tak, na zdiagnozowanie Twojej hostki musimy jeszcze poczekać, bo z tego może jeszcze zupełnie co innego wyjdzie
Tak, na zdiagnozowanie Twojej hostki musimy jeszcze poczekać, bo z tego może jeszcze zupełnie co innego wyjdzie

Coraz mniej host mam bez imienia, ale jeszcze nie wszystkie potrafię nazwać, stąd moja prośba o identyfikację 
Pierwsza, posadzona w ubiegłym roku, wielkość ma rośliny dorosłej, Pochodzi z działki mojej Mamy, rośnie u niej sporo lat, więc to pewnie jakaś starsza odmiana. U mnie jeszcze nie kwitła.

Ta również z tego samego źródła, również nie kwitnąca, trochę mniejsza od poprzedniej i z bardziej białym marginesem

Trzecia, prezent od koleżanki, więc nie mam pojęcia jakiej wielkości jest roślina macierzysta... Ma jędrne, ciemno zielone liście, zdjęcie trochę przekłamuje kolor. Nie kwitła jeszcze, u mnie jest dopiero od miesiąca.

Z góry dziękuję za przyjrzenie się moim hostom

Pierwsza, posadzona w ubiegłym roku, wielkość ma rośliny dorosłej, Pochodzi z działki mojej Mamy, rośnie u niej sporo lat, więc to pewnie jakaś starsza odmiana. U mnie jeszcze nie kwitła.

Ta również z tego samego źródła, również nie kwitnąca, trochę mniejsza od poprzedniej i z bardziej białym marginesem

Trzecia, prezent od koleżanki, więc nie mam pojęcia jakiej wielkości jest roślina macierzysta... Ma jędrne, ciemno zielone liście, zdjęcie trochę przekłamuje kolor. Nie kwitła jeszcze, u mnie jest dopiero od miesiąca.

Z góry dziękuję za przyjrzenie się moim hostom

Do Janneke:
Wszystkie to stare znajome:
1. WIDE BRIM
2. PATRIOT
3.na pewno typ fortunei, ale to może być jakaś zmutowana forma np. Fire And Ice, Revolution- u mnie takie wyrosły. Moze to być fortunei Hyacinthina, f. Robusta...etc.
Wszystkie to stare znajome:
1. WIDE BRIM
2. PATRIOT
3.na pewno typ fortunei, ale to może być jakaś zmutowana forma np. Fire And Ice, Revolution- u mnie takie wyrosły. Moze to być fortunei Hyacinthina, f. Robusta...etc.
Tomaszu, dziękuję serdecznie 
Co do trzeciej hosty, może poczekamy jeszcze trochę do czasu, aż trochę "dojrzeje"? ;)
Pewnie łatwiej będzie ją zidentyfikować jak zakwitnie

Co do trzeciej hosty, może poczekamy jeszcze trochę do czasu, aż trochę "dojrzeje"? ;)
Pewnie łatwiej będzie ją zidentyfikować jak zakwitnie

- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Są nieco za młode, zwłaszcza te niebieskie.
1. Patriot
2.?
3. ?
4.Fragrant Bouqet
5.może ventricosa, może Lakeside Black Satin
6. ?
7. Halcyon ... ?
Otrzymałeś tyle host i wszystko bez nazwy?
1. Patriot
2.?
3. ?
4.Fragrant Bouqet
5.może ventricosa, może Lakeside Black Satin
6. ?
7. Halcyon ... ?
Otrzymałeś tyle host i wszystko bez nazwy?
- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Bartesz: poznaje tylko 11 to Twilight,
do Zbigniewa: Guacamole i Fire and Ice, płaskie liście o niczym, w tym przypadku nie decydują .
do Zbigniewa: Guacamole i Fire and Ice, płaskie liście o niczym, w tym przypadku nie decydują .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zbyszek, to Avocado
Nr 7 wygląda na Silvery Slugproof, jeżeli duża
Nr 8 Jak Sum and Substanse