Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Suppa,ładnie Ci rosną U mnie w tym roku się ociągają Niby mają wszytko,a czegoś im brakuje.
Pozdrawiam,Asia
Maciek, bardzo ładne . Moje koktajlówki zostawione same sobie, niestety niedługo zakończą swój żywot . Na dwóch krzakach chyba się rozwija zaraza.
Czyli nie zdały egzaminu. Reszta moich samosiejek uległa zniszczeniu przez grad, więc też pewnie z nich nic nie będzie. Trzeba je wyrwać i pożegnać się z gruntowymi, ale poczekam jeszcze kilka dni.
Czyli nie zdały egzaminu. Reszta moich samosiejek uległa zniszczeniu przez grad, więc też pewnie z nich nic nie będzie. Trzeba je wyrwać i pożegnać się z gruntowymi, ale poczekam jeszcze kilka dni.
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Muszę chyba dziś podlać pierwszy raz swoje pomidorki w gruncie,ale jak ja do nich wejdę .Zrobił mi się trochę busz,posadzone 70 cmx60 .Rosną na oborniku i 1 raz opryskane siarczanem magnezu.Bez Magicznych Sił.Po wysadzeniou zgodnie z radami na forum ,opryskane miedzianem i teraz acrobatem .Wyglądają zdrowo,ładnie kwitną i wiążą owoce. Ten "okaz" od małej sadzonki ma pozwijane liście,ale rośnie i kwitnie,zobaczę co z niego będzie,bo to nn.Mam też 1 testowy,bez podlewania i oprysku z nasionka z suszonego pomidora w zalewie olejowej,producent Włochy. Nie myślałam,że po pasteryzacji będzie żyło nasiono,ale z ciekawości....
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuzia ...zrobił Ci się busz bo nie obrywasz bocznych odrostów i rosną jak kartofle...gdybyś puściła na jeden lub dwa pędy wtedy miała byś nie tak zagęszczone...
Pozdrawiam... Alina .
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie - na ile pędów one rosną Zuziu? Moje na prezentowanym zdjęciu mają takie same odstępy jak u Ciebie, tylko ścieżka jest szersza. Na przyszłość posadź je rzadziej jeśli planujesz prowadzenie na wiele pędów
Kilka obiecanych zdjęć, na początek najwcześniejsze: Maskotka, Bohun, Stupice, Carbon. Maskotka wiedzie prym jak widać i zawiązała dużo owoców, na pewno nie mniej niż karłowe na ten moment. Sądziłem, że najwcześniejszy będzie Stupice, ale jednak nie spieszy mu się. Zaskoczył mnie za to Carbon, który według opisu jest dość późną odmianą (75 - 80 dni) a ma największe owoce spośród wysokich.
Kilka obiecanych zdjęć, na początek najwcześniejsze: Maskotka, Bohun, Stupice, Carbon. Maskotka wiedzie prym jak widać i zawiązała dużo owoców, na pewno nie mniej niż karłowe na ten moment. Sądziłem, że najwcześniejszy będzie Stupice, ale jednak nie spieszy mu się. Zaskoczył mnie za to Carbon, który według opisu jest dość późną odmianą (75 - 80 dni) a ma największe owoce spośród wysokich.
Pozdrawiam, Maciek.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Moja Maskotka jako jedyna przezimowała, i dopiero jakiś miesiąc temu poszła do gruntu. Tylko ona pochodzi z moich nasion. Jeszcze nie kwitnie i nie obstoi w konkurencji z kupną rozsadą.
pozdrawiam, Gunnar
Mam pytanie - pierwszy rok uprawiam pomidory.
Kupiłem tyczki 120 cm - no a pomidory rosną jak na drożdżach - prowadzę je na jeden pęd i już przerastają tyczki... 3 odmiany - Bawole Serce, Koktajlowy, Truskawkowy. Co z tym zrobić? Jest jakiś złoty środek bez wymiany wszystkich tyczek (68 szt.) ?
Kupiłem tyczki 120 cm - no a pomidory rosną jak na drożdżach - prowadzę je na jeden pęd i już przerastają tyczki... 3 odmiany - Bawole Serce, Koktajlowy, Truskawkowy. Co z tym zrobić? Jest jakiś złoty środek bez wymiany wszystkich tyczek (68 szt.) ?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Przedłużyć tyczki, dowiązać dodatkowe, ale musi to być solidnie powiązane.
Albo przewieszać pomidory przez tyczki, niech potem rosną w dół.
Albo przewieszać pomidory przez tyczki, niech potem rosną w dół.
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
Ja dokładałam tyczkę do wbitego palika w ziemię i mocowałam je ze sobą taśmą,tak w dwóch miejscach.
Rada nie na teraz, ale przyda się w przyszłym sezonie.
Tyczkę 120 cm, musisz wbić na jakieś 30 cm w ziemię. Zostaje więc 90 cm.
Podpora dobra do pomidorów samokończących, choć tutaj też, czasem może jej zabraknąć.
Jęśli chcesz przy takim paliku sadzić odmiany wysokie, prowadź je na 3, a nawet 4 pędy. Musisz w takim przypadku, trochę przerzedzać liście, bo robi się dżungla. No i zwiększyć odstępy między krzakami.
A tak na marginesie :
prowadzenie pomidora w gruncie na jeden pęd, to nie jest najlepszy pomysł.
Gienia pokazała zdjęcie Black Cherry, którym musiała dać palik, bodaj 3 metrowy.
Nie wszystkie odmiany wysokie są tak szalone. Paliki 180-220 cm długości całkowitej przed wkopaniem, to dobry rozmiar dla takich odmian, gdy prowadzi się je na 2, a nawet 3 pędy.
Prowadzenie w gruncie na 1 pęd, odradzam, choć wiele osób się tu ze mną nie zgodzi.
Tyczkę 120 cm, musisz wbić na jakieś 30 cm w ziemię. Zostaje więc 90 cm.
Podpora dobra do pomidorów samokończących, choć tutaj też, czasem może jej zabraknąć.
Jęśli chcesz przy takim paliku sadzić odmiany wysokie, prowadź je na 3, a nawet 4 pędy. Musisz w takim przypadku, trochę przerzedzać liście, bo robi się dżungla. No i zwiększyć odstępy między krzakami.
A tak na marginesie :
prowadzenie pomidora w gruncie na jeden pęd, to nie jest najlepszy pomysł.
Gienia pokazała zdjęcie Black Cherry, którym musiała dać palik, bodaj 3 metrowy.
Nie wszystkie odmiany wysokie są tak szalone. Paliki 180-220 cm długości całkowitej przed wkopaniem, to dobry rozmiar dla takich odmian, gdy prowadzi się je na 2, a nawet 3 pędy.
Prowadzenie w gruncie na 1 pęd, odradzam, choć wiele osób się tu ze mną nie zgodzi.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
U mnie najgorszy problem... brak deszczu a tak to nawet zdrowo rosną
Winterek, ja się z Tobą zgadzam. Jeśli możesz, opisz swoje doświadczenia w uprawie. Po doświadczeniu uzyskanym w innych wątkach, proszę oponentów o tolerancję.
No błędów to dużo popełniłem... Ale na szczęście siła natury jest większa niż moje wpadki i pomidory rosną świetnie
Dzisiaj byłem na działce, i odkryłem jeszcze inny problem:
Za mocno przywiązywałem pomidory do palików, a łodygi bardzo grube urosły i teraz sznurek się wrzyna w łodygę. Czy można tak to zostawić czy trzeba poprawiać?
http://img221.imageshack.us/img221/6205/dsc03283j.jpg
Mam pomidory Bawole Serce - i na kilku krzakach porosły grona po 50 kwiatów - w końcu to mają być duże pomidory - czy jakoś ograniczać liczbę owoców na krzaku?
http://img43.imageshack.us/img43/2441/dsc03284ew.jpg
A tu taki widok ogólny mojej uprawy z kibelkiem w tle
http://img836.imageshack.us/img836/3707/dsc03295v.jpg
Dzisiaj byłem na działce, i odkryłem jeszcze inny problem:
Za mocno przywiązywałem pomidory do palików, a łodygi bardzo grube urosły i teraz sznurek się wrzyna w łodygę. Czy można tak to zostawić czy trzeba poprawiać?
http://img221.imageshack.us/img221/6205/dsc03283j.jpg
Mam pomidory Bawole Serce - i na kilku krzakach porosły grona po 50 kwiatów - w końcu to mają być duże pomidory - czy jakoś ograniczać liczbę owoców na krzaku?
http://img43.imageshack.us/img43/2441/dsc03284ew.jpg
A tu taki widok ogólny mojej uprawy z kibelkiem w tle
http://img836.imageshack.us/img836/3707/dsc03295v.jpg