Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro
Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów
Patrząc na pąk Twojego Thelocactus bicolor to najpóźniej jutro się rozwinie ale mój T. bicolor ssp. schwarzii spokojnie wytrzymał w pełnym rozkwicie chyba ze 4 dni. Myślę, że uda Ci się zrobić zdjęcie.
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justyno dzięki za słowa pociechy w końcu do "łikendu" coraz bliżej, a pogoda u mnie trochę "osłabła" więc myślę, że się uda
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariusz a jesteś w stanie mi powiedzieć, jaki kolorek ma pączek wielkości łebka od szpilki? Bo wydaje mi się, że mój też zawiązał pąka, ale czy to na pewno pąk, tego nie wiem. Niestety dla Ciebie od jutra ma być znowu bardzo ładnie i słonecznie u nas, ale życzę Ci byś zdążył swojego Thelocactusa uwiecznić.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Widzę Mariuszu że frailejki ładnie skiełkowały Aby tak dalej, trzymam kciuki
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- chaveiro
Magdo podejrzewam, że pytasz o Turbinicarpus (chyba ), u mnie tak jak na zdjęciach widać płatki zewnętrzne są ciemne (jeżeli zaczyna rosnąć pąk to właśnie to taki ciemny punkt jest), a kolor kwiatka tak jak pokazywane wcześniej czyli raczej biały z środkową strefą różowawą (ja te kolory widzę właśnie tak i wiem, że kobiety widzą kolorystykę inaczej)
Tu na forum piszą osoby, że kwiat utrzymuje się 3 - 4 dni więc nawet jeżeli jutro rozkwitnie to obejmuje to jeszcze sobotę
Konradzie dzięki za odwiedziny, ano rosną sobie tylko przepikować musiałem dość szybko bo pojawiła się pleśń no i nie wszystko było zdatne do pikowania
Tu na forum piszą osoby, że kwiat utrzymuje się 3 - 4 dni więc nawet jeżeli jutro rozkwitnie to obejmuje to jeszcze sobotę
Konradzie dzięki za odwiedziny, ano rosną sobie tylko przepikować musiałem dość szybko bo pojawiła się pleśń no i nie wszystko było zdatne do pikowania
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
A ja właśnie o Thelocactusa bicolor pytałam. Na swoim widzę takie małe jakby mini kropelki przy areolach, trochę jakby przezroczyste, i zastanawiam się czy to mogą być pączki, czy on tak po prostu ma. W ubiegłym sezonie też takie coś miał, ale nic z tego nie wyrosło, tylko jakby wyschło.
- chaveiro
Jeżeli na Th. bicolor i to takie przezroczyste kropelki to to nektar część telokaktusów posiada gruczoły nektarowe
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Thelocactus bicolor piękny... to czekamy do weekendu i będziemy podziwiać
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
hen_s pisze:M. bombycina i jej podobne wypuszczają masę odrostów - naprawdę nie wiem dlaczego u Ciebie nie odrostkuje. Tak też czyni i w naturze - stąd mniejsza ilość kwiatów. Po prostu łatwiej rozmnaża się z odrostów...Co do M. bombycina one chyba tak mają, że kwitnąć nie chcą. (...) nawet odrostu nie wypuściła.
Rownież nie wiem, nie kwitnie, nie rozmnaża się. Jedynie rośnie w siłę Jest już dosyć spora jak na bombycinę. Może to jakiś mieszaniec więc wariuje...
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
- chaveiro
Olu, niestety nie będziemy podziwiać ponieważ rano zauważyłem, że płatki zaczynają się zwijać co oznacza, że kwiatek już przekwitł (może jeszcze w tym sezonie zakwitnie).
Kasiu, u mnie też tylko rośnie, nawet zastanawiałem się ostatnio, czy nie poodcinać odrostów, ale stwierdziłem, że tak wygląda dużo ładniej i jakoś przeboleję to, że nie chce kwitnąć.
Kasiu, u mnie też tylko rośnie, nawet zastanawiałem się ostatnio, czy nie poodcinać odrostów, ale stwierdziłem, że tak wygląda dużo ładniej i jakoś przeboleję to, że nie chce kwitnąć.
No liczę na to, że jeszcze w tym roku zakwitnie, bo ten różowy kolor zapowiada się bombowo!!