przędziorek na thujach jak zwalczyć
przędziorek na thujach jak zwalczyć
witam thuje sadziłem jakieś 1,5mca temu zauważyłem na nich takie kokony szare jakby pajęczynka a w środku coś jest znajomy powiedział że to przędziorek i zalecił oprysk czy miał rację co robić i jakim specyfikiem i kiedy ewentualnie, dziękuję
-
- 50p
- Od: 25 paź 2009, o 19:27
Re: przędziorek na thujach jak zwalczyć
Ja pryskam wszystkie iglaki preparatem ALIETTE co 7 dni.fantomek pisze:witam thuje sadziłem jakieś 1,5mca temu zauważyłem na nich takie kokony szare jakby pajęczynka a w środku coś jest znajomy powiedział że to przędziorek i zalecił oprysk czy miał rację co robić i jakim specyfikiem i kiedy ewentualnie, dziękuję
Oprócz przędziorka jest masa innych pajączków, daj im spokój, to co opisujesz to nie są przędziorki.
Jak czytam ile chemii wylewa się w ogrodach z byle powodu to jestem przerażona
Jak czytam ile chemii wylewa się w ogrodach z byle powodu to jestem przerażona
Oj tam zaraz chemia. Przędziorki lubią gnieździć się w żywotnikach, bo mają tam idealne warunki. Można im trochę podokuczać, najlepszym sposobem na redukcję ich populacji jest porządny prysznic ;). Nie znoszą wprost wilgoci, ja tak swoje wyganiam z 'Conica'.
Akurat żywotnika przędziorek rzadko atakuje, a jeśli już to przędziorek sosnowiec, głównie atakujący świerki.Te szkodniki zwykle atakują krzewy od spodu' posuwając się' ku górze i objawia się to najpierw żółknięciem igieł, a nie jakimiś kokonami o których wspomina autor postu.Dlatego bez sensu jest lać chemię na oślep (jak tu ktoś wspomina co 7 dni), a w przypadku zabiegu chemicznego ważne jest zdiagnozowanie, a najważniejsze to TERMIN i STADIUM zwalczania szkodnika.