Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: KIedy wysiewacie słonecznik?
przesadziłam swoje słoneczniki ze szklarni, oba miały po pół metra i przyjęły się bez problemu - zobaczymy co z nich wyrośnie
Pozdrawiam
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Moje słoneczniki przy szklarni jeden już ma 2m wydaje mi się a raczej jestem pewna, że ciągnął papu spod szklarni
Tak jak pisałam te przesadzone ze szklarni przyjęły się bez problemu, nie są takie wysokie jak te normalne ale rosną.
Tak jak pisałam te przesadzone ze szklarni przyjęły się bez problemu, nie są takie wysokie jak te normalne ale rosną.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2012, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słonecznik - uprawa
Jeden ze słoneczników nie ma głowy Spośród 30, cztery zaczynają rosnąć 'wielogłowowo'. Te mniejsze główki urwałem, bo nie sądzę aby miało to jakiś negatywny wpływ na główny owoc a wręcz przeciwnie - więcej substancji odżywczych pójdzie do głównego łba.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Czy to konieczne? Posiałam 29 "kupek" po 3 nasiona (teraz wycięte po 2 i rośnie sobie pojedynczo). Bolał mnie kręgosłup, wiec motyką zrobiłam dołki, nie schylając sie wrzuciłam z góry po 3 nasionka i przykryłam ziemia motyką. Z 87 nasion nie wzeszło jedno, pozostałe rosły "normalnie do wysokości ok 20cm, po czym część "zginęła tragicznie" ścięta sekatorem przy ziemi. Może dzięki wrzucaniu ustawiły się czubkiem w dół?Leszko_Pierwszy pisze:...Ziarenka sadźcie zawsze szpiczastym czubkiem do ziemi...
A jeśli było zaprawiane?Leszko_Pierwszy pisze:...można nadgryźć szpic w poprzek(pęknięcie osłonki) , żeby ułatwić uwolnienie pędu...
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2012, o 17:05
To "nadgryzanie" nie wiele daje, również spieszenie się niewiele daje, bo dobrej słonecznej pogody nie da się wyprzedzić i nasiona sadzone później dogonią te wcześniejsze. Przynajmniej mi się nie udało oszukać natury amatorskimi środkami.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2010, o 12:19
z kątów liści wyrastają nowe pąki słonecznika. Czy trzeba je usuwać?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z jadalnego słonecznika urywam te dodatkowe pąki, z ozdobnego zostawiam.
Pozdrawiam Kaśka
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Zachciało mi się słonecznika. Sąsiad zrobił sadzonki i część podarował mnie. Dbałam, nawoziłam i podziwiałam jak rośnie. I przyleciało coś uskrzydlonego i wyjadło 50% dojrzewających nasionek. Spróbowałam sama z tego co zostało. To skrzydlate wiedziało co robi. Takie świeżutkie nasionka są pyszne
Jednakże na przyszłość wolałabym się podzielić słonecznikiem z M niż z ptaszkami. Czy istnieje jakiś sposób aby dojrzewający słonecznik był niedostępny dla ptaszysków???
Jednakże na przyszłość wolałabym się podzielić słonecznikiem z M niż z ptaszkami. Czy istnieje jakiś sposób aby dojrzewający słonecznik był niedostępny dla ptaszysków???
Tak- istnieje
Trzeba zbierać a nie wyrzucać stare rajstopy albo ze starej flizeliny, starej firanki, siatkowych worków po jarzynach, ziemniakach lub innych , starych ażurowych tkanin ,wyciąć kołpaki, założyć na tarczę słonecznika po przekwitnięciu i obwiązać za tarczą wokół łodygi.
Trzeba zbierać a nie wyrzucać stare rajstopy albo ze starej flizeliny, starej firanki, siatkowych worków po jarzynach, ziemniakach lub innych , starych ażurowych tkanin ,wyciąć kołpaki, założyć na tarczę słonecznika po przekwitnięciu i obwiązać za tarczą wokół łodygi.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Re: Słonecznik ozdobny
Wysiać można, ale chyba nie zdąży zakwitnąć. Ale można wysiać bylinkę podobną do słonecznika, nazywa się chyba słoneczniczek. Zakwitnie na drugi rok, na trzeci...
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Re: Słonecznik ozdobny
Obstawiam ślimaka ślinika poszukaj go dobrze w ogrodzie :PShan-lee pisze:Kto mi powie co zjadło moje słoneczniki? Z około 10 sadzonek zostały gołe łodyżki
Uratowałam pozostałe 10 pryskając wywarem z pokrzyw i wodą z mlekiem. Po sadzonkach śmigały mrówki, mszyce siedziały na nagietkach.
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
sprawdzę w przyszłym sezonie, a starych rajstop nie wyrzucam tylko tnę na wąskie paski i używam do podwiązywania pomidorów
rozumiem, że wtedy kiedy obłożę słoneczniki rajstopami to ptaszyska nie wyjedzą nasionek, ale jak będą próbowały je skosztować to i tak narobią szkód, ale pewnie i tak mniejszych niż bez nałożonych ochraniaczy:)
rozumiem, że wtedy kiedy obłożę słoneczniki rajstopami to ptaszyska nie wyjedzą nasionek, ale jak będą próbowały je skosztować to i tak narobią szkód, ale pewnie i tak mniejszych niż bez nałożonych ochraniaczy:)