Moje storczyki i problemy....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Anka trudno oceniac podłoże, ale ja trafiłam na ładne grube z tego substrala, no ale wiadomo, może inna dostawa i juź inne podłoże ;:155 akurat całe podłoże zużyłam, ale jak jutro będę w sklepie to kupię i wkleję fotkę jak wyglądało moje podłoże, a teraz może faktycznie jeszcze raz przesadź i poczytaj to, co wysłałam Ci na P.W.
życzę powodzenia i wspieram wirtualnie ;:147
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Dziekuje za wsparcie ;:168 Tez zrobie zdjecie podłoza i porównamy:)
Awatar użytkownika
skatla
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 20:59

Post »

Witam
Imponująca kolekcja! A ten Łaciatek-cudo! Widziałam ostatnio w Bydgoszczy w Obi jednego łaciatka-pieguska białego z drobniutkimi bordo kropeczkami - ale poszukuję podobnego do Twojego, z większą ilością łatek.
:D Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Dzięki.....Tez mi sie łaciatek bardzo podoba....A poluje jeszcze na Zółtego w łaty :D W ogóle to zauwazyłam ze bardzo żółte lubie ;:2
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aankaa pisze:Dzięki.....Tez mi się łaciatek bardzo podoba....A poluje jeszcze na Zółtego w łaty :D W ogóle to zauwazyłam ze bardzo żółte lubie ;:2
żółte są fajne, i podobno mają najtrwalsze kwiaty (mojemu żółtemu w kropki poprzednie kwiaty trzymały się 5 miesięcy)
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Prosze o pomoc....Moj zdechlaczek....ze zwiednietym listkiem sie przewrócił.... :( oto zdjecia korzonków...opłukałam je..Dwa wyciełam jeszcze...przemyłam spirytusem....mam jeszcze jakies wyciac? nie rozpoznaje niestety korzeni napowietrznych :oops: ....Poradzcie co zrobic. Obrazek
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Storczyk lezy na stole i czeka na wasze rady................
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hmmm znawczynią to ja nie jestem, do tej pory przesadzałam tylko 2 storczyki (ale jakoś żyją :lol: )
osusz korzenie, włóż do doniczki z lekko zwilżonym podłożem (chyba że takie już było jak z tej doniczki wypadł :?: )
napowietrznych korzeni to on chyba nie ma :roll: albo ma jeden malutki ten nad liściem :arrow: ale nie widzę dokładnie.
Postaraj się tak go umiejscowić w doniczce żeby więcej nie wypadał :lol: jakoś możliwie głęboko, zostawiając ten chyba powietrzny korzonek. Za jakiś czas na pewno wypuści nowe korzonki i pewnie będą one wyżej umieszczone niż te, mogą pójść do góry (powietrzne) lub same skierują się w podłoże.
Może ktoś coś doda lub sprostuje :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu - ja bym nic nie obcinała. Jeżeli są twarde to to tak zostaw. Jak on mógł Ci się przewrócić?!
Po wsadzeniu w podłoże przyblokuj go patyczkami chociażby takimi do szaszłyków. Wstaw je z 3 stron i już storczyk będzie stabilny. I daj mu czas na reanimację.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Dziekuje Asiu. Jeszcze chwilke polezy i będę go sadziła.....Az sie boje......
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj :) to,że się wywrócił to nie jest problemem :) niewiele korzonków,świeżo przesadzony, "ciężka góra" przeważyła słabe zakotwiczenie, krótkie odcinki zbrązowiałych korzonków jeśli są "ciapkate" w palcach to utnij ostrym nożem,jeśli nie to nie ucinaj tylko przetrzyj wacikiem z 70 % spirytusem, podobnie inne wcześniej ucięte miejsca i przetrzymałabym go do jutra nie wsadzając,żeby miejsca cięcia dobrze zaschły, a dopiero jutro do podłoża bardzo przewiewnego jak keramzyt albo mieszanka kory, kawałeczków styropianu i u nasady rośliny też keramzyt żeby nie podgniwała i nie wywracała się. keramzyt pogotować chwilę z octem lub z sokiem grapefruitu i schłodzic do temp.pokojowej
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Dorotko dziekuje za rade. Przewrócił sie bo ma dwa duze liscie które chyba przeciazyły :( ...Podepre go czyms....Szkoda ze ziemia dopiero jest w drodze.....Ta niezbyt mi pasuje ale nie mam wyjscia.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”