Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Witam :wit Mam niemały problem z moimi krzaczkami bo nadmiernie liście zaczynają mi się skręcać w rurki (zwłaszcza te starsze liście). W sumie oprócz tego nic im nie jest. Wczoraj spryskałam je Ridomilem. A dziś ze spokojnym sumieniem siedze w domu i czytam forum (w mojej okolicy pada). I naszło mnie na internetową diagnozę (na http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=klucz ). No i teraz się zastanawiam że moje pomidorki może jednak nie mają jakiejś porządnej choroby widocznej gołym okiem a po prostu niedobór miedzi. Przynajmniej tak zrozumiałam z tego co znalazłam później po odpowiedziach jako przyczyny takiego stanu rzeczy: brak lub utrudnione pobieranie miedzi (Cu), przy nadmiernym nawożeniu azotem i fosforem.
Nadmieniam że azotu to chyba dużo nie miały, nie licząc błędów przy posadzeniu podlałam je roztworem saletrzaka, a gnojówki w sumie nie używałam. Teraz nie chce bo wyglądają na mocne dobrze rozbudowane, i w dodatku już kwitną. Przy opryskach używam roztworu siarczanu magnezu i blioflorinu. Spróbuję więc podać im dolistnie jakiś chelat miedzi i zobacze efekty. Że tak zapytam chelat miedzi można łączyć z innymi nawozami lub fungicydami? Pytam tak na przyszłość :)
A mszyce trochę sie przerzedziły po opryskach na choroby grzybowe z dodatkiem tych nawozów. Więc na razie się nimi nie przejmuje bo jest ich nawet mało ;:215
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

termic88 przeczytaj tu o niedoborach miedzi, jakoś to bardziej mnie przekonuje http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=782
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Mam jeszcze takie pytanie - jak się ma saletra potasowa do siarczanu magnezu?
Do tej pory polewałam krzaki siarczanem magnezu (roztwór 0,5%), niedoborów póki co nie ma.
Czy po podsypaniu dolomitem i podlaniu saletrą potasową (0,2%) mogę dalej podlewać siarczanem magnezu?
Na opakowaniu
Skład DOLOMITU:
CaO + MgO minimum - 45%
W tym MgO - 15% - 19%
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lip 2012, o 09:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :)
Mam pytanie odnośnie nawożenia pogłównego pomidorów. Mam bardzo przepuszczalną glebę i mimo, że krzaki posadzone są na oborniku, zaczyna już być widać niedobory. Nawiozłam raz Fructusem Ogrodnik i chciałabym zapytać co jaki czas można nawozić krzaki, aby nie przedobrzyć?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pozwolisz corazon, że najpierw odpowiem Monice bo nie wiem jak to się stało, że przeoczyłem ten Jej post.
monika pisze:Do tej pory polewałam krzaki
Czy to literówka czy faktycznie krzaki zamiast opryskiwać- polewałaś ?
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jasne, czekam w kolejce :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

corazon pisze: Mam bardzo przepuszczalną glebę
To jest ważna informacja ponieważ wynika z niej zdolność gleby do zatrzymywania w sobie poszczególnych składników.
Istotna jest też informacja czy może przez przypadek sprawdzałaś pH ?
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hmmm.. ;:131
Ostatnio niestety nie, ale zazwyczaj bywało 6,0 - 6,5.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na glebie przepuszczalnej istotne będzie nawet w jakim stopniu rozłożony jest obornik zastosowany przed wysadzeniem pomidorów, tym bardziej jeśli był dawany na wiosnę . Jeśli był za świeży to nie dość , że sam obornik nie dostarczy za dużo azotu to go jeszcze z gleby/ jak przepuszczalnej to i ubogiej w azot/ zabierze.
Czy pomidory były nawożone mineralnie po wysadzeniu tuż ?.
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obornik był przekompostowany ok. 8-10 miesięcy. Nawiezione wiosną tym obornikiem, a bezpośrednio po posadzeniu na start dostały nawóz mineralny wieloskładnikowy z mikroelementami.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

corazon pisze: dostały nawóz mineralny wieloskładnikowy z mikroelementami.
A konkretnie ?
Bo to bardzo ogólnikowa odpowiedź
corazon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nazwy nie pamiętam ;:131 nawóz w płynie do rozsady polecany był do podlania jej po posadzeniu na miejsce stałe. Pamiętam, że był z dużą zawartością fosforu, miał pobudzić ukorzenianie m.in. i dać składniki odżywcze na start.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Odpowiedz mi jeszcze czy oprócz Fruktusa masz jeszcze jakiś nawóz stały. Mam na mysli siarczan potasu i jakiś nawóz azotowy ?.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”