Pomidory - nawożenie
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory>
Witam Mam niemały problem z moimi krzaczkami bo nadmiernie liście zaczynają mi się skręcać w rurki (zwłaszcza te starsze liście). W sumie oprócz tego nic im nie jest. Wczoraj spryskałam je Ridomilem. A dziś ze spokojnym sumieniem siedze w domu i czytam forum (w mojej okolicy pada). I naszło mnie na internetową diagnozę (na http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=klucz ). No i teraz się zastanawiam że moje pomidorki może jednak nie mają jakiejś porządnej choroby widocznej gołym okiem a po prostu niedobór miedzi. Przynajmniej tak zrozumiałam z tego co znalazłam później po odpowiedziach jako przyczyny takiego stanu rzeczy: brak lub utrudnione pobieranie miedzi (Cu), przy nadmiernym nawożeniu azotem i fosforem.
Nadmieniam że azotu to chyba dużo nie miały, nie licząc błędów przy posadzeniu podlałam je roztworem saletrzaka, a gnojówki w sumie nie używałam. Teraz nie chce bo wyglądają na mocne dobrze rozbudowane, i w dodatku już kwitną. Przy opryskach używam roztworu siarczanu magnezu i blioflorinu. Spróbuję więc podać im dolistnie jakiś chelat miedzi i zobacze efekty. Że tak zapytam chelat miedzi można łączyć z innymi nawozami lub fungicydami? Pytam tak na przyszłość
A mszyce trochę sie przerzedziły po opryskach na choroby grzybowe z dodatkiem tych nawozów. Więc na razie się nimi nie przejmuje bo jest ich nawet mało
Nadmieniam że azotu to chyba dużo nie miały, nie licząc błędów przy posadzeniu podlałam je roztworem saletrzaka, a gnojówki w sumie nie używałam. Teraz nie chce bo wyglądają na mocne dobrze rozbudowane, i w dodatku już kwitną. Przy opryskach używam roztworu siarczanu magnezu i blioflorinu. Spróbuję więc podać im dolistnie jakiś chelat miedzi i zobacze efekty. Że tak zapytam chelat miedzi można łączyć z innymi nawozami lub fungicydami? Pytam tak na przyszłość
A mszyce trochę sie przerzedziły po opryskach na choroby grzybowe z dodatkiem tych nawozów. Więc na razie się nimi nie przejmuje bo jest ich nawet mało
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
termic88 przeczytaj tu o niedoborach miedzi, jakoś to bardziej mnie przekonuje http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=782
Mam jeszcze takie pytanie - jak się ma saletra potasowa do siarczanu magnezu?
Do tej pory polewałam krzaki siarczanem magnezu (roztwór 0,5%), niedoborów póki co nie ma.
Czy po podsypaniu dolomitem i podlaniu saletrą potasową (0,2%) mogę dalej podlewać siarczanem magnezu?
Na opakowaniu
Skład DOLOMITU:
CaO + MgO minimum - 45%
W tym MgO - 15% - 19%
Do tej pory polewałam krzaki siarczanem magnezu (roztwór 0,5%), niedoborów póki co nie ma.
Czy po podsypaniu dolomitem i podlaniu saletrą potasową (0,2%) mogę dalej podlewać siarczanem magnezu?
Na opakowaniu
Skład DOLOMITU:
CaO + MgO minimum - 45%
W tym MgO - 15% - 19%
Witam
Mam pytanie odnośnie nawożenia pogłównego pomidorów. Mam bardzo przepuszczalną glebę i mimo, że krzaki posadzone są na oborniku, zaczyna już być widać niedobory. Nawiozłam raz Fructusem Ogrodnik i chciałabym zapytać co jaki czas można nawozić krzaki, aby nie przedobrzyć?
Mam pytanie odnośnie nawożenia pogłównego pomidorów. Mam bardzo przepuszczalną glebę i mimo, że krzaki posadzone są na oborniku, zaczyna już być widać niedobory. Nawiozłam raz Fructusem Ogrodnik i chciałabym zapytać co jaki czas można nawozić krzaki, aby nie przedobrzyć?
Pozwolisz corazon, że najpierw odpowiem Monice bo nie wiem jak to się stało, że przeoczyłem ten Jej post.
Czy to literówka czy faktycznie krzaki zamiast opryskiwać- polewałaś ?monika pisze:Do tej pory polewałam krzaki
Jasne, czekam w kolejce
To jest ważna informacja ponieważ wynika z niej zdolność gleby do zatrzymywania w sobie poszczególnych składników.corazon pisze: Mam bardzo przepuszczalną glebę
Istotna jest też informacja czy może przez przypadek sprawdzałaś pH ?
Hmmm..
Ostatnio niestety nie, ale zazwyczaj bywało 6,0 - 6,5.
Ostatnio niestety nie, ale zazwyczaj bywało 6,0 - 6,5.
Na glebie przepuszczalnej istotne będzie nawet w jakim stopniu rozłożony jest obornik zastosowany przed wysadzeniem pomidorów, tym bardziej jeśli był dawany na wiosnę . Jeśli był za świeży to nie dość , że sam obornik nie dostarczy za dużo azotu to go jeszcze z gleby/ jak przepuszczalnej to i ubogiej w azot/ zabierze.
Czy pomidory były nawożone mineralnie po wysadzeniu tuż ?.
Czy pomidory były nawożone mineralnie po wysadzeniu tuż ?.
Obornik był przekompostowany ok. 8-10 miesięcy. Nawiezione wiosną tym obornikiem, a bezpośrednio po posadzeniu na start dostały nawóz mineralny wieloskładnikowy z mikroelementami.
A konkretnie ?corazon pisze: dostały nawóz mineralny wieloskładnikowy z mikroelementami.
Bo to bardzo ogólnikowa odpowiedź
Nazwy nie pamiętam nawóz w płynie do rozsady polecany był do podlania jej po posadzeniu na miejsce stałe. Pamiętam, że był z dużą zawartością fosforu, miał pobudzić ukorzenianie m.in. i dać składniki odżywcze na start.
Odpowiedz mi jeszcze czy oprócz Fruktusa masz jeszcze jakiś nawóz stały. Mam na mysli siarczan potasu i jakiś nawóz azotowy ?.