Moje storczyki i problemy....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Mario Tereso....Czy moze czekac moj storczyk do jutra do godziny ok17? Korzenie te co pozostały ma twarde...ale zółte...Zgniłki juz wyrzuciłam....
Niestety nie mam keramzytu..... :(
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ja uważam że do jutra to mu się nic nie stanie :wink: korzonki ma ładne zielone , przewietrzy się chłopak :lol: Jovanka kiedyś pisała że z falenopsisem nie trzeba się spieszyć przy przesadzaniu, bo na nadmiar wietrzenia korzonki nie będą narzekać :roll: jeśli jutro będziesz miała profesjonalną ziemię to warto poczekać niż potem znowu go męczyć przy przesadzaniu :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spokojnie może poczekać. :lol:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Anka, obejrzałam dokładnie Twojego storczyka (również w przybliżeniu). Oczywiście zdjęcia, to nie to samo
co oglądanie na żywo.
Sprawdź palcami, czy te żółte korzonki są twarde, czy miękkie (maziste). Jeśli twarde, to zostaw.
Storczyka trzeba osuszyć. Zostaw co najmniej na dobę do wietrzenia. Niech zabliźnią się ranki po cięciach.
Masz jakiś węgiel apteczny, drzewny, cynamon - zasyp tym miejsca cięć.

Anka, nie chcę się w kółko powtarzać - poczytaj w wątku Laurelina na str. 4 c.d. postępowania.
Jeszcze odnośnie korzeni powietrznych - tak mi sie wydaje, że u Twojego storczyka będą to te, które widać
powyżej podstawy pędu kwiat.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie ratowania...
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Nie jestem pewna czy ziemia jutro dojdzie :( ...ale moze gdzies spotkam keramzyt.....Ziemie która mam to niby do storczyków specjalna....ale...zaraz zrobie zdjecie...Same zobaczcie...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anka, Jovanka pisała kiedyś w moim pierwszym wątku (Problem z Phalaenopsisem), że storczyk może
wietrzyć się bez szkody dla siebie , nawet 2 dni ! Nie spiesz się wiec z tym wsadzaniem go do podłoża
(tym bardziej starego !)
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Art Dzięki za rady....na pewno przeczytam co do literki :)
A teraz ziemia: Obrazek
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Ziemia jest nowa....firmy Substral.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda, jakby była zmieszana z ziemią ogrodową, ale może się mylę. Słabo widać. Poczekałabym na tą z O.S.
Z tej ewentualnie powybierac grubsze kawałki kory...
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Aniu, ja moje storczyki przesadzam do podłoża dla storczyków firmy Substral i jeszcze do tej pory nic złego im się nie przydarzyło. Nie sądzę, żeby to podłoże było mniej wartościowe niż podłoża innych firm. Ale decyzja należy do Ciebie. :lol:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jeszcze parę słów dodam. Tak sobie myślę, że u Twojego storczyka jest nieco inna sytuacja niż w wątku
Laurelina (do którego Cię odesłałam). U Niego była całkowita reanimacja (szczątki korzonków). Natomiast Twój
storczyk ma korzenie i w dodatku są one w miarę zdrowe i zielone. Weź na to poprawkę.
Będzie to ważne przy późniejszym podlewaniu. Tzn. - najpierw wsadzasz go do lekko zwilżonego podłoża,
a jak przeschnie (nie wiem ile to w Twoich warunkach potrwa), przelej całość dobrą wodą.
Myślę, że dłuższe moczenie będzie wskazane dopiero, jak całkiem zagoją się miejsca po cięciach.
A co do podłoża, być może Dorcia ma rację...

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Art...Przeczyałam wszystko.Bardzo dziekuje za wskazówki. Ziemia nie przyszła jeszcze...ale kupiłam keramzyt :D .....Mam nadzieje ze zrobie wszystko dobrze.

A ziemia mi sie nie podoba...bo wydaje mi sie ze jest w niej za duzo ziemi ogrodniczej i pozostaje bardzo długo mokra....
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Dorcia pewnie masz wieksze wyczucie z podlewaniem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”