Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
Nie mam, ale mogę mieć Jaki azotowy będzie najlepszy?
Biorąc więc pod uwagę szybkość wymywania składników z gleby, która przedstawia się tak :/ od najszybciej wymywanych do najwolniej/
- jon azotanowy NO3 -
- jon amonowy NH4+
- jon potasowy K+
- jon magnezu Mg+2
- jon fosforanowy P2O5-3
należy sie spodziewać, że najwcześniej wystąpi niedobór azotu co też się u Ciebie, corazon, najprawdopodobniej stało. Pytałem o jakieś nawozy poza Fruktusem celowo. Na tym etapie nie warto zakupować nawozów złożonych/ są relatywnie droższe/ tym bardziej, że zastosowano obornik. Wystarczy siarczan potasu i jakiś nawóz azotowy. Jaki ? Na glebach ciężkich w formie azotanowej, na lekkich- amonowej. Przy tym pH najlepiej mocznik. Można go zastosować w dwoch wariantach. Albo doglebowo w ciemno wraz z siarczanem potasu albo siarczan doglebowo a mocznik dolistnie albo oba dolistnie w zależności od kondycji pomidorów. Oba są b. szybko wchłaniane przez liście. Daj znać jaki wariant wybierzesz to podam Ci stężenia lub dawki. A Fruktus proponuje pozostawić sobie do nawożenia pod jesienne przekopanie ogrodu lub wczesno wiosennie przed siewem czy sadzeniem. Lub pod krzewy np jagodowe.
- jon azotanowy NO3 -
- jon amonowy NH4+
- jon potasowy K+
- jon magnezu Mg+2
- jon fosforanowy P2O5-3
należy sie spodziewać, że najwcześniej wystąpi niedobór azotu co też się u Ciebie, corazon, najprawdopodobniej stało. Pytałem o jakieś nawozy poza Fruktusem celowo. Na tym etapie nie warto zakupować nawozów złożonych/ są relatywnie droższe/ tym bardziej, że zastosowano obornik. Wystarczy siarczan potasu i jakiś nawóz azotowy. Jaki ? Na glebach ciężkich w formie azotanowej, na lekkich- amonowej. Przy tym pH najlepiej mocznik. Można go zastosować w dwoch wariantach. Albo doglebowo w ciemno wraz z siarczanem potasu albo siarczan doglebowo a mocznik dolistnie albo oba dolistnie w zależności od kondycji pomidorów. Oba są b. szybko wchłaniane przez liście. Daj znać jaki wariant wybierzesz to podam Ci stężenia lub dawki. A Fruktus proponuje pozostawić sobie do nawożenia pod jesienne przekopanie ogrodu lub wczesno wiosennie przed siewem czy sadzeniem. Lub pod krzewy np jagodowe.
forumowicz bardzo Ci dziękuję
A który z tych wariantów Ty polecasz? Pomidory są ogólnie w dobrej kondycji.
A który z tych wariantów Ty polecasz? Pomidory są ogólnie w dobrej kondycji.
Wariant dolistny jest cenowo najlepszy na Twojej glebie. I działa błyskawicznie. Powiem wiecej, ze przy uprawie wielu odmian mamy możliwość indywidualnego oprysku poszczególnych odmian i dopasowanie nawozenia do potrzeb odmianowych.
forumowicz literówka..coś nie tak? na razie z krzakami jest ok, jeszcze dolomitu nie sypnęłam po Hydrocomplex i nie podlałam saletrą potasowąmonika pisze:Mam jeszcze takie pytanie - jak się ma saletra potasowa do siarczanu magnezu?
Do tej pory podlewałam krzaki siarczanem magnezu (roztwór 0,5%), niedoborów póki co nie ma.
Czy po podsypaniu dolomitem i podlaniu saletrą potasową (0,2%) mogę dalej podlewać siarczanem magnezu?
Na opakowaniu
Skład DOLOMITU:
CaO + MgO minimum - 45%
W tym MgO - 15% - 19%
Dolomit i siarczan magnezu jednocześnie pod krzak to troche za dużo dobrego. Jak do tego dodasz saletre potasową- zgnilizna tuż, tuż.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
forumowicz ostatni raz podlałam siarczanem magnezu gdzieś ok 3 tygodnie temu.
Mam dolomit, saletrę wapniową i przygotowany cytrynian wapnia (wg Twojego przepisu) do wyboru. Jutro chciałam podsypać dolomitem, będzie źle?
Krzewy głównie kwitną i wiążą owoce, trochę malutkich pomidorków już jest. U mnie wegetacja jest później, nie ma takich upałów
Mam dolomit, saletrę wapniową i przygotowany cytrynian wapnia (wg Twojego przepisu) do wyboru. Jutro chciałam podsypać dolomitem, będzie źle?
Krzewy głównie kwitną i wiążą owoce, trochę malutkich pomidorków już jest. U mnie wegetacja jest później, nie ma takich upałów
A jakie pH ma Twoja gleba ?
ok 6 pH. Zdecydowałam się podlewać siarczanem, bo obornik miał za wysokie pH, do tego moja twarda woda.. no tak wymyśliłam i zrobiłam
Psu na budę jest ten dolomit. Zanim on przejdzie w strefę korzeni, zanim zareaguje z kwasami humusowymi , zanim roślina go pobierze, zanim.... to będzie 2013 rok.Albo pryśnij teraz cytrynianem albo czekaj na wierzchołkową . A magnez w każdej chwili dasz do liści jeśli wystąpi niedobór lub będzie nadmierna wilgotność
Ok forumowicz, głupie pytanie - tak po całości po krzakach? i muszą sprawdzić pogodę bo on jak pamiętam wolno się wchłania..ew deszcz to spłucze, prawda?
I rozumiem podlać saletrą potasową?
...
znalazłam
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Fosfor (P) 50%po 2,5-6dniach
Potas (K) 50%po 1-4 dniach
Wapń(Ca) 50% po 4-5 dniach
Bor (B) 50% po 2 dniach
Miedź (Cu) 50% po 1-2 dniach
Mangan (Mn) 50% po 1-2 dniach
Cynk (Zn) 50% po 1 dniu
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu
I rozumiem podlać saletrą potasową?
...
znalazłam
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Fosfor (P) 50%po 2,5-6dniach
Potas (K) 50%po 1-4 dniach
Wapń(Ca) 50% po 4-5 dniach
Bor (B) 50% po 2 dniach
Miedź (Cu) 50% po 1-2 dniach
Mangan (Mn) 50% po 1-2 dniach
Cynk (Zn) 50% po 1 dniu
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu
Tak po całości.
Ta szybkość tyczy jonow wapnia gdzie transport jest dyfuzyjny. Chelat przemieszcza sie inaczej, szybciej.
A co Ty sie tak uparłaś na ta saletrę potasową ?
Ta szybkość tyczy jonow wapnia gdzie transport jest dyfuzyjny. Chelat przemieszcza sie inaczej, szybciej.
A co Ty sie tak uparłaś na ta saletrę potasową ?
nie uparłam sie tylko tak doradził mi ekopom
ekopom pisze:..proponowałbym zasilić posypowo np. hydrokompleksem i za 2 tygodnie uzupełnić wapno kredą nawozową, a za trzy dni po kredzie lub dolomicie podać saletrę potasową. Rozpuszczanie i zasilanie nawozów w większym stężeniu niż 0,2% można zasolić glebę, i w efekcie wystąpi sucha zgnilizna wierzchołkowa..
obaj jesteście dla mnie autorytetamiekopom pisze:Można także saletrę potasową posypać, ale lepiej sporządzić roztwór 0,2% i przy okazji, gdy polejemy po liściach, to nic nie będzie, oby w tym czasie nie było za bardzo słonecznie. Nie wspominałem o saletrze wapniowej, gdy mamy dolomit, lepiej za bardzo nie prze azotować, a mieć więcej potasu.