Liliowce kwitnienia SEZON 2012
- Anitaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Liliowce kolekcjonerskie Anity.
Liliowce Anity i co jeszcze
Liliowce mam już od 25 lat, kupiła je moja mama z katalogu wysyłkowego Susscy i Syn. Zastanawia mnie fakt czy ta firma jeszcze istnieje .
Początkowo traktowałam je, jak każde inne kwiaty. Co rusz zdobywałam inne odmiany, niekoniecznie z wiadomą nazwą, chodziło tu raczej o wygląd lub kolor. Liliowce zaczęły mnie tak fascynować, że w końcu postanowiłam przyjrzeć się im dokładnie. Teraz każda zdobyta odmiana ma nazwę. Dokładam największych starań, aby pięknie kwitły i zdrowo rosły. Ale oczywiście człowiek uczy się przez całe życie, więc będę bardzo wdzięczna za Wasze uwagi i pomoc w rozpoznawaniu odmian.Z góry serdecznie dziękuję
Po przeprowadzce od rodziców do męża,przewoziłam liliowce do mojego ogrodu.
Zdobią do dnia dzisiejszego staw,niedługo będę musiała przeprowadzić w inne miejsce jest zaplanowana szosa,będą budowę spychy itp
Liliowce wczesne NN kwitną już w maju.
Liliowce mam już od 25 lat, kupiła je moja mama z katalogu wysyłkowego Susscy i Syn. Zastanawia mnie fakt czy ta firma jeszcze istnieje .
Początkowo traktowałam je, jak każde inne kwiaty. Co rusz zdobywałam inne odmiany, niekoniecznie z wiadomą nazwą, chodziło tu raczej o wygląd lub kolor. Liliowce zaczęły mnie tak fascynować, że w końcu postanowiłam przyjrzeć się im dokładnie. Teraz każda zdobyta odmiana ma nazwę. Dokładam największych starań, aby pięknie kwitły i zdrowo rosły. Ale oczywiście człowiek uczy się przez całe życie, więc będę bardzo wdzięczna za Wasze uwagi i pomoc w rozpoznawaniu odmian.Z góry serdecznie dziękuję
Po przeprowadzce od rodziców do męża,przewoziłam liliowce do mojego ogrodu.
Zdobią do dnia dzisiejszego staw,niedługo będę musiała przeprowadzić w inne miejsce jest zaplanowana szosa,będą budowę spychy itp
Liliowce wczesne NN kwitną już w maju.
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Liliowce 2012
Witam!
Liliowce są bardzo zmienne w kolorach, zależnie od temperatury, nawożenia i wilgotności, ale czerwony zawsze będzie miał kolor pochodny czerwonego a nie np. żółty.
POkażę liliowca z tamtego roku i wczorajszego, też jest niepodobny, a jednak to samo.
Pozdrawiam
Ismena
Liliowce wczorajsze
Liliowce z 2011 roku
Liliowce są bardzo zmienne w kolorach, zależnie od temperatury, nawożenia i wilgotności, ale czerwony zawsze będzie miał kolor pochodny czerwonego a nie np. żółty.
POkażę liliowca z tamtego roku i wczorajszego, też jest niepodobny, a jednak to samo.
Pozdrawiam
Ismena
Liliowce wczorajsze
Liliowce z 2011 roku
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Sprawdź, może to Cosmopolitan lub Little Show Stopper.przemekg pisze:Faktycznie, ale dopiero to zauważyłem jak zerwałem kwiat i przyłożyłem go do zdjęcia na monitorze , jest nieco bardziej pastelowy i mniej wpada w róż a bardziej w ceglasty kolor.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Ja mam u siebie tylko stare odmiany, choć i tak ciesze się mi ładnie kwitną (tylko szkoda że pojedyncze kwiatki tak krótko żyją)
)
1. Prawdopodobnie liliowiec rdzawy (wysokości 1,5 metra (!) ) :
2. NN kupiony na targu - bardzo bujnie kwitnie (na 16 pędów 10 kwiatostanów), ale niższy bo około 60 cm, może ktoś zna tą odmianę (kwiaty średnicy około 12 cm)?
PS: wie może ktoś co za choroba spowodowała mi zdeformowanie kilku pąków i jak temu zapobiegać?
)
1. Prawdopodobnie liliowiec rdzawy (wysokości 1,5 metra (!) ) :
2. NN kupiony na targu - bardzo bujnie kwitnie (na 16 pędów 10 kwiatostanów), ale niższy bo około 60 cm, może ktoś zna tą odmianę (kwiaty średnicy około 12 cm)?
PS: wie może ktoś co za choroba spowodowała mi zdeformowanie kilku pąków i jak temu zapobiegać?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Galadriela, zapewne larwy muchówek.
Oderwij takiego pąka, rozerwij i zobaczy czy są glizdki.
Jeśli są, to zrywaj takie pąki i najlepiej miażdż dokładnie kamieniem.
----------------------------
Kilka moich..
Rdzawy
'Piano Man'
'Sugar Candy'
'NN'
'Crimson Pirate'
'Double River Wye'
'Stella de Oro'
'Siewka 1'
Oderwij takiego pąka, rozerwij i zobaczy czy są glizdki.
Jeśli są, to zrywaj takie pąki i najlepiej miażdż dokładnie kamieniem.
----------------------------
Kilka moich..
Rdzawy
'Piano Man'
'Sugar Candy'
'NN'
'Crimson Pirate'
'Double River Wye'
'Stella de Oro'
'Siewka 1'
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
michał88, dawidbanan Niestety fotek nie mam. Ale te pąki wyglądały na:
a) opuchnięte
b) pofalowane i przykurczone na brzegach
c) zamiast się rozwinąć zaschły i opadły.
d) a teraz mój liliowiec rdzawy kończy kwitnienie bo opadła większość pąków nawet tych które nie były zdeformowane nie wiem, może po silnych deszczach?
dawidbanan - piękne Twoje liliowce, ja czekam jeszcze tylko na pierwszy (w jego życiu również) kwiatek Anzac'a.
a) opuchnięte
b) pofalowane i przykurczone na brzegach
c) zamiast się rozwinąć zaschły i opadły.
d) a teraz mój liliowiec rdzawy kończy kwitnienie bo opadła większość pąków nawet tych które nie były zdeformowane nie wiem, może po silnych deszczach?
dawidbanan - piękne Twoje liliowce, ja czekam jeszcze tylko na pierwszy (w jego życiu również) kwiatek Anzac'a.
- wiolamanka
- Od: 16 cze 2012, o 20:12
- wiolamanka
- wiolamanka
Re: Lilie i liliowce.
Dziękuje,co do Twojego liliowca to się zgadza,że nie kwitną w cieniu.W słońcu starsze okazy mają niezliczoną ilość kwiatów.
Szkoda tylko,że tak krótko kwitną.
Szkoda tylko,że tak krótko kwitną.