Warunki dla roślin pozostawianych bez opieki
Wyjazd na święta...problem z kwiatami
Witam
Mam taki problem. Wyjeżdzam na święta do rodziny i nie będzie mnie w domu ponad tydzień. Co zrobić z kwiatami żeby nie zmarzły gdy temperatura w domu spadnie w okolice 2-4 stopni (mieszkam w domku jednorodzinnym i nie będzie wtedy rzecz jasna palone w piecu). Czy moim kwiatkom nic nie będzie? Mniej się boje, że się zasuszą niż gdyby miały mi zmarznąć. W piwnicy też niestety zimno więc co zrobić? Poradźcie błagam.
Mam taki problem. Wyjeżdzam na święta do rodziny i nie będzie mnie w domu ponad tydzień. Co zrobić z kwiatami żeby nie zmarzły gdy temperatura w domu spadnie w okolice 2-4 stopni (mieszkam w domku jednorodzinnym i nie będzie wtedy rzecz jasna palone w piecu). Czy moim kwiatkom nic nie będzie? Mniej się boje, że się zasuszą niż gdyby miały mi zmarznąć. W piwnicy też niestety zimno więc co zrobić? Poradźcie błagam.
Re: Wyjazd na święta...problem z kwiatami
Zależy jakie roślinki.
Niektóre dobrze znoszą chłód.
2°C to raczej nierealne, żeby tak mocno wychłodził się dom.
Poza tym ma przyjść lekkie ocieplenie.
Przede wszystkim nie podlewaj.
Zgrupuj wszystkie rośliny w najcieplejszym pokoju (korytarzu pośrodku, itp.)
Możesz obstawić np. krzesłami i przykryć kartonami, narzucić obrus, itp. zależy co masz.
Niektóre dobrze znoszą chłód.
2°C to raczej nierealne, żeby tak mocno wychłodził się dom.
Poza tym ma przyjść lekkie ocieplenie.
Przede wszystkim nie podlewaj.
Zgrupuj wszystkie rośliny w najcieplejszym pokoju (korytarzu pośrodku, itp.)
Możesz obstawić np. krzesłami i przykryć kartonami, narzucić obrus, itp. zależy co masz.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że wytrzymają. Możesz dodatkowo zabezpieczyć tak, jak radził Andrzej. Muszą jednak mieć chociaż trochę światła.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Dziękuje za poradę. Dodam,że mam 2 skrzydłokwiaty, guzmanie, grudnika, pokrzywkę, 3 zielistki, 5 fiołków, grubosza, krotona, reo meksykańskie, paprotkę, fiołka alpejskiego, dracene, kalanchoe i szczawika. Czy któreś z nich potrzebują jakiegoś szczególnego niejsca na czas mojej nieobecności? Wydaje mi się, że kroton wymaga stałej temperatury bo zielistki to raczej przetrwają wszystko tak czytałam.
Pomocy bo wyjazd już jutro!!!
No co tu poradzić? Zgrupuj rośliny w najcieplejszym pomieszczeniu, możesz przykryć kartonem, obrusem, jeżeli spodziewasz się niskich temperatur.
Niewiele napisałaś o swoim domu, więc ciężko powiedzieć.
W piwnicy temperatura jest względnie stała (przynajmniej u mnie). Zmierz tam temperaturę i jeżeli Cię zadawala to przenieś tam rośliny.
Niewiele napisałaś o swoim domu, więc ciężko powiedzieć.
W piwnicy temperatura jest względnie stała (przynajmniej u mnie). Zmierz tam temperaturę i jeżeli Cię zadawala to przenieś tam rośliny.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2011, o 08:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawadnianie roślin pozostawianych bez opieki
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką kilku zielonych badyli na balkonie. Niestety dosyć często wyjeżdżam a pod moją nieobecność roślinki mocno cierpią. Zastanawiam się nad metodą nawadniania kropelkowego, ale nie mam pomysłu jak ugryźć temat. Szperając po internecie znalazłam trochę informacji z tym, że większość systemów podłącza się do instalacji wodociągowej. Nie posiadam wyjścia instalacji na balkon i tu pojawia się problem. Jeden z czołowych producentów tego typu systemów zapewnia, że można go podłączyć do zbiornika grawitacyjnego, biorąc pod uwagę, że powinien on być podniesiony o 10 cm na każdy metr wężyka. No i tu mi się urodziło mnustwo pytań... 10cm od czego? Od poziomu posadzki na balkonie? Czy od poziomu najwyżej położonej roślinki? Czy mogę do jednego systemu podłączyć rośliny stojące w donicach na pozadzce i te w skrzynkach na balustradzie? No i jaki to ma być zbiornik? Jak to ustrojstwo do niego podłączyć? Czy potrzebuję jakiegoś specjalnego zbiornika z takim kranikiem co to imituje kran wodociągowy czy można to jakoś podpiąć np. do zwykłego baniaka po wodzie mineralnej? Jeśli tak to w jaki sposób?
Czy ktoś z Was drodzy forumowicze stosował/stosuje coś takiego? A może ktoś z Was sam sobie zmajstrował jakiś ciekawy system bez konieczności podpinania się do instalacji wodociągowej? Wszelkie rady, uwagi mile widziane. Pozdrawiam
Czy ktoś z Was drodzy forumowicze stosował/stosuje coś takiego? A może ktoś z Was sam sobie zmajstrował jakiś ciekawy system bez konieczności podpinania się do instalacji wodociągowej? Wszelkie rady, uwagi mile widziane. Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2011, o 08:36
Re: Nawadnianie kropelkowe na balkonie
Nie wiedziałam, że jest coś takiego... dzięki za poszerzenie moich horyzontów ;) U mnie na balkonie raczej nie zdadzą egzaminu, bo musiałabym kupić ich ze 40... i kto by z tym potem latał do łazienki i z powrotem co by wodę uzupełniać? Ale to ciekawe rozwiązanie do kwiatów doniczkowych. Używasz ich? Ciekawi mnie jak często trzeba uzupełniać wodę np. dla średniej wielkości draceny czy paprotki.
Re: Nawadnianie kropelkowe na balkonie
Witam Cię. A może bardziej by Ci odpowiadała automatyczna konewka firmy Gardena. Automatycznie dozuje wodę o której godzinie sobie ustawisz. Pozdrawiam
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.