Rośliny Mandragory
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny Mandragory
Milenko, nie ma żadnej tajemnicy, po prostu chowam ją do domu gdy istnieje obawa spadku tempertur poniżej 4-3 st. i zawsze trochę marniała po wniesieniu do domu, ale w zeszłym roku urosła do rozmiarów sporego krzewu i chyba zmiana warunków była dla niej za duża, a w domu za mało światła żyje nadal, ale do kwitnienia to się raczej nie zbiera
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Milenko mojej siostrze się udało przezimować sundaville - stała na klatce schodowej (sundaville, nie siostra ;))- trochę zmarniała, ale nadal żyje i ładnie teraz rośnie znowu na balkonie. A moja mama zimowała swoją w piwnicy (z oknem), miała trochę chłodniej i też przeżyła. Nie zaszkodzi spróbować
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Śliczna -
i naparstnica też, wiosną będę ją siać, nie może zabraknąć jej w moim ogrodzie.
i naparstnica też, wiosną będę ją siać, nie może zabraknąć jej w moim ogrodzie.
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
a jak tam te młode hojki się mają?
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Sylwio - myślałam, że może są jakieś specjalne tajniki, jak niektórzy mają przy pelargoniach. Ale faktycznie doczytałam, że sundaville to inna nazwa - i niektórzy hodują ją jako roślinę domową
Baiano - jak tylko coś mi jej nie zje do jesieni, to spróbuję
Anetko - dziękuje, ciekawe, czy naparstnicę trudno wyhodować z nasiona, mi by pewnie szybko wykiełkowała i równie szybko została zjedzona przez jakieś sympatyczne robaczki
Arletko - miło, że pytasz Parasitica stoi totalnie w miejscu, ale nie wygląda, jakby miała paść; a u Australis var. rośnie najmniejszy listek, więc chyba całkiem nieźle. Choruję jeszcze na jakąś, najchętniej z dużymi liśćmi, która dałaby radę (docelowo) na kwietniku stojącym przy północnym oknie - może coś doradzisz?
Baiano - jak tylko coś mi jej nie zje do jesieni, to spróbuję
Anetko - dziękuje, ciekawe, czy naparstnicę trudno wyhodować z nasiona, mi by pewnie szybko wykiełkowała i równie szybko została zjedzona przez jakieś sympatyczne robaczki
Arletko - miło, że pytasz Parasitica stoi totalnie w miejscu, ale nie wygląda, jakby miała paść; a u Australis var. rośnie najmniejszy listek, więc chyba całkiem nieźle. Choruję jeszcze na jakąś, najchętniej z dużymi liśćmi, która dałaby radę (docelowo) na kwietniku stojącym przy północnym oknie - może coś doradzisz?
- Mandragora
Upały się chyba powoli kończą, w sumie jak dla mnie mogłaby taka pogoda trwać i trwać, byleby w pracy była klima i mogłabym żyć Byleby tylko cały rok było zielono...
Clematis pięknie kwitnie, może na fotce tego nie widać, oczywiście najbardziej kwitnie ta część, która wyszła przez płotek do sąsiadki Obok widać wilca Arlequin, jak na razie nie pali się do kwitnienia:
Pelargonia przekwitła, a komarzyca rosnąca razem z nią w skrzynce bardzo się rozrosła na długość, więc wyleciały do "spółdzielnianej" skrzynki na zewnątrz balkonu:
Na jej miejscu (na parapecie) stanęły nowe nabytki od mojej Teściowej - petunie (niestety nie pachną, a marzyła mi się ta odmiana pięknie pachnąca):
I rzut na mój skromny balkonik - oczywiście z olbrzymem palczychą. Zmierzyłam dziś, jaką ma rozpiętość od jednego końca skrajnego liścia do drugiego - 140 cm, a jeden liść ma szerokości ponad 60 cm! Nad palczychą chory groszek.
Clematis pięknie kwitnie, może na fotce tego nie widać, oczywiście najbardziej kwitnie ta część, która wyszła przez płotek do sąsiadki Obok widać wilca Arlequin, jak na razie nie pali się do kwitnienia:
Pelargonia przekwitła, a komarzyca rosnąca razem z nią w skrzynce bardzo się rozrosła na długość, więc wyleciały do "spółdzielnianej" skrzynki na zewnątrz balkonu:
Na jej miejscu (na parapecie) stanęły nowe nabytki od mojej Teściowej - petunie (niestety nie pachną, a marzyła mi się ta odmiana pięknie pachnąca):
I rzut na mój skromny balkonik - oczywiście z olbrzymem palczychą. Zmierzyłam dziś, jaką ma rozpiętość od jednego końca skrajnego liścia do drugiego - 140 cm, a jeden liść ma szerokości ponad 60 cm! Nad palczychą chory groszek.
- bananowy_kot
- 200p
- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milenko imponującego masz wilca, komarowca i cudny ten klematis /wysiałaś go sama, czy kupiłaś sadzonkę?/
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- Mandragora
Olu, wysiałam tylko wilca, na balkonie wszystkie mi padły, a ten jeden posadzony u Mamy w ogródku jakoś daje radę Clematis przetrwał już jedną zimę, kupiłam go rok temu, siać clematisa nawet bym nie próbowała Liczę, że komarzyca jeszcze się rozrośnie, u mnie na balkonie jak widzisz tylko zielone dobrze (czyt. w ogóle) rosną
- __asiulka__
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sundaville ma piękny kolor kwiatów. Clematis to istne cudo. A widok za oknem zniewala, zazdraszczam Uwielbiam góry i zawsze chętnie spędzam w nich urlop, w Twoich okolicach też kilka lat temu byłam
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Milenko wilec jest piękny, na pewno jeszcze mile Cię zaskoczy burzą kwiatów i zapomnisz o groszku
No i ten clematis - rzeczywiście cudny
No i ten clematis - rzeczywiście cudny
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
Witaj Milenko, pieknie masz rozrosniete pnącza i na dodatek kwitnace , moja Kobea nie ma ani jednego pąka. Liść Palczychy masz dorodny im nie szkodzi upał, pieknie sie prazentują .
- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt:
Balkonik nie taki skromny .
Powojnik pięknie na nim kwitnie .
Komarzyca tez łądnie się prezentuje , z racji jej dekoracyjnych listków.
Petunie urocze , jeszcze trochę i się ładnie rozrosną.
Cześć, piękne masz roślinki, muchołówka jest piękna, też kiedyś miałem, lecz mi zgniła (nie wiem dlaczego, być może dostawała za dużo pokarmu) pozdrawiam, na pewno kolekcja się powiększy
zapraszam do mnie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3162576
zapraszam do mnie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3162576