CHOROBA GRUSZY

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
smyk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2009, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

CHOROBA GRUSZY

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek proszę osoby które znają sposoby przeprowadzenia leczenia mojej gruszy żeby podzieliły się na Forum.Jestem ciekawy jaki środek użyć oraz czy nie należy tego drzewa usunąć.Bardzo będę wdzięczny za poradę.Pozdrawiam SMYK
Rasinna
50p
50p
Od: 7 cze 2011, o 08:15

Re: CHOROBA GRUSZY

Post »

Najprawdopodobniej to brunatna zgnilizna owoców, powodowana przez Monilinia fructigena. Teraz to trzeba głównie pousuwać wszystkie porażone owoce. Z tego co wiem to oprysk na to wykonuje się w fazie kwitnienia.
smyk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za podpowiedz-ale czy nie należy teraz dokonać oprysku niezależnie od zebrania porazonych owoców.Wyczytałem że zastosować SCORE EC 250 Pozdrawiam SMYK
Rasinna
50p
50p

Post »

Pewnie, że można, coby na przyszłość nie było :), albo jeśli są jeszcze jakieś nie porażone gruszeczki.
smyk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ponownie stawiam pytanie czy jest jakiś środek który w obecnej fazie ,spowoduje zastopowanie rozwoju tej choroby. Pozdrawiam i oczekuję porady.
Rasinna
50p
50p

Post »

Spróbuj poszukać czegoś na temat preparatu Sadoplon, bo o ile dobrze kojarzę to jest polecane na brunatną zgniliznę u ziarnkowych (moniliozę).
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”