Ogórki nie zawiązują się,zawiązki opadają

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Ogórki nie zawiązują się,zawiązki opadają

Post »

W tym roku postanowiłem zasiać po raz pierwszy ogórki w gruncie, pojawił się taki problem że na pędach pojawiają się puste kwiatki bez zawiązków. Zanim jeszcze kwiatek się rozwinie już widać za nim że nie będzie ogóreczka, wiec nie jest to problem z zapylaniem. Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś by mi to wytłumaczył dlaczego tak się dzieje, jakieś błędy w nawożeniu? Dodam jeszcze, że jest to odmiana Sonate podobno bardzo plenna, tylko ja jakoś tego nie widzę. Zamieszczam zdjęcia tych kwiatków nie zawiązanych.
Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marcin
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dlaczego ogórki nie zawiązują sie.

Post »

Marcinie, to są męskie kwiatki, one pierwsze zakwitają. Następne będą żeńskie, poznasz ich po tym, że przy nasadzie kwiatka jest już mini ogóreczek. Później żeńskich będzie o wiele więcej niż męskich.
Pozdrawiam! Gienia.
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

Dziękuje bardzo za odpowiedź, teraz już wiem dlaczego są te kwiatki. A ja myślałem, że coś nie tak z nawożeniem robię i ogóreczki słabo się zawiązują.
Pozdrawiam Marcin
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gienia dobrze mówi. Na ostatnim zdjęciu na środku chyba jest pączek żeńskiego kwiatka.
Dorota
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p
Od: 11 wrz 2009, o 01:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie jest tak samo,ale dowiedziałem się,że po rozgałęzieniu się łodygi np.ogórka czy dyni są kwiaty żeńskie.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja w tym roku oglądając kwiatki ogórków, pierwszy zauważyłam z zawiązkiem ogórka, co, według przesądów, poglądów, czy czegoś podobnego wróży urodzaj ogórków.
Waleria
lukas3339
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2010, o 20:52

Post »

Waleria pisze:A ja w tym roku oglądając kwiatki ogórków, pierwszy zauważyłam z zawiązkiem ogórka, co, według przesądów, poglądów, czy czegoś podobnego wróży urodzaj ogórków.

To ja się pozwolę zgodzić z tym. Już właściwie nie wiem co z tymi ogórami robić. Zaprawione mam i kiszone, i w zalewie octowej ( musztardowej) , sałatki z papryką i cebulą, sałatki z pomidorem, na bieżąco jemy i już pomysłów brak. Rodzina też już nie chce brać :-) A wcale tak dużo nie posiałem.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Opadanie zawiązków - przyczyny

Post »

Witam jako nowy na tym forum. Mój problem jest taki że,mam ogórki IZYD F1 pięknie rozkrzewione liście zdrowe,mocno zielone ,masa kwiatów i zawiązków.Ale , owe zawiązki dorastają do ok. 2-ch cm.i dalej się nie rozwijają tylko usychają i odpadają ,sąsiedzi już mają półki zapełnione przetworami a ja nie zebrałem ani jednego ogórka a w tym samym czasie razem wysiewaliśmy ;:223 . Czy ktoś z Was miał taki problem ? i mógłby coś doradzić :?: :cry: . Do tej pory uprawiałem inne odmiany i co roku miałem wysyp taki że rozdawałem a w tym ani jednej sztuki , czyżby wina odmiany którą uprawiam po raz pierwszy :?: ;:218
Pozdrawiam Józef
adamw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2012, o 01:37

Re: problem z ogórkami

Post »

Witam. Izyda siałem przez kilka lat i nigdy nie zawiódł, świetna odmiana. Jeżeli jesteś pewien nasion to przyczyn szukaj gdzie indziej (brak owadów?)
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

Witam.Otóż przyjrzałem się bliżej moim ogórkom , to wyciągnąłem taki oto wniosek że , w mojej uprawie występują tylko i wyłącznie kwiaty męskie :!: Kwitnie mi to to od ponad 4-ech tygodni i to dość obficie a efektu brak.Wygląda to tak że, jest kwiat a tuż zanim zawiązek , po przekwitnieniu kwiat zasycha a wraz z nim zawiązek i tak ,że już sam nie wiem czy trafiłem na taką felerną partię czy popełniłem jakiś karygodny błąd w uprawie ;:218 Ogórki uprawiam na działce od lat ale czegoś takiego jeszcze nie miałem :(
Pozdrawiam Józef
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Kwiaty z małym ogóreczkiem to żeńskie!
Cytat ze strony :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Og%C3%B3rek_siewny

"Ogórek posiada trzy typy płci kwiatów: męskie (z pręcikami), żeńskie (ze słupkiem) i hermafrodytyczne (organy żeńskie i męskie). Ilość kwiatów różnych typów płci na jednej roślinie oraz kolejność ich inicjacji determinuje płeć całej rośliny. I tak wyróżnia się 3 podstawowe typy płci roślin ogórka:
jednopienny ? posiadający zarówno kwiaty żeńskie jak i męskie
żeński ? tylko kwiaty żeńskie
obupłciowy ? tylko kwiaty hermafrodytyczne."

warto poczytać więcej i pooglądać kwiaty dokładnie.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ostatnia szansa pisze:Kwiaty z małym ogóreczkiem to żeńskie!
To zależy co się komuś jak kojarzy :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

Witam.He he to jaki z tego wniosek? ;:oj Kwiatków masa,zawiązków masa, wszystko zgodne z naturą i nauką tylko ogórków niet ;:131 kwitnie mi to już 5-ty tydzień i co następna rabatka z żółtymi kwiatuszkami ;:185
Pozdrawiam Józef
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”