Ogródek młodego ogrodnika
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek młodego ogrodnika
baiana, pokarzę pierwszy kwiat, który szykuje się do rozwinięcia Jeszcze tydzień temu wszystkie miały po 20 cm, dziś dorastają już niektóre do ponad metra dzięki upałom i ciepłym nocom
- patasko
Liliowce:
Odmiana to chyba łososiowa Najpierw zakwitły żółte i lekko pomarańczowe, bo w połowie maja i wtedy wiedziałem, że tę odmianę ma chyba każdy szanowany się ogrodnik W zeszłym roku przywiozłem ze zlikwidowanych działek po kłączu liliowca i posadziłem go. W tym roku po raz pierwszy zakwitł. Pąki rosły i rosły przez chyba 2 tygodnie. Myślałem, że to będzie moja pierwsza odmiana, którą mogę nazwać rzadkością... A tu się okazuje, że występuje w co drugim ogródku
Zakwitła pierwsza lilia
Wiem, że to hybryda azjatycka, ale jaka to odmiana to niestety nie wiem
No i obiecany kwiat dyni, normalnie już bym dwa dni temu zrobił zdjęcie kwiatu, ale spóźniłem się. Raz deszcz zniszczył kwiat, a raz przekwitły już o 9 rano.
Odmiana to chyba łososiowa Najpierw zakwitły żółte i lekko pomarańczowe, bo w połowie maja i wtedy wiedziałem, że tę odmianę ma chyba każdy szanowany się ogrodnik W zeszłym roku przywiozłem ze zlikwidowanych działek po kłączu liliowca i posadziłem go. W tym roku po raz pierwszy zakwitł. Pąki rosły i rosły przez chyba 2 tygodnie. Myślałem, że to będzie moja pierwsza odmiana, którą mogę nazwać rzadkością... A tu się okazuje, że występuje w co drugim ogródku
Zakwitła pierwsza lilia
Wiem, że to hybryda azjatycka, ale jaka to odmiana to niestety nie wiem
No i obiecany kwiat dyni, normalnie już bym dwa dni temu zrobił zdjęcie kwiatu, ale spóźniłem się. Raz deszcz zniszczył kwiat, a raz przekwitły już o 9 rano.
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny kwiat dyni , no i lilie - pierwsza klasa
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- patasko
Dzisiaj od 19 szaleje najsilniejsza burza gradową od dwóch lat. Wstępny bilans wyglada źle, a co będzie jutro rano? Grad średnicy 3cm, ale tego z sierpnia 2008 nie pobije. Najwyższą tykwę grad ogłowił, z resztą podziurawił mi większe liście, a wiatr poprzewracał co nieco. Lilie w strzępach, rośliny płożące mają nadłamane łodygi... Co tu więcej pisać, cios w me serce
-
- 200p
oj...patasko...szczerze współczuję. I trzymam kciuki za Twoje roślinki.
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Patasko wszyscy na Śląsku chyba mają straty, ja tez. Dynie ozdobne z zeszłego roku powoli wykruszały się...po prostu psuły się od środka. Szkoda bo były ładna ozdobą w kuchni
-
- 200p
- Od: 25 cze 2011, o 16:23
Witam
Masz piękne tulipany no i oczywiście lilie
Masz piękne tulipany no i oczywiście lilie
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Ogród Łukasza
- patasko
Kolejna porcja zdjęć
Sorgo czarne:
Kukurydza ozdobna, ma ponad 2 metry:
Rączniki zielono i czerwonolistny:
Słoneczniki ozdobne:
Ten okaz ma ponad dwa metry i jest strasznie muskularny
Zaś ten ma ok. metra, a w tle cztery tykwy, rosną jak szalone i widać zawiązki
Lilie:
Zaznaczam, że zdjęcia były robione od dwóch tygodni, dlatego lilie na nich są z różnych okresów. Czerwona wczoraj zrzuciła ostatnie płatki, kilka dni po rozkwitnięciu czerwonej zakwitła pomarańczowa, kilka dni po niej rozkwitły różowe hybrydy, a dziś zakwitła żółta Niestety widać efekty gradu, płatki są potargane w niektórych miejscach.Jest to spowodowane uderzeniem gradu w pąk.
Irys holenderski odm. "Blue Magic", niebawem zakwitnie ich więcej
Liliowiec, najprawdopodobniej Łososiowy. Został jeszcze jeden pąk, szkoda bo kwitnie od dwóch tygodni, miał ich 11.
Rojnik mi zakwitł!
Maki ozdobne, rozsiały się tam 10 lat temu, gdy kupiłem mieszankę kwiatów letnich
Nagietki i niskie słoneczniki:
Taki rządek ciągnie się do wyjazdu na ulicę
Nasturcja kanaryjska, nie jestem nią jakoś szczególnie zachwycony. Bardziej nadaje się do ukrywania nieużytków
Dalia "Dwarf Collarette Dandy", jedna z najpiękniejszych odmian jednorocznych, jakie w życiu widziałem:
Klarkia, przyjemny kwiat:
Oczywiście nie mogło zabraknąć dyń ozdobnych
Odmiana "Autumn Wings":
Cały krzak ma ze 3 metry i jak na razie zakwitło 6 zawiązków z czego 3 dynie będą na bank, co do tych pozostałych to roślina chyba odrzuci.
To są dynie z mojej własnej mieszanki i zdaje mi się, że pech akurat chciał, żebym posiał dwie pestki z tej samej dyni, a pestek było z 5000...
Historia, jaka jest związana z tym miejscem jest dosyć szczególna. Kilka lat temu w tym miejscu składowałem obornik króliczy. Zapomniałem o tym totalnie i w zeszłym roku sadząc tam jeden krzak dyni ozdobnej byłem przekonany, że w tym całodniowym cieniu obumrze. Lecz tak się nie stało, bo krzak wszedł w świerka oddalonego od tego miejsca o 15 metrów. Wtedy przypomniało mi się o tym oborniku. W tym roku posadziłem tam krzak z dwoma listkami odmiany "Korona cierniowa" jak reszta miała już ponad metr. Widać postępy, bo w tydzień urosła o pół metra i będzie podobnie jak w zeszłym roku
Sorgo czarne:
Kukurydza ozdobna, ma ponad 2 metry:
Rączniki zielono i czerwonolistny:
Słoneczniki ozdobne:
Ten okaz ma ponad dwa metry i jest strasznie muskularny
Zaś ten ma ok. metra, a w tle cztery tykwy, rosną jak szalone i widać zawiązki
Lilie:
Zaznaczam, że zdjęcia były robione od dwóch tygodni, dlatego lilie na nich są z różnych okresów. Czerwona wczoraj zrzuciła ostatnie płatki, kilka dni po rozkwitnięciu czerwonej zakwitła pomarańczowa, kilka dni po niej rozkwitły różowe hybrydy, a dziś zakwitła żółta Niestety widać efekty gradu, płatki są potargane w niektórych miejscach.Jest to spowodowane uderzeniem gradu w pąk.
Irys holenderski odm. "Blue Magic", niebawem zakwitnie ich więcej
Liliowiec, najprawdopodobniej Łososiowy. Został jeszcze jeden pąk, szkoda bo kwitnie od dwóch tygodni, miał ich 11.
Rojnik mi zakwitł!
Maki ozdobne, rozsiały się tam 10 lat temu, gdy kupiłem mieszankę kwiatów letnich
Nagietki i niskie słoneczniki:
Taki rządek ciągnie się do wyjazdu na ulicę
Nasturcja kanaryjska, nie jestem nią jakoś szczególnie zachwycony. Bardziej nadaje się do ukrywania nieużytków
Dalia "Dwarf Collarette Dandy", jedna z najpiękniejszych odmian jednorocznych, jakie w życiu widziałem:
Klarkia, przyjemny kwiat:
Oczywiście nie mogło zabraknąć dyń ozdobnych
Odmiana "Autumn Wings":
Cały krzak ma ze 3 metry i jak na razie zakwitło 6 zawiązków z czego 3 dynie będą na bank, co do tych pozostałych to roślina chyba odrzuci.
To są dynie z mojej własnej mieszanki i zdaje mi się, że pech akurat chciał, żebym posiał dwie pestki z tej samej dyni, a pestek było z 5000...
Historia, jaka jest związana z tym miejscem jest dosyć szczególna. Kilka lat temu w tym miejscu składowałem obornik króliczy. Zapomniałem o tym totalnie i w zeszłym roku sadząc tam jeden krzak dyni ozdobnej byłem przekonany, że w tym całodniowym cieniu obumrze. Lecz tak się nie stało, bo krzak wszedł w świerka oddalonego od tego miejsca o 15 metrów. Wtedy przypomniało mi się o tym oborniku. W tym roku posadziłem tam krzak z dwoma listkami odmiany "Korona cierniowa" jak reszta miała już ponad metr. Widać postępy, bo w tydzień urosła o pół metra i będzie podobnie jak w zeszłym roku
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Ale piękne lilie masz ich dużo . Kukurydzę też mam ale truskawkową i zwykłą tylko nie 2 metrową
-
- 200p
Patasko nie wiem co chwalic Kwiaty piękne, zwłaszcza lilie, naprawdę imponujące. I dyni też będziesz miał całkiem sporo
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- patasko
Irys holenderski "Blue Magic":
Kosmidium, na prawdę polecam ten kwiat, jest kosmiczny
I Rozkwitła kolejna dalia "Dwarf Collarette Dandy", tym razem już wygląda jak na obrazku
Wybaczcie jakość fotek, ale coś powstrzymuje mnie przed zakupem kompaktu z wymienną optyką...
Kosmidium, na prawdę polecam ten kwiat, jest kosmiczny
I Rozkwitła kolejna dalia "Dwarf Collarette Dandy", tym razem już wygląda jak na obrazku
Wybaczcie jakość fotek, ale coś powstrzymuje mnie przed zakupem kompaktu z wymienną optyką...
- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
witaj!
wspaniały masz ten ogród ,a ten kosmidium,to jest jednoroczny,czy wieloletni?
wspaniały masz ten ogród ,a ten kosmidium,to jest jednoroczny,czy wieloletni?
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- patasko
boja53, kosmidium jest jednoroczne, roślinka osiąga do 40cm i jest taka strasznie delikatna, ale za to bardzo sztywna i nawet huragan jej nie położy