MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
co do szerszenia są 2 wyjscia :
1 to likwidacja najlepiej puznym wieczorem albo w nocy kiedy wszystkie się zbiorą - kupić wczesniej specjalną gaśnice na osy i szerszenia w każdym hipermarkecie są i po prostu popsikać i zatkać <choć szerszenia cieżej zdenerwować niż ose -nie maja naturalnych wrogów wiec są spokojniejsze i co do jadowitości mają słabiej działający jad od pszczół>
2 to poczekać aż do zimy wtedy wszystkie pracownice padną zostanie tylko uśpiona królowa popsikać i zatkać
piszesz też ze latają też dzikie pszczoły?? w tej chwili to dzikie pszczpły juz padły a jeśli to wieksza ilość to też nie miesierki lecz pszczoły miodne, w tym przypadku radziłabym zadzwonić albo na straż albo do pobliskiego pszczelaża ze wzgledu na to iż w tej chwili pszczoły miodne są na wage złota
1 to likwidacja najlepiej puznym wieczorem albo w nocy kiedy wszystkie się zbiorą - kupić wczesniej specjalną gaśnice na osy i szerszenia w każdym hipermarkecie są i po prostu popsikać i zatkać <choć szerszenia cieżej zdenerwować niż ose -nie maja naturalnych wrogów wiec są spokojniejsze i co do jadowitości mają słabiej działający jad od pszczół>
2 to poczekać aż do zimy wtedy wszystkie pracownice padną zostanie tylko uśpiona królowa popsikać i zatkać
piszesz też ze latają też dzikie pszczoły?? w tej chwili to dzikie pszczpły juz padły a jeśli to wieksza ilość to też nie miesierki lecz pszczoły miodne, w tym przypadku radziłabym zadzwonić albo na straż albo do pobliskiego pszczelaża ze wzgledu na to iż w tej chwili pszczoły miodne są na wage złota
:)
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
Witam
Po użądleniu ile czasu żądło osy wydziela zapach przywabiający inne osobniki do ataku?
Po użądleniu ile czasu żądło osy wydziela zapach przywabiający inne osobniki do ataku?
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Straż pożarna już nie interweniuje u osób prywatnych (szerszenie itp.) dzikie pszczoły typu murarka pewnie padły, ale jest sporo innych gatunków które dalej żyją z tego co pamiętam?kidaa21 pisze:
piszesz też ze latają też dzikie pszczoły?? w tej chwili to dzikie pszczpły już padły a jeśli to wieksza ilość to też nie miesierki lecz pszczoły miodne, w tym przypadku radziłabym zadzwonić albo na straż albo do pobliskiego pszczelaża ze wzgledu na to iż w tej chwili pszczoły miodne są na wage złota
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
mr25ur a to tego nie wiedziałam że nie interweniują......owszem żyją inne gatunki ale nie latają gromadnie...
u mnie w tej chwili zakładają gniazda 4 "nerwowe mrówki" jedna czarna osa <i bez przerwy polująca na nią złotolinka> , i jakiś bardzo cieńki maleńki czarny owadzik zajmujący trzcine o srednicy 0,5 mm
Zielony1111 hmm jeśli chodzi o osy to jeśli nie staniesz w pobliżu gniazda i nie zaczniesz ich denerwować to gromadnie nie zaatakują...jeśli przypadkowo dotkniesz pojedynczą osę np gdzies na drzewie na owocu to inne nie zaatakują...ta pojedyncza tylko sie broni <tylko to troche bolesne> i cóż gorzej dla osoby jak ja uczulonej na jad tylko dlatego usuwam gniazda os, a przy pszczołach itp poruszam sie spokojnie.....
Zielony1111 jeśli byłby to szerszeń zmiataj jak najszybciej bo one wydzielają feromony przywabiające pozostałe
u mnie w tej chwili zakładają gniazda 4 "nerwowe mrówki" jedna czarna osa <i bez przerwy polująca na nią złotolinka> , i jakiś bardzo cieńki maleńki czarny owadzik zajmujący trzcine o srednicy 0,5 mm
Zielony1111 hmm jeśli chodzi o osy to jeśli nie staniesz w pobliżu gniazda i nie zaczniesz ich denerwować to gromadnie nie zaatakują...jeśli przypadkowo dotkniesz pojedynczą osę np gdzies na drzewie na owocu to inne nie zaatakują...ta pojedyncza tylko sie broni <tylko to troche bolesne> i cóż gorzej dla osoby jak ja uczulonej na jad tylko dlatego usuwam gniazda os, a przy pszczołach itp poruszam sie spokojnie.....
Zielony1111 jeśli byłby to szerszeń zmiataj jak najszybciej bo one wydzielają feromony przywabiające pozostałe
:)
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2011, o 16:19
Witam , nie chcę zakładać tematu i proszę Kolegów o pomoc przy identyfikacji owada . Pojawił się u mnie na działce , na drewnianej konstrukcji altanki . Z wyglądu i zachowania - miniaturka murarki ; owad długości ok. 4-5 mm ,"średnicy" 1mm . Interesują go puste otworki po jakimś pasożycie , o średnicy 1,5 -2 mm i głębokości 1,5 - 2 cm . Oblatuje , kręci się przy nich , coś "majstruje" i zostawia zamurowane .
Może komuś z Koleżanek , Kolegów ten opis coś mówi . Zrobiłem wprawdzie zdjęcia , ale boję się ,że nie dam rady ich zamieścić . Moja znajomość obsługi komputera jest "stosowna do wieku" Pozdrawiam zuberek .
Może komuś z Koleżanek , Kolegów ten opis coś mówi . Zrobiłem wprawdzie zdjęcia , ale boję się ,że nie dam rady ich zamieścić . Moja znajomość obsługi komputera jest "stosowna do wieku" Pozdrawiam zuberek .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2012, o 11:06
Moim zdaniem to jest Nożycówka pospolita może się mylę.
Pozdrawiam Maciej
mam pytanie kiedy wyjmowac kokony z trzciny? i gdzie je zimowac?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyjmowanie kokonów jest zalecane od końca września
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
post z 21 listopada
Jeżeli ktoś ma mało pszczół to może wyjmować w hodowlach gdzie rocznie rodzi się 20 tyś , 30 tyś pszczół to jest bardzo duże przedsięwzięcie i z tego co się orientuję to mało kto w wyjmowanie kokonów się bawi chyba że na handelek.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
post z 21 listopada
Jeżeli ktoś ma mało pszczół to może wyjmować w hodowlach gdzie rocznie rodzi się 20 tyś , 30 tyś pszczół to jest bardzo duże przedsięwzięcie i z tego co się orientuję to mało kto w wyjmowanie kokonów się bawi chyba że na handelek.
Dzięki pasjonat jak sie nie myle to juz pisalismy ze sb na innym forum nie? ;)
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak tak pisaliśmy pozdrawiam.
Tutaj cieszymy się z każdego nowego miłośnika przyrody.
Jak tam u Ciebie hodowla się rozwija?
Tutaj cieszymy się z każdego nowego miłośnika przyrody.
Jak tam u Ciebie hodowla się rozwija?
Kurcze jestem zadowolony ;) a zaczęło sie ze widziałem jak jakieś pszczoły wchodzą do starego belka drewnianego w ktorym jest mnóstwo dziur wiec na belku powiesiłem rurki z bzu a środki z rurek wiertłem wywiercałem i jakies 100 rurek zalepionych wiec ciagle nowe dawałem i ciagle zalepiały co mnie bardzo cieszyło nawet obok domu wisiał kabel z ciągnika tez otwór góra 9mm ma dł 2m i tez go zalepiły nawet choc wisiał ze murarki musiały do niego wchodzic dołem.(wisiał prostopadle) no a teraz chce murarki przenieś ich kokony gdzie indziej do centeum ogrodu;) Tez wywiertłem dziury w drewnie i tez zalepione ;)