Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Romaszko , jak z kwiatka ,po zapyleniu, robi się pomidorek , to resztki suchego kwiatka nie zawsze odpadają. Powinno się je zdejmować , by każdym możliwym sposobem unikać szarej pleśni.
Pozdrawiam,Małgorzata
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2011, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po raz pierwszy pojawiły sie na niektórych moich pomidorach kwiatki nietypowe. Wyglądają jak mlecze. Obrywać je czy zostawić? Jaka jest przyczyna takiej "mutacji"? A może to normalne....
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jak długo od zawiązania się owoców, trzeba czekać na olbrzymy? Tzn różne big zebry, sakiewki, coustralee i carbony?
Mi też w tym roku trafił się straszny mutant-zapomniałam sprawdzić na jakiej odmianie-ma wrośnięte jakby liście w środek ,jest już spory,trudno mam nadzieje że na wyższych gronach takich niespodzianek nie będzie
Pozdrawiam Iwona
- romaszka
Dzisiaj na gwałt musiałam zrobić konstrukcje podtrzymującą dla dwóch krzaków w gruncie Otóż, coś mi się pomerdało z sadzonkami, najwyraźniej bo do gruntu miały pójść tylko odmiany niskie Atol i Beta Lux. Ja głupia, się dziwiłam, że Atol taki wielgaśny rośnie i tak jak Atolom nie obrywałam im żadnych wilków , okazało się, że mam w gruncie dwa Malinowych Olbrzymów. Zostawiłam po 3 pędy na krzaku, zobaczymy co z tego wyjdzie
Te żółte plamy na krzakach to, pewnie, odblask zachodzącego słońca, w rzeczywistości są zielone i bez plam, dzięki Bogu
Te żółte plamy na krzakach to, pewnie, odblask zachodzącego słońca, w rzeczywistości są zielone i bez plam, dzięki Bogu
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2011, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za informacje. Kwiatki oberwałam.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Kupiłem na targu sadzonkę pomidora. Sprzedawca twierdził, że jest samokończący i można prowadzić na kilka pędów. Powiedział, że odmiana nazywa się "Fiskar" czy jakoś podobnie, lecz nie znalazłem o nim informacji w sieci. O to on:
Czy ktoś jest w stanie rozszyfrować co to za odmiana?
Czy ktoś jest w stanie rozszyfrować co to za odmiana?
- romaszka
Patasko jak na moje oko, to owoce bardzo podobne do San Marzano, a czy ma takie wielgaśnie liście i grubą łodygę? Jeśli tak, to na bank S.Marzano, który...nie jest samokończący
- patasko
romaszka, ma grubą łodygę i wielgachne liście, też mi pasuje na San Marzano ale... Jest samokończący, prowadzę na kolejny piąty już pęd
- romaszka
Ale jaja to masz jakąś nową odmianę - S.Marzano samokończoncy A może, jak prowadzi się pomidora na kilka pędów, to każdy sam się kończy?
Ja dziś zerwałem u siebie takie owoce:
Czy to big zebra? Wyrosło z nasion zielonej zebry z akcji wymiany, ale jej nie przypomina, do pomyłki raczej nie doszło, poza tym krzak różni się od big zebr, które mam. Być może miałem jeszcze odmianę nieustaloną Nie pamiętam już i musiał bym sprawdzić.
Owoc był słodko-kwaśny, średnio smaczny, ale pewnie dlatego, że to dopiero pierwsze ;)
Czy to big zebra? Wyrosło z nasion zielonej zebry z akcji wymiany, ale jej nie przypomina, do pomyłki raczej nie doszło, poza tym krzak różni się od big zebr, które mam. Być może miałem jeszcze odmianę nieustaloną Nie pamiętam już i musiał bym sprawdzić.
Owoc był słodko-kwaśny, średnio smaczny, ale pewnie dlatego, że to dopiero pierwsze ;)
- patasko
romaszka, może to ten sprzedawca jak Kozula tworzy swoje odmiany?