Rośliny Mandragory

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny Mandragory

Post »

Milenko, nie ma żadnej tajemnicy, po prostu chowam ją do domu gdy istnieje obawa spadku tempertur poniżej 4-3 st. i zawsze trochę marniała po wniesieniu do domu, ale w zeszłym roku urosła do rozmiarów sporego krzewu i chyba zmiana warunków była dla niej za duża, a w domu za mało światła ;:131 żyje nadal, ale do kwitnienia to się raczej nie zbiera ;:223
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko mojej siostrze się udało przezimować sundaville - stała na klatce schodowej (sundaville, nie siostra ;))- trochę zmarniała, ale nadal żyje i ładnie teraz rośnie znowu na balkonie. A moja mama zimowała swoją w piwnicy (z oknem), miała trochę chłodniej i też przeżyła. Nie zaszkodzi spróbować :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Śliczna - ;:138
i naparstnica też, wiosną będę ją siać, nie może zabraknąć jej w moim ogrodzie.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:wit a jak tam te młode hojki się mają?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Sylwio - myślałam, że może są jakieś specjalne tajniki, jak niektórzy mają przy pelargoniach. Ale faktycznie doczytałam, że sundaville to inna nazwa - i niektórzy hodują ją jako roślinę domową :)

Baiano - jak tylko coś mi jej nie zje do jesieni, to spróbuję :D

Anetko - dziękuje, ciekawe, czy naparstnicę trudno wyhodować z nasiona, mi by pewnie szybko wykiełkowała i równie szybko została zjedzona przez jakieś sympatyczne robaczki ;:224

Arletko - miło, że pytasz ;:196 Parasitica stoi totalnie w miejscu, ale nie wygląda, jakby miała paść; a u Australis var. rośnie najmniejszy listek, więc chyba całkiem nieźle. Choruję jeszcze na jakąś, najchętniej z dużymi liśćmi, która dałaby radę (docelowo) na kwietniku stojącym przy północnym oknie - może coś doradzisz?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Upały się chyba powoli kończą, w sumie jak dla mnie mogłaby taka pogoda trwać i trwać, byleby w pracy była klima i mogłabym żyć :) Byleby tylko cały rok było zielono...
Clematis pięknie kwitnie, może na fotce tego nie widać, oczywiście najbardziej kwitnie ta część, która wyszła przez płotek do sąsiadki :wink: Obok widać wilca Arlequin, jak na razie nie pali się do kwitnienia:

Obrazek

Pelargonia przekwitła, a komarzyca rosnąca razem z nią w skrzynce bardzo się rozrosła na długość, więc wyleciały do "spółdzielnianej" skrzynki na zewnątrz balkonu:

Obrazek

Na jej miejscu (na parapecie) stanęły nowe nabytki od mojej Teściowej - petunie (niestety nie pachną, a marzyła mi się ta odmiana pięknie pachnąca):

Obrazek

I rzut na mój skromny balkonik - oczywiście z olbrzymem palczychą. Zmierzyłam dziś, jaką ma rozpiętość od jednego końca skrajnego liścia do drugiego - 140 cm, a jeden liść ma szerokości ponad 60 cm! Nad palczychą chory groszek.

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko imponującego masz wilca, komarowca i cudny ten klematis /wysiałaś go sama, czy kupiłaś sadzonkę?/
Pozdrawiam, Ola
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, wysiałam tylko wilca, na balkonie wszystkie mi padły, a ten jeden posadzony u Mamy w ogródku jakoś daje radę :) Clematis przetrwał już jedną zimę, kupiłam go rok temu, siać clematisa nawet bym nie próbowała :) Liczę, że komarzyca jeszcze się rozrośnie, u mnie na balkonie jak widzisz tylko zielone dobrze (czyt. w ogóle) rosną :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
__asiulka__
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 21:45

Post »

Sundaville ma piękny kolor kwiatów. Clematis to istne cudo. A widok za oknem zniewala, zazdraszczam :D Uwielbiam góry i zawsze chętnie spędzam w nich urlop, w Twoich okolicach też kilka lat temu byłam :)
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Milenko wilec jest piękny, na pewno jeszcze mile Cię zaskoczy burzą kwiatów i zapomnisz o groszku :)
No i ten clematis - rzeczywiście cudny :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Witaj Milenko, pieknie masz rozrosniete pnącza i na dodatek kwitnace ;:138 , moja Kobea nie ma ani jednego pąka. Liść Palczychy masz dorodny im nie szkodzi upał, pieknie sie prazentują ;:108 .
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit :wit :wit
Balkonik nie taki skromny .
Powojnik pięknie na nim kwitnie .
Komarzyca tez łądnie się prezentuje , z racji jej dekoracyjnych listków.
Petunie urocze , jeszcze trochę i się ładnie rozrosną.
Awatar użytkownika
guucio8
50p
50p
Od: 26 cze 2012, o 14:27

Post »

Cześć, piękne masz roślinki, muchołówka jest piękna, też kiedyś miałem, lecz mi zgniła (nie wiem dlaczego, być może dostawała za dużo pokarmu) pozdrawiam, na pewno kolekcja się powiększy ;:108

zapraszam do mnie:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3162576
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”