Pułapka na owady latające

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Nubira2CDX
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sie 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Pułapka na owady

Post »

Witam wszystkich czytających,
do ADMINA, jeśli nie w tej zakładce umieściłem post, to Uprzejmie proszę o przeniesienie do ADEKWATNEGO Wątku.
:wit
Przez ostatni wieczór na stole przed domem pozostała "porcja" 40% C2H5OH ok. 70 ml + ok. 100 100% soku pomarańczowego .
"Chętnych" popróbowania owadów była moc!
Niestety w warunkach domowych - brak takiego zainteresowania owadów "napitkiem"
Czy Ktoś z Forumowiczów ma inny pomysł?
Pzdr.
Nubira2CDX
Pozdrawiam,
Nubira2CDX
Rasinna
50p
50p
Od: 7 cze 2011, o 08:15

Re: Pułapka na owady

Post »

Ha. Ja to w swoim domu koło lampy wywiesiłam niebieską tablicę lepową (wałęsała się) i owady, które latają koło zapalonej lampy zderzają się z lepem i są unieszkodliwione, nie jest to zbyt estetyczne, ale działa, komarów mam tam kilkanaście ;)
SteMar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 09:17
Kontakt:

Pułapka na owady latające

Post »

Witam. Jestem tu nowy i stosunkowo młody ze mnie ogrodnik. Od roku posiadam działeczkę i wiedzę nabywam stopniowo. Ostatnio spacerując na działkach oglądając działki innych ogrodników, na jednej działce widziałem wiszące na drzewach butelki z jakąś cieczą. Zapytałem człowieka co to jest. Odpowiedział mi że pułapka na owady, ale nie chciał zdradzić szczegółów :( Czy ktoś może wie jak się robi coś takiego? Mam 9 miesięcznego synka i nie chciałbym żeby jakieś insekty go kąsały w najlepsze. W planie mam zainstalować budki lęgowe, to też powinno cosik pomóc. Dziękuję za wyrozumiałość i wszelkie odpowiedzi.
Moja działeczka ------------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74320" onclick="window.open(this.href);return false;
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pułapka na owady latające

Post »

Nie jestem pewien ale to tych butelek mój wujek dolewał piwa ( tylko nie wiem czy samego czy cos jeszcze do tego dolewal). Szerszenie wpadały do butelki i się topiły ;) .

-- 14 maja 2013, o 14:13 --

Właśnie wyczytałem, że do butelki można wlać wody z cukrem lub słodzony sok jabłkowy.
SteMar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 09:17
Kontakt:

Re: Pułapka na owady latające

Post »

Ciekawy pomysł z piwem. Sam stosuje to na ślimaki i działa. Muszę spróbować ten cynk z sokiem jabłkowym. Dzięki.
A czy ktoś ma na działce budkę dla nietoperzy? Zastanawiam się czy nie zrobić takiej i sprowadzić gromadkę. Zobaczyć jak pilnują okolicę. Tak straż nocna :)
Moja działeczka ------------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74320" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”