Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8499
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Z czarnej porzeczki jest przecież pyszny dżem...i zdrowy na dodatek ;:215
Ja robię z dodatkiem jakiegoś żelfiksu lub czegoś podobnego (w B jest coś takiego ale inna nazwa....nie pamiętam)
tylko nie miksuje owoców a rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków...ile się da,większe kawałki wskazane ;:215

aha....no i nalewka.....to tez przetwory ;:215 :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2265
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Leszno w Wielkopolsce

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

159. Dżem z czarnej porzeczki

Z czarnej porzeczki robię dżem w bardzo prosty sposób obrane porzeczki zasypuję cukrem w proporcji 1:1 lekko rozdrabniam blenderem i surowe wlewam do słoików potem tylko pasteryzuję.Dżemik jest gęsty i bez żadnych sztucznych dodatków ;:108
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
goja94
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dzięki za przepisy, ;:196 już gonie zrywać owoce i do pracy.Kiedyś moja Mamusia robiła taki dżemik na surowo,był bardzo smaczny,niestety Przepis Mama zabrała z sobą do wieczności.Tak więc wspominając smak z dzieciństwa skuszę się na ten z surowych owoców. :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A co robicie z owoców świdośliwy ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3604
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Opole

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

julcia1 ! Ciekawe, jakby zrobić podobnie z czerwoną porzeczką?
Waleria
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2265
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Leszno w Wielkopolsce

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

z czerwonej porzeczki nie robię gdyż ma bardziej twarde pesteczki i pergaminową skórkę którą wyczuwa się przy jedzeniu, ale jak komuś nie przeszkadza to można ma równie dużo pektyn.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3604
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Opole

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dziękuję! To jest to, co lubię najbardziej - przepis, by jak najmniej się narobić. A przy tym upale.......
Zamknę kuchnię i niech się gotuje, nie muszę stać nad tym i mieszać.
Waleria
alaas
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 15
Od: 15 lut 2012, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Białystok

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

julcia1
jak długo pasteryzujesz słoiki?
Pozdrawiam ala
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3604
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Opole

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Co najmniej pół godziny, to te mniejsze - większe dłużej.
Waleria
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A ja szukam sprawdzonego przepisu na .. jakby to nazwać " surowy sok z malin " ?

Kilkanaście lat temu widziałam jak jedna z gospodyń miała w wielkim słoju? baniaku ? maliny chyba z cukrem ... przykryte ściereczką ( to pamiętam ) .. mówiła że taki sok robi na zimę i że jest zdrowszy od tego z sokownika. Miał też ZUPEŁNIE inny smak.
Nie jestem pewna, ale chyba mówiła o tym, że tego nie pasteryzuje ..
Pamiętam pyszny smak surowych, świeżych malin..

Nie wiem jak zrobić takie coś, żeby się nie zepsuło ? Czy ktoś z was robi taki sok ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13420
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Moja Babcia robiła taki sok z malin.
Zasypywała maliny cukrem i tyle. Dodawała kolejne i znów cukier.
Na wierzchu było widać jakby skorupę z cukru, ale w końcu i on się rozpuszczał.
Słoik stał na oknie i nawet czasem chyba fermentował a mimo to nic złego się nie działo.
Czasem jakiś z wierzchu osad ( a może pleśń ) zbierała łyżką.
Prawdopodobnie zakonserwował maliny sam cukier.
Szmatka jest konieczna i to dokładnie przewiązana by muszki się nie dostały i był dostęp powietrza.
Tego jestem pewna bo nieraz dostałam po łapkach za niedokładne przewiązanie szmatki.
Nie wiem jak długo można było przechowywać taki sok, zawsze zdążyłam wypić zanim wakacje się skończyły. :wink:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Moja mama też tak robiła tzn maliny do słoja i zasypywała cukrem. Często jednak fermentował i pełno latało w domu małych muszek. Taki lekko sfermentowany soczek można pić w kieliszkach :;230

Ja pozostałam przy sokowniku. Praca lekka i przyjemna. Soków nawet nie pasteryzuję. Zlewam do butelek, zaręcam i już :D

160. Dżem z czarnej porzeczki : owoce odszypółkowane zasypuję cukrm. Zostawiam na noc. Na drugi dzień gotuję dodając pektynę z jabłek. Taką gotową ze sklepu. Można także jakieś żelfiksy. Do słoiczków i pasteryzuję ok 20-30 min. Owoców nie rozdrabniam, bo lubimy takie :D
Jedn duży słoik już zjedliśmy z jogurtem. Wspaniała wyżerka.

Czy macie sprawdzony przepis na cukinię na zimę ? Albo jak zagospodarować liście z winogron ? (takie małe przekąskowe jakby gołąbki z dodatkiem sera) ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Teraz ogórki i fasolka do przetworzenia
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Posty: 588
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Możecie mi podać wasze proporcje wody i octu do sałatki szwedzkiej?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

161. Sałatka szwedzka

Aniu ja robię tak, jest pyszna :D Po jednej szklance: olej, cukier, ocet + 3 łyżki soli, na 4 kg. ogórków, 0,5 kg. marchwi, 0,5 kg. cebuli, 2 główki czosnku. Warzywa zalać zagotowaną zalewą, odstawić na dobę, pasteryzować. Ogórki mają być ze skórką :wit
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”