Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja ogrodowa - kwiaty z kościoła
Moja ciągle przemarza i nie zakwita.
Zdenerwowałem się i przesadziłem ją do donicy.
Teraz na zimę trafi na strych..
Jak nie zakwitnie, to czeka ją...kompost
Zdenerwowałem się i przesadziłem ją do donicy.
Teraz na zimę trafi na strych..
Jak nie zakwitnie, to czeka ją...kompost
To jest hortensja ogrodowa, ale jakaś odmiana raczej u nas nie zimująca.Na dodatek pędzona.Odradzam wsadzanie w grunt, raczej do dalszej uprawy w donicach jeżeli ma się cierpliwość i miejsce do przechowywania.
Dawid moje ogrodowe kapryśnice wszystkie już wylądowały na stosie do spalenia, a miałam wiele różnych i męczyłam się z nimi sporo czasu.Uznałam, że lepiej je traktować jak rośliny sezonowe
Dawid moje ogrodowe kapryśnice wszystkie już wylądowały na stosie do spalenia, a miałam wiele różnych i męczyłam się z nimi sporo czasu.Uznałam, że lepiej je traktować jak rośliny sezonowe
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A jak takie coś rozpoznać?selli7 pisze:To jest hortensja ogrodowa, ale jakaś odmiana raczej u nas nie zimująca.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Hortensje ogrodowe maja trochę inne kwiaty niż np.bukietowe-takie bardziej kuliste i bardziej różnokolorowe w kuli.
Halina
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogrodowe są bardziej zwarte, mają sztywne pędy, duże mocne kwiatostany i grubsze, mocniejsze
o ząbkowanych końcówkach liście.
Bukietowe natomiast są rozgałęzione, mają pokrój krzaczków , o bardziej elastycznych pędach i delikatniejszych, lżejszych kwiatostanach. W końcowej fazie kwitnięcia ich kwiaty przebarwiają się.
o ząbkowanych końcówkach liście.
Bukietowe natomiast są rozgałęzione, mają pokrój krzaczków , o bardziej elastycznych pędach i delikatniejszych, lżejszych kwiatostanach. W końcowej fazie kwitnięcia ich kwiaty przebarwiają się.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Markowi chodzi raczej o to, jak rozpoznać, że to odmiana niezimująca w gruncieMarek-BB pisze:A jak takie coś rozpoznać?selli7 pisze:To jest hortensja ogrodowa, ale jakaś odmiana raczej u nas nie zimująca.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Dokładnie tak. Aczkolwiek informacje na temat różnicy pomiędzy ogrodową a bukietową na pewno mi się przydadzą
Te często spotykane wiosną w handlu najczęściej pochodzą z importu i mają efektowniejsze kwiatostany, często 'ząbkowane' kwiatki i ciemnozielone bardziej mięsiste liście.Stare odmiany, rzadko już teraz spotykane, ale u nas lepiej zimujące mają inny rodzaj liści liści i kwiaty nieco mniej efektowne
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2011, o 10:42
Hortensja ogrodowa - jak ją uratować???
Witam,
Mam pytanie do wszystkich hobbistów i miłośników hortensji - z serii wyzwanie: jak uratować moją hortensję ogrodową, którą na chwilę obecną mam nadal w doniczce w domu? Jej zdjęcie poniżej.
URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 85853d9762][/URL]
Zakupiłam ją na poczatku marca, jeszcze przed dniem kobiet, wówczas kwitła miała niebieskie kwiaty. I tak już po paru dniach stopniowo zaczęł jej więdnąć kwiaty, po koleji, po jednym. Sama nie wiem dlaczego. Dodatkowo zdarzyło mi się ją przesuszyć a czasami może przelać ale to już było po tym jak zaczeły mi kwiaty usuchać.
Teraz staram się utrzymywać cały czas wilgotną ziemię.
Nadal jej nie przesadziłam, trzymam w tej samem doniczce, w której ją kupiłam. Myślę, że powinnam ją przesadzić do nieco większej, bo ta może być za ciasna już i zadbać o właściwe podłoże.
Poza tym kwiaty są wschniete, mimo to nadal ich nie obciełam. Częśc liści uschła. Część liści ma brzegi przywiędnięte, ale środek liści w dotyku jest nadal żywy. Dwa pędy na których rosną liście wyglądaja na żywe i zielone, pozostałe są przyschniete ale u dołu widzę jakby wypuszczały z nich młode, małe i zielone liście.
Intuicja podopowiada, żeby nie przycinać jej do wiosny. Ale mam obawy czy jeśli ona zaczeła kwitnąć wcześniej (początek marca) to czy ten jej okres kwitnięcia nie jest przesunięty? A może powinnam zaryzkować i te chore/suche gałązki przciąć wkońcu jest jeszcze wiosna i może odżyje jeszcze do lata? Trzymam ją nadal w domu. Myślałam aby po przesadzeniu ją do donicy postawić ja na tarasie i stopniowo hartować, ale poczekam jeszcze pare dni/tygodni po zimnej Zość zwłaszcza, że została już wystarczająco przeze mnie dośwaidczona.
Bardzo proszę o pomoc jak mogę ją uratować? (
Będę wdzięczna!
Mam pytanie do wszystkich hobbistów i miłośników hortensji - z serii wyzwanie: jak uratować moją hortensję ogrodową, którą na chwilę obecną mam nadal w doniczce w domu? Jej zdjęcie poniżej.
URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 85853d9762][/URL]
Zakupiłam ją na poczatku marca, jeszcze przed dniem kobiet, wówczas kwitła miała niebieskie kwiaty. I tak już po paru dniach stopniowo zaczęł jej więdnąć kwiaty, po koleji, po jednym. Sama nie wiem dlaczego. Dodatkowo zdarzyło mi się ją przesuszyć a czasami może przelać ale to już było po tym jak zaczeły mi kwiaty usuchać.
Teraz staram się utrzymywać cały czas wilgotną ziemię.
Nadal jej nie przesadziłam, trzymam w tej samem doniczce, w której ją kupiłam. Myślę, że powinnam ją przesadzić do nieco większej, bo ta może być za ciasna już i zadbać o właściwe podłoże.
Poza tym kwiaty są wschniete, mimo to nadal ich nie obciełam. Częśc liści uschła. Część liści ma brzegi przywiędnięte, ale środek liści w dotyku jest nadal żywy. Dwa pędy na których rosną liście wyglądaja na żywe i zielone, pozostałe są przyschniete ale u dołu widzę jakby wypuszczały z nich młode, małe i zielone liście.
Intuicja podopowiada, żeby nie przycinać jej do wiosny. Ale mam obawy czy jeśli ona zaczeła kwitnąć wcześniej (początek marca) to czy ten jej okres kwitnięcia nie jest przesunięty? A może powinnam zaryzkować i te chore/suche gałązki przciąć wkońcu jest jeszcze wiosna i może odżyje jeszcze do lata? Trzymam ją nadal w domu. Myślałam aby po przesadzeniu ją do donicy postawić ja na tarasie i stopniowo hartować, ale poczekam jeszcze pare dni/tygodni po zimnej Zość zwłaszcza, że została już wystarczająco przeze mnie dośwaidczona.
Bardzo proszę o pomoc jak mogę ją uratować? (
Będę wdzięczna!
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Asia
Re: Hortensja ogrodowa - jak ją uratować???
Miała chyba nadmiernie wilgotne podłoże.Nie wiem czy da się uratować, jeśli część korzeni obumarła.Można spróbować przesadzić do nieco tylko większej doniczki i luźnej torfowej, ale tylko lekko wilgotnej ziemi.Podlewać bardzo oszczędnie i można na jakiś czas dać ją pod namiocik foliowy.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2011, o 10:42
Re: Hortensja ogrodowa - jak ją uratować???
Dzięki za odpowiedź.
A jak myślisz, przyciąż te uschniete kwiatostany? Czy czekać do następnej wiosny?
A jak myślisz, przyciąż te uschniete kwiatostany? Czy czekać do następnej wiosny?
Pozdrawiam serdecznie,
Asia
Asia
-
- 100p
- Od: 21 paź 2008, o 18:43
Hortensja Kumico Rose
Kupiłam hortensję o nazwie Kumico Rose.
Jest przepiękna.Ma olbrzymie cukierkowo
różowe kwiaty.Proszę o podpowiedź co to za
odmiana.Czy przemarza w naszych warunkach klimatycznych.
Czy kwitnie na pędach zeszło czy jednorocznych.
W internecie nie mogę znaleźć żadnych
informacji na temat tej odmiany.
Jest przepiękna.Ma olbrzymie cukierkowo
różowe kwiaty.Proszę o podpowiedź co to za
odmiana.Czy przemarza w naszych warunkach klimatycznych.
Czy kwitnie na pędach zeszło czy jednorocznych.
W internecie nie mogę znaleźć żadnych
informacji na temat tej odmiany.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hortensja Kumico Rose
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ