Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Jak są zielone, to jeszcze nie ruszaj, chyba że rzeczywiście będzie za ciasno. Wtedy zostaw 3 szt. pod gronem. Szkoda, że tego mocznika było zbyt dużo
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Do termic88 - pisałaś onegdaj o pomidorkach P-20/OSU Blue z tomatohobby . Czy masz tę odmianę, jeśli tak to jak się sprawuje ?- a może ktoś inny ją ma.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Chudziak, też mam P-20, bardzo fajnie się ta odmiana zapowiada, u mnie wiąże dopiero trzecie grono, bo późno dostałam nasiona i późno wysiałam (koniec kwietnia), ale ma ładne, dość długie gronka. Widać po owockach, że będą miały kolorek, bo część wystawiona do słońca jest niemal od początku podbarwiona fioletem. W ogóle cały krzak dość długo był lekko fioletowo podbarwiony. Teraz już zieloniutki. Zdjęcia sprzed tygodnia, jutro wrzucę aktualne. Teraz bardzo szybko grona podrosły, największe owoce są obecnie średnicy ok. 4cm.
Pozdrawiam, Dorota
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
No właśnie odmiana wygląda zdrowo, nie skręcają sie jej liście z byle powodu, tylko nie wiem czy jej liście obrywać czy zostawiać bo się boję żeby owoców nie cieniły. W temacie OPISY ODMIAN POMIDORÓW +foto-wybieramy na następny sezon przed ostatni post jest właśnie o tej odmianie. Myślę że będzie smaczna, zobaczy się jak będzie to to dojrzewać
Podobno pomidor na światło reaguje właśnie ciemną barwą, bardzo ciemną, w cieniu mogą być czerwone.
A violet jasper mam małe owocki, ale już widać zebrowatość
Podobno pomidor na światło reaguje właśnie ciemną barwą, bardzo ciemną, w cieniu mogą być czerwone.
A violet jasper mam małe owocki, ale już widać zebrowatość
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- Dudus yellow
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lip 2012, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidorki rzeczywiście ładne. Ten w doniczce również.Hania_wroc pisze:Moje pomidory, uratowane po ataku mocznika, dzięki forumowicz i Kozuli za co serdecznie jeszcze raz dziękuję.
Hania_wroc - o jakiego mocznika chodzi? Mocznik to nawóz o dużej zawartości azotu N 46%. Czy Twoje pomidory zaatakował nawóz? ;-)
Może chodzi o owady? Np. Mączlik szklarniowy.
Co je atakowało?
Pozdrawiam
Duduś Yellow Pomidorek
Duduś Yellow Pomidorek
- Dudus yellow
- 20p - Rozkręcam się...
Cantati a może ten fioletowy kolor to nie dobór fosforu. Pomidory przechłodzone mają takie objawy. Pomidor w niskich temperaturach nie pobiera fosforu.cantati pisze:Chudziak, też mam P-20, bardzo fajnie się ta odmiana zapowiada, u mnie wiąże dopiero trzecie grono, bo późno dostałam nasiona i późno wysiałam (koniec kwietnia), ale ma ładne, dość długie gronka. Widać po owockach, że będą miały kolorek, bo część wystawiona do słońca jest niemal od początku podbarwiona fioletem. W ogóle cały krzak dość długo był lekko fioletowo podbarwiony. Teraz już zieloniutki. Zdjęcia sprzed tygodnia, jutro wrzucę aktualne. Teraz bardzo szybko grona podrosły, największe owoce są obecnie średnicy ok. 4cm.
Tutaj trochę o tym jest: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=17&t=633
Pozdrawiam
Duduś Yellow Pomidorek
Duduś Yellow Pomidorek
Masz termometr za oknem ?Dudus yellow pisze:Pomidor w niskich temperaturach nie pobiera fosforu.
To spojrzyj.
Cantati
Twoje pomidorki nie pasują do gleby na której rosną/ w sensie pozytywnym/
To pewno po magicznej sile
- Dudus yellow
- 20p - Rozkręcam się...
Oj forumowicz daj spokój z tym termometrem. Przecież Cantati pisała, że wcześniej były te objawy i, że już wystąpiły, a jak zapewne wiesz zanim się ociepliło - było wiele dni zimnych i deszczowych.forumowicz pisze:Masz termometr za oknem ?Dudus yellow pisze:Pomidor w niskich temperaturach nie pobiera fosforu.
To spojrzyj.
Pozdrawiam
Duduś Yellow Pomidorek
Duduś Yellow Pomidorek
- cantati
Panowie, bez nerw
Ta odmiana od samiutkiego początku była podbiegnięta fioletem, z tego, co pisała Małgosia Basow@ i Loginal, u Nich również - jest to zdaje się cecha odmianowa. Ten pomidorek będzie miał owoce w kolorze bakłażanowym
Duduś, tak, braki fosforu tak samo się objawiają i to samo na początku podejrzewałam, ale pozostałe 39 odmian traktowałam podobnie i z nimi nie było takich problemów.
Pomodorku, sugerujesz, żem czarownica?
Ta odmiana od samiutkiego początku była podbiegnięta fioletem, z tego, co pisała Małgosia Basow@ i Loginal, u Nich również - jest to zdaje się cecha odmianowa. Ten pomidorek będzie miał owoce w kolorze bakłażanowym
Duduś, tak, braki fosforu tak samo się objawiają i to samo na początku podejrzewałam, ale pozostałe 39 odmian traktowałam podobnie i z nimi nie było takich problemów.
Pomodorku, sugerujesz, żem czarownica?
Pozdrawiam, Dorota
Skąd takie skojarzenie ?cantati pisze:sugerujesz, żem czarownica?
Kielce mi się nijak nie kojarzą z Łysą Górą
- cantati
Pozdrawiam, Dorota
- Dudus yellow
- 20p - Rozkręcam się...
Widzę, że Ci ładnie grona pozawiązywały. Kolor na owocach fioletowy rzeczywiście, ale liście zieloniutkie. Ten fiolet to taki rumieniec, który z czasem pewnie zniknie.cantati pisze:No właśnie , magia, Łysa Góra, piach i pomidory
Dzisiejsza sesja P-20:
Pozdrawiam
Duduś Yellow Pomidorek
Duduś Yellow Pomidorek
- cantati
Tak, po całkowitym dojrzeniu na słońcu te pomidorki będą miały kolor ciemnofioletowy, taki jak bakłażany.Dudus yellow pisze: z czasem pewnie zniknie.
Pozdrawiam, Dorota