Lilie - uprawa - cz.3
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Lilie - uprawa - cz.3
Schnięcie dolnych liści może też być objawem zbyt małej ilości nawozu ? rośliny, którym brakuje mikro~ i makroelementów wycofują je z najstarszych liści i przenoszą do najmłodszych...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Rozanka
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Guciu, Garden Affaire to jedna z moich ulubionych. Jeszcze na nią czekam. Żółta to raczej Sartarello, cudna i pięknie pachnie, szczególnie wieczorem. Niestety u mnie wymarzła tej zimy.
Pierwsza biała to Eyeliner, ma taką delikatną czarną kreseczkę na brzegu płatków.
Przedostatnia to Mona Lisa, też pachnie.
Moim zdaniem opadanie dolnych liści, to oznaka zaczynającej się choroby grzybowej. Należy pryskać, ale kiedy, jak codziennie pada?
Rosella`s Dream, uszkodzona gradem.
Dimension
Vermmer
Eremo
Purple Eye
Little Kiss
tsingtauense
Pierwsza biała to Eyeliner, ma taką delikatną czarną kreseczkę na brzegu płatków.
Przedostatnia to Mona Lisa, też pachnie.
Moim zdaniem opadanie dolnych liści, to oznaka zaczynającej się choroby grzybowej. Należy pryskać, ale kiedy, jak codziennie pada?
Rosella`s Dream, uszkodzona gradem.
Dimension
Vermmer
Eremo
Purple Eye
Little Kiss
tsingtauense
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
z góry przepraszam, że nie podaję nazw, ale niestety ich nie znam. W chwili obecnej moja skromna kolekcja przeżywa szczyt kwitnienia
Z jednej cebulki kupionej 3 lata temu zrobiło się już takie stadko
Zaledwie dwuletni okaz, który w tym roku wykształcił około 24 kwiatów. Piszę około, bo się pogubiłem podczas liczenia. Jak już całkowicie przekwitnie spróbuję policzyć raz jeszcze. Miło by było znać jej odmianę, ma dwa rzędy płatków.
Z jednej cebulki kupionej 3 lata temu zrobiło się już takie stadko
Zaledwie dwuletni okaz, który w tym roku wykształcił około 24 kwiatów. Piszę około, bo się pogubiłem podczas liczenia. Jak już całkowicie przekwitnie spróbuję policzyć raz jeszcze. Miło by było znać jej odmianę, ma dwa rzędy płatków.
- Rozanka
Tomaszu, pierwsza to chyba Landini, 2- Netty`s Pride, 3-Royal Sunset, i 4- prześliczna Fata Morgana.
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
Witam
A ja bym chciała zapytać kiedy wykopać lilie, chciałabym je rozdzielić, a wiem, że cebulki lili nie mogą się zbytnio przesuszyć, więc zastanawiam się kiedy to zrobić i jak je przechować do momentu ponownego wysadzenia? Będę wdzięczna za odpowiedź
A ja bym chciała zapytać kiedy wykopać lilie, chciałabym je rozdzielić, a wiem, że cebulki lili nie mogą się zbytnio przesuszyć, więc zastanawiam się kiedy to zrobić i jak je przechować do momentu ponownego wysadzenia? Będę wdzięczna za odpowiedź
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Wykop jak zaczną zasychać pędy i możesz po rozdzieleniu od razu posadzić.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Zależy jakie lilie. Lilium candidium (lilia biała) przechodzi okres spoczynku w drugiej połowie lata (około sierpnia) i wtedy jest najlepszy czas na jej wykopywanie i dzielenie. Lilia azjatycka, tygrysia, orientalna (o ile ktoś ma odwagę tę ostatnią hodować w ogrodzie - bo jest wrażliwa na mróz), traci liście dopiero na zimę. Moje lilie azjatyckie najczęściej dopiero po pierwszych mrozach tracą część nadziemną. Przesadzam je w październiku, żeby nie wykopywać jej za wcześnie - kieruję się zasadą, że jak roślina ma zielone liście to sobie "zjada" jeszcze substancje odżywcze z gleby i tym samym "wypasa się" na przyszły rok aby ładniej zakwitnąć . Dlatego polecam termin październikowy (później może być za chłodno, aby lilia mogła się dobrze ukorzenić przed zimą)sylviaadam pisze:Witam
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- guciu
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2011, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Różanka niestety Sarterello to raczej nie ta lilia, wiem bo moja siostra ma taką i ma całkiem inne pąki i liście choć kolor kwiatu ten sam
-
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 18:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pull piękna ale bez przesady, jedna nie ma aż tak intensywnego zapachu.
Dobra zmiana.
- Rozanka
Guciu czyżbyś miał Eudoxię? Jeżeli tak, to bardzo Ci zazdroszczę.
Pull, mam nadzieję, że moja Ovatie przetrwała i zakwitnie, Twoja piękna.
Pull, mam nadzieję, że moja Ovatie przetrwała i zakwitnie, Twoja piękna.