Kanianka- czy ktoś zna ten rodzaj roślin nasiennych?
Kanianka- czy ktoś zna ten rodzaj roślin nasiennych?
Jestem uczennicą LO, w tym roku biorę udział w Olimpiadzie Biologicznej. W mojej pracy badawczej planuję doświadczenia z użyciem roślin z rodzaju kanianka (cuscuta). Jest to bezzieleniowy pasożyt bezwzględny roślin m.in pokrzyw, zboża, ziemniaków, lnu itp. Wygląda jak różowo-pomarańczowe nitki rozsnute na roślinach (zdj. poniżej). Wszelkie informacje o występowaniu tej rośliny są dla mnie bezcenne. Bardzo proszę o pomoc w tym wątku, z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kanianka- czy ktoś zna ten rodzaj roślin nasiennych?
Nie byłam tam dawno, ale na wsi pod Opolem widziałam sporo lat temu kaniankę na krzewie czerwonej porzeczki.
Waleria
Dostałam nasiona od profesorki, ale nie wykiełkowały, chyba były po prostu za stare. Także też poszukuję 

Gdzie znalazłaś pomysł na temat?? Czytałaś artykuł o dr. Chamovitzu?
Nie, ja zainteresowałam się prof. Consuelo de Moraes. W zasadzie zamierzam badać preferencje tego gatunku w doborze żywiciela.
W tamtym roku uporczywie walczyłam z kanianką w szkółce na praktykach w okolicach Andrychowa. Obficie porastała wiciokrzew ;p
@Rasinna
Masz może dostęp do pędów tej kanianki??
Masz może dostęp do pędów tej kanianki??
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia, czy w tym roku też tam są. Mogę jutro podjechać i pobawić się w Sherlocka ;p, ale niczego nie obiecuję ;)

Ja też, naprawdę. Aha, i trzymajcie kciuki bo jutro jadę w miejsce gdzie podobno kiedyś kanianka rosła i mam nadzieję, że ją tam spotkam 

Hm, ja niestety nie mam dobrych wieści. A na kiedy to dokładnie potrzebujecie?