Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
pkwa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2011, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

Obrazek
Co jest przyczyną takiego usychania, niedobór wody , czy jakaś choroba?
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę że jest to choroba 2012 roku. Po prostu hicior u wszystkich.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a takie zasychanie kwiatów to nie może być od upałów? musi być choroba?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
marmollada
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2012, o 21:48

Post »

Mam fosforan monopotasowy! 25 kg ;:oj Mój wspaniałomyślny mąż mi kupił. Jak go stosować? Tak jak siarczan potasu tzn 1 łyżka na 10 l wody czy inaczej?

Gdyby ktoś był zainteresowany fosforanem monopotasowym to chętnie trochę odsprzedam :)

Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Opadanie kwiatów ma podłoże fizjologiczne, szara pleśń dobiera się do martwych , lub na wpół żywych kwiatów i paków kwiatowych. W tym roku, w wielu przypadkach za opadanie kwiatów odpowiedzialny jest upał. Może nie wszędzie w sposób bezpośredni, ale pośrednio już tak. Bardzo trudno było utrzymać właściwą wilgotność podłoża - albo było za sucho i rośliny nie mogły pobierać wszystkich składników, albo przy dużym podlewaniu część minerałów się wymyła i pomidory też nie miały tego co potrzebują. Jeśli gdzieś były bardzo duże opady deszczu, to mogły wymyć część minerałów i na jakiś czas też przegłodziło pomidory. Jak nie kijem go, to pałką... Swoje też pomidory przegłodziłam, bo było tak gorąco, że do podlewania sprintem i choduu z tunelu, czym prędzej :lol: . Nawet nie było jak zobaczyć, czy pomidory żyją jeszcze.Tutaj temperatura była tak wysoka, że dobre żywienie i tak na nic.
Pkwa, na tym zdjęciu widać tylko zbyt cienkie grono i nierównej grubości łodygę, czyli były problemy z pobieraniem wody. Coś więcej może powiedzieć wierzchołek krzaka, z ostatnimi dwoma gronami.
Kasiu, fosforan monopotasowy, to nawóz do pomidorów z górnej półki. Jest skoncentrowany, a więc nie zasala zbytnio, i oprócz potasu ma łatwo przyswajalny fosfor. Też się jutro z nim wybieram w pomidory, bo po upałach w ziemi pusto. Przy zbyt niskim stężeniu minerałów w ziemi, owoce są bezsmakowe. Stężenie roztworu do podlewania 0,2-0,3 %. Jeśli będzie chłodniej, można dać 0,3%.
marmollada
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Aniu kochana powiedz mi jeszcze proszę czy rozpuszczając 1 łyżkę w 10 l wody otrzymam to stężenie 0,2% - 0,3% tak jak to przeczytałam w przypadku siarczanu potasu, przepraszam, ale noga jestem w matmie ;:218 (może masz to sprawdzone). I ile litrów wlać na 16 krzaków?

Kasia
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Mam do was Mądrych Głów pytanie, lub porade :lol:
Coś mi się podziało na pomidorach. Fakt że coś dawno je pryskałam. Chciałam je dziś "nawiedzić" opryskiwaczem, ale się nie dalo, bo burza, pioruny i mocny deszcz. Jednego małego znalazłam w foliaku. Dwa znalazłam w gruncie akurat na pierwszym gronie. Dwie różne odmiany. Takie zmiany mogą być przyczyną niedoboru jakiegoś składnika czy po prostu choroba? (na mój gust jakaś zgnilizna, ale w tym dziale jestem zielona).
I czy ewentualny oprysk mogła bym wykonać w piątek rano (godz. 5) czy jednak spale krzaki i mogą poczekać do niedzieli bo wtedy dzień wolny od święta dostałam.. ;:218 Poradźcie ;:4

Obrazek
Obrazek
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

marmollada pisze:rozpuszczając 1 łyżkę w 10 l wody otrzymam to stężenie 0,2% - 0,3%
marmollada to wszystko zależy od łyżki :roll: aby otrzymać stężenie 0,2% należy danej substancji wziąć 20gramów na 10 litrów wody.
Uważam ,że warto kupić sobie wagę do odmierzania środków chemicznych - kosztuje grosze.
marmollada
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wage mam. O taka informacje wlasnie mi chodzilo - 20 gramow - dziekuje.
Po 1 litrze na krzak wystarczy?
hansel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2012, o 10:55

Post »

Witam,
jestem początkujący na tym forum, wiem że jest tu mnóstwo informacji i aby to wszystko zgłębić brakłoby pewno miesiąca a do tego czasu byłaby musztarda po obiedzie...

W czym rzecz? Pomidorki pod folią, zaczynają dojrzewać pierwsze owoce, ale zaczyna coś im dolegać, im bardzie wybarwiony pomidor tym większa szansa że już ma to coś, zdjęcia poniżej:

Obrazek
Obrazek Obrazek

Z tego co przeglądałem na forum nie do końca wygląda mi to na szarą pleśń, niby podobne ale....

Przepraszam jeśli wałkowane to było tutaj 1000 razy a za wszelką pomoc z góry dziękuję !
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Takie coś występuje przy alternariozie, ja tu specem nie jestem, ale wydaje mi się, że powinny być też zmiany na liściach. Daj zdjęcia całej rośliny i liści jak są na nich zmiany to mądrzejsi ode mnie odpowiedzą Ci co robić. Tu masz link do strony, gdzie na szybko możesz znależć rozwiązanie wielu problemów.
http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=klucz
Dorota
pablo87
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 kwie 2009, o 13:55

Post »

Witam. Proszę pomoc, coś się dzieje. Już od paru dni zauważyłem ze ledwo co zawiązane owoce pomidora takie jeszcze malutkie dopiero co kwiat przekwitł zaczynają gnić i odpadają, a także całe kwiaty z małym owocem... myślę że najlepiej zobrazują to zdjęcia poniżej... Dodam jeszcze że na pierwszym gronie ten objaw nie był aż tak silny może z 2-3 kwiatów, na wyższych gronach jest gorzej...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co może być przyczyną takiego problemu.... odmiana to Bawole serca z firmy "Pnos"
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hansel..
masz tu link..
określisz sobie sam..

http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... hp?d=klucz
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”