Działka na Kaszubach 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach 2011

Post »

Lusiu - dziękuję za śliczne fotki moich roślinek ;:196
To przekwitnięte - to faktycznie czosnek karatawski
Alicjo - odpowiedziałam Ci w Twoim wątku

Co dzisiaj kwitnie na działce...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Marysiu śliczny liliowiec, w końcu i u mnie zakwitły. To różowe obok nie wiem jak się nazywa, ale ma takie śliczne delikatne kwiaty!
Aksamitki super, u mnie w koncu wysypały wszystkie siane przeze mnie, nie wiedziałem że az ich tyle różnych uzbierałem :;230
A bratki ładniusie, ja na razie nie mam "nerwów" do dwurocznych hihi :wink:
Jak ci zazdroszczę tego urlopu "na wsi".
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remiku - wreszcie moje liliowce zaczynają kwitnąć jak należy. Chociaż z drugiej strony - chyba te pierwsze pojedyncze kwiatki wywoływały większe emocje niż teraz kwitnące kępy.
Delikatny kwiatek w kolorze lila-róż to Malwa moschata. Brzmi egzotycznie prawda? A ja ją wykopałam zza płota i posadziłam na reprezentacyjnej rabatce - bo mi się kolor podobał. A w ubiegłym roku zobaczyłam taką roślinę we Franku na stoisku z bylinami :shock:
Natychmiast zrobiłam jej zdjęcie, żeby mi nazwa nie uciekła. Natomiast dzisiaj jadąc na zakupy do Orla widziałam co najmniej dwie takie rośliny kwitnące w przydrożnym rowie :lol:
Bratki z tegorocznego wysiewu parapetowego - to bratki roccoco. Wydaje mi się, że ta akurat roślinka wykazuje najwięcej cech roccoco właśnie. Ale wszystkie są cudne. Dzisiaj zrobiłam sesję foto wszystkim kwitnącym bratkom - teraz je pozmniejszam i wstawię.
U nas przeszła taka burza, że się lampki solarne włączyły - istne ciemności egipskie zapanowały, naprawdę!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bratki prawie roccoco :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marysiu, przemiłych miałaś gości na działce ;:168 .
Widzę, że Ty też zapraszasz chwasty na salony :D . W moim wątku zamieściłam zdjęcie takiego jednego chwastowego egzemplarza :lol: .
Marysiu, na moim Maigoldzie było ok. 80 kwiatów. Myślałam, że każdy tak ma ale z tego, co piszesz, to widać, że coś mu widocznie bardzo u mnie pasuje. Cieszę się, bo mało u mnie dorodnych róż. Jeżeli ktoś potrzebuje Maigolda, to w Jankowie w tym roku również je mają i to wiesz, Marysiu, o wiele większe sadzonki niż te, które my miałyśmy. Jeżeli zechciałabyś pośredniczyć w dostawie dla koleżanki, to ja oczywiście mogę kupić sadzonkę.
Jak czytam, że masz rabatę białą, rabatę żółtą, rabatę różową, to podziwiam Twoją konsekwencję. Ja też tak chciałam i mam fragmenty ze zgrupowanymi kolorami ale w sumie, to wyszedł mi misz-masz :lol: . Czy pokażesz ujęcia takich uporządkowanych kolorystycznie rabat :D ?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

izaziem pisze:Jak wracaliśmy to przeraził mnie ten barszcz [bo wcześniej nie wiedziałam że to to] :shock:
Ło matko, a gdzie był barszcz?? Rozumiem, ze nie chodzi o zupę?? :shock:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - te rabaty nie są aż tak bardzo uporządkowane kolorystycznie. Np. na Różowej są kwiaty od białych poprzez odcienie różu i fioletu -aż do niebieskiego. Na żółtej są też pomarańczowe. Najbardziej konsekwentna jestem na Białej, ale tutaj trafiają się pomyłki. Np. białe mieczyki z All...., które zakwitły na czerwono :evil:
Jutro porobię fotki i wstawię.

Agato - Barszcz Sosnowskiego rośnie jadąc do nas tuż za Orlem po lewej stronie pod takim laskiem. Wrzuć sobie w google i poczytaj jaka to bestia. Wstawiałam kiedyś jego zdjęcie na Forum. Znajdę i podeślę linka. Jest tu na FO nawet odrębny wątek "Barszcz Sosnowskiego".
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu jutro postaram się dotrzeć dzisiaj trenowałyśmy pieczenie chleba ,zapraszam jutro na degustację.Upiekłyśmy trzy ale jeden wyszedł szybko.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow! Chlebuś mniam mniam na pewno nie odmówię....
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żałuję bardzo, że nie mogłam wybrać się do Orla i spotkać z Wami :(
Byłam niedawno w Gdańsku i chyba wiem co Ci pomogło podjąć decyzję o spędzenia lata na działce...remont bloku ;:224
Brateczki śliczne i takie wszystkie "uśmiechnięte". Motylków u mnie jakoś mało w tym roku...Za to ostatnio mnóstwo trzmieli czy bąków ( nie wiem, nie odróżniam :oops: ) pasie się na lawendzie, przetaczniku i liatrze. Czyżby preferowały w niebieskim kolorze...
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, dziękuję za info o Maigold. Już mamy namiary, teraz tylko się wybrać.
Brateczki maja piękne pyszczolki ;:215
Barszcz też zwrócił naszą uwagę ;:202
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale mamy burzę, znowu zapaliły się lampeczki solarne....
A teraz grad wali na gęsto i prądu nie ma ;:145

Izuniu - takie lato na działce to zawsze było moje marzenie, no może nie koniecznie z takimi burzami i gradobiciem....
Ocieplanie bloku - to istny kataklizm. Cieszę się że nie muszę tam teraz być!

Justynko - za te pyszczki kocham bratki najbardziej ;:167
Moja Maigold wypuszcza kilka nowych pędów. Może będą kolejne pąki w tym roku.
Ten Barszcz to po prostu skandal. Nikt kompletnie się tym nie interesuje i nie przejmuje

Moje dzisiejsze liliowce. Dobrze, że chociaż fotki zrobiłam, bo nie wiem jak będą wyglądać po tej nawałnicy..

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marysiu, ale pomyśl, jak to dobrze się złożyło - Ty na działce a chałupka w mieście się koloruje :D . Jak już wrócę z wakacji i będzie widać kolory na bloku, to dam znać, jakie są :wink: .
Twoje liliowce mają kolory tak miłe dla oka :D . Najpopularniejsze są chyba pomarańczowe a tutaj widzę inne kolory. Ja nie mam żadnych ale ostatnio czytałam, że te rośliny nie są wymagające co do gleby a nawet wolą cięższą ziemię, więc może moja byłaby odpowiednia?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”