Działka na Kaszubach 2011
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka na Kaszubach 2011
Lusiu - dziękuję za śliczne fotki moich roślinek
To przekwitnięte - to faktycznie czosnek karatawski
Alicjo - odpowiedziałam Ci w Twoim wątku
Co dzisiaj kwitnie na działce...
To przekwitnięte - to faktycznie czosnek karatawski
Alicjo - odpowiedziałam Ci w Twoim wątku
Co dzisiaj kwitnie na działce...
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Marysiu śliczny liliowiec, w końcu i u mnie zakwitły. To różowe obok nie wiem jak się nazywa, ale ma takie śliczne delikatne kwiaty!
Aksamitki super, u mnie w koncu wysypały wszystkie siane przeze mnie, nie wiedziałem że az ich tyle różnych uzbierałem
A bratki ładniusie, ja na razie nie mam "nerwów" do dwurocznych hihi
Jak ci zazdroszczę tego urlopu "na wsi".
Aksamitki super, u mnie w koncu wysypały wszystkie siane przeze mnie, nie wiedziałem że az ich tyle różnych uzbierałem
A bratki ładniusie, ja na razie nie mam "nerwów" do dwurocznych hihi
Jak ci zazdroszczę tego urlopu "na wsi".
- amba19
Remiku - wreszcie moje liliowce zaczynają kwitnąć jak należy. Chociaż z drugiej strony - chyba te pierwsze pojedyncze kwiatki wywoływały większe emocje niż teraz kwitnące kępy.
Delikatny kwiatek w kolorze lila-róż to Malwa moschata. Brzmi egzotycznie prawda? A ja ją wykopałam zza płota i posadziłam na reprezentacyjnej rabatce - bo mi się kolor podobał. A w ubiegłym roku zobaczyłam taką roślinę we Franku na stoisku z bylinami
Natychmiast zrobiłam jej zdjęcie, żeby mi nazwa nie uciekła. Natomiast dzisiaj jadąc na zakupy do Orla widziałam co najmniej dwie takie rośliny kwitnące w przydrożnym rowie
Bratki z tegorocznego wysiewu parapetowego - to bratki roccoco. Wydaje mi się, że ta akurat roślinka wykazuje najwięcej cech roccoco właśnie. Ale wszystkie są cudne. Dzisiaj zrobiłam sesję foto wszystkim kwitnącym bratkom - teraz je pozmniejszam i wstawię.
U nas przeszła taka burza, że się lampki solarne włączyły - istne ciemności egipskie zapanowały, naprawdę!
Delikatny kwiatek w kolorze lila-róż to Malwa moschata. Brzmi egzotycznie prawda? A ja ją wykopałam zza płota i posadziłam na reprezentacyjnej rabatce - bo mi się kolor podobał. A w ubiegłym roku zobaczyłam taką roślinę we Franku na stoisku z bylinami
Natychmiast zrobiłam jej zdjęcie, żeby mi nazwa nie uciekła. Natomiast dzisiaj jadąc na zakupy do Orla widziałam co najmniej dwie takie rośliny kwitnące w przydrożnym rowie
Bratki z tegorocznego wysiewu parapetowego - to bratki roccoco. Wydaje mi się, że ta akurat roślinka wykazuje najwięcej cech roccoco właśnie. Ale wszystkie są cudne. Dzisiaj zrobiłam sesję foto wszystkim kwitnącym bratkom - teraz je pozmniejszam i wstawię.
U nas przeszła taka burza, że się lampki solarne włączyły - istne ciemności egipskie zapanowały, naprawdę!
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Marysiu, przemiłych miałaś gości na działce .
Widzę, że Ty też zapraszasz chwasty na salony . W moim wątku zamieściłam zdjęcie takiego jednego chwastowego egzemplarza .
Marysiu, na moim Maigoldzie było ok. 80 kwiatów. Myślałam, że każdy tak ma ale z tego, co piszesz, to widać, że coś mu widocznie bardzo u mnie pasuje. Cieszę się, bo mało u mnie dorodnych róż. Jeżeli ktoś potrzebuje Maigolda, to w Jankowie w tym roku również je mają i to wiesz, Marysiu, o wiele większe sadzonki niż te, które my miałyśmy. Jeżeli zechciałabyś pośredniczyć w dostawie dla koleżanki, to ja oczywiście mogę kupić sadzonkę.
Jak czytam, że masz rabatę białą, rabatę żółtą, rabatę różową, to podziwiam Twoją konsekwencję. Ja też tak chciałam i mam fragmenty ze zgrupowanymi kolorami ale w sumie, to wyszedł mi misz-masz . Czy pokażesz ujęcia takich uporządkowanych kolorystycznie rabat ?
Widzę, że Ty też zapraszasz chwasty na salony . W moim wątku zamieściłam zdjęcie takiego jednego chwastowego egzemplarza .
Marysiu, na moim Maigoldzie było ok. 80 kwiatów. Myślałam, że każdy tak ma ale z tego, co piszesz, to widać, że coś mu widocznie bardzo u mnie pasuje. Cieszę się, bo mało u mnie dorodnych róż. Jeżeli ktoś potrzebuje Maigolda, to w Jankowie w tym roku również je mają i to wiesz, Marysiu, o wiele większe sadzonki niż te, które my miałyśmy. Jeżeli zechciałabyś pośredniczyć w dostawie dla koleżanki, to ja oczywiście mogę kupić sadzonkę.
Jak czytam, że masz rabatę białą, rabatę żółtą, rabatę różową, to podziwiam Twoją konsekwencję. Ja też tak chciałam i mam fragmenty ze zgrupowanymi kolorami ale w sumie, to wyszedł mi misz-masz . Czy pokażesz ujęcia takich uporządkowanych kolorystycznie rabat ?
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Ło matko, a gdzie był barszcz?? Rozumiem, ze nie chodzi o zupę??izaziem pisze:Jak wracaliśmy to przeraził mnie ten barszcz [bo wcześniej nie wiedziałam że to to]
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- amba19
Kaniu - te rabaty nie są aż tak bardzo uporządkowane kolorystycznie. Np. na Różowej są kwiaty od białych poprzez odcienie różu i fioletu -aż do niebieskiego. Na żółtej są też pomarańczowe. Najbardziej konsekwentna jestem na Białej, ale tutaj trafiają się pomyłki. Np. białe mieczyki z All...., które zakwitły na czerwono
Jutro porobię fotki i wstawię.
Agato - Barszcz Sosnowskiego rośnie jadąc do nas tuż za Orlem po lewej stronie pod takim laskiem. Wrzuć sobie w google i poczytaj jaka to bestia. Wstawiałam kiedyś jego zdjęcie na Forum. Znajdę i podeślę linka. Jest tu na FO nawet odrębny wątek "Barszcz Sosnowskiego".
Jutro porobię fotki i wstawię.
Agato - Barszcz Sosnowskiego rośnie jadąc do nas tuż za Orlem po lewej stronie pod takim laskiem. Wrzuć sobie w google i poczytaj jaka to bestia. Wstawiałam kiedyś jego zdjęcie na Forum. Znajdę i podeślę linka. Jest tu na FO nawet odrębny wątek "Barszcz Sosnowskiego".
-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu jutro postaram się dotrzeć dzisiaj trenowałyśmy pieczenie chleba ,zapraszam jutro na degustację.Upiekłyśmy trzy ale jeden wyszedł szybko.
- amba19
Wow! Chlebuś mniam mniam na pewno nie odmówię....
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żałuję bardzo, że nie mogłam wybrać się do Orla i spotkać z Wami
Byłam niedawno w Gdańsku i chyba wiem co Ci pomogło podjąć decyzję o spędzenia lata na działce...remont bloku
Brateczki śliczne i takie wszystkie "uśmiechnięte". Motylków u mnie jakoś mało w tym roku...Za to ostatnio mnóstwo trzmieli czy bąków ( nie wiem, nie odróżniam ) pasie się na lawendzie, przetaczniku i liatrze. Czyżby preferowały w niebieskim kolorze...
Byłam niedawno w Gdańsku i chyba wiem co Ci pomogło podjąć decyzję o spędzenia lata na działce...remont bloku
Brateczki śliczne i takie wszystkie "uśmiechnięte". Motylków u mnie jakoś mało w tym roku...Za to ostatnio mnóstwo trzmieli czy bąków ( nie wiem, nie odróżniam ) pasie się na lawendzie, przetaczniku i liatrze. Czyżby preferowały w niebieskim kolorze...
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, dziękuję za info o Maigold. Już mamy namiary, teraz tylko się wybrać.
Brateczki maja piękne pyszczolki
Barszcz też zwrócił naszą uwagę
Brateczki maja piękne pyszczolki
Barszcz też zwrócił naszą uwagę
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
- amba19
Ale mamy burzę, znowu zapaliły się lampeczki solarne....
A teraz grad wali na gęsto i prądu nie ma
Izuniu - takie lato na działce to zawsze było moje marzenie, no może nie koniecznie z takimi burzami i gradobiciem....
Ocieplanie bloku - to istny kataklizm. Cieszę się że nie muszę tam teraz być!
Justynko - za te pyszczki kocham bratki najbardziej
Moja Maigold wypuszcza kilka nowych pędów. Może będą kolejne pąki w tym roku.
Ten Barszcz to po prostu skandal. Nikt kompletnie się tym nie interesuje i nie przejmuje
Moje dzisiejsze liliowce. Dobrze, że chociaż fotki zrobiłam, bo nie wiem jak będą wyglądać po tej nawałnicy..
A teraz grad wali na gęsto i prądu nie ma
Izuniu - takie lato na działce to zawsze było moje marzenie, no może nie koniecznie z takimi burzami i gradobiciem....
Ocieplanie bloku - to istny kataklizm. Cieszę się że nie muszę tam teraz być!
Justynko - za te pyszczki kocham bratki najbardziej
Moja Maigold wypuszcza kilka nowych pędów. Może będą kolejne pąki w tym roku.
Ten Barszcz to po prostu skandal. Nikt kompletnie się tym nie interesuje i nie przejmuje
Moje dzisiejsze liliowce. Dobrze, że chociaż fotki zrobiłam, bo nie wiem jak będą wyglądać po tej nawałnicy..
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Marysiu, ale pomyśl, jak to dobrze się złożyło - Ty na działce a chałupka w mieście się koloruje . Jak już wrócę z wakacji i będzie widać kolory na bloku, to dam znać, jakie są .
Twoje liliowce mają kolory tak miłe dla oka . Najpopularniejsze są chyba pomarańczowe a tutaj widzę inne kolory. Ja nie mam żadnych ale ostatnio czytałam, że te rośliny nie są wymagające co do gleby a nawet wolą cięższą ziemię, więc może moja byłaby odpowiednia?
Twoje liliowce mają kolory tak miłe dla oka . Najpopularniejsze są chyba pomarańczowe a tutaj widzę inne kolory. Ja nie mam żadnych ale ostatnio czytałam, że te rośliny nie są wymagające co do gleby a nawet wolą cięższą ziemię, więc może moja byłaby odpowiednia?