Gotowanie na parze
Re: Gotowanie na parze
Zimniaki i inne warzywa gotuje tylko na parze, ponieważ, nie dość, że są zdrowsze to o wiele smaczniejsze, gdyż zachowują bardziej intensywny smak. Moim zdaniem mięso gotowane na parze wychodzi za suche, dlatego wolę je piec.
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2372
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: olsztyńskie/Barty
Re:
Prawdopodobnie chodzi Ci o "brak smaku" w tych potrawach...EdytaB pisze:babeczka03 pisze:Ja gotuje, ja gotuje! calkiem od niedana i to w zwyklym, najprostrzym najtańszym garnku. Ziemniaki wychodzą pyszne, warzywa w skórce, rybka na parze w ziołach. Wszystko jest smaczne. Gotuje się krótko, łatwo się odgrzewa. Garnek ze stali nierdzewnej. Polecam
Proszę oświeć mnie bo:
ryba nie taka, ryż mi nie wyszedł, mięso czegoś mu brakowało
Jak zrobić zjadliwy obiad ?
Ja np. zamiast soli sypie na gotujące się ziemniaki i inne warzywa przyprawę do grilla czy też do ziemniaków, a do gotującej się wody wrzucam kostkę rosołową.
Najlepszym dodatkiem jest także jakiś sos np. czosnkowy lub dobrze przyprawiona surówka.
Ważne by nie solić tych rzeczy. (Ja osobiście używam dużo pieprzu.)
To pozwoli powoli odzwyczaić się od solenia potraw.
A po pewnym czasie poczuje się smak soli w tych warzywach.
- tulian
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 12 lip 2012, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Gotowanie na parze
ja uwielbiam wszystko co gotowane jest na parze. a kurczak i warzywa są wprost boskie
Podstawą każdego ogrodu jest duża ilość zieleni!