Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6
Czy można pryskać pomidory magiczną siłą + siarczan magnezu?
Po jakim czasie od wykonania tego oprysku można pryskać saletrą wapniową, oraz na odwrót?
Po jakim czasie od wykonania tego oprysku można pryskać saletrą wapniową, oraz na odwrót?
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też coś nie tak z kwiatkami, całe drugie grono mi wypadło, ale wyżej widzę, że jest ok. Może to zasolenie wynikające z wcześniejszego skąpego podlewania, tak jak u Kozuli? Na wszelki wypadek Kozulko zerknij, proszę
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Chyba to przypadłość tego lata. Też tak mam, w ciągu dnia na zmianę - w szklarni piekarnik, po chwili burza. Wilgotnościomierz pokazuje cały czas coś pomiędzy 85% a 95%.
Jedyna z tego korzyść taka, że Shiitake rosną jak głupie.
Jedyna z tego korzyść taka, że Shiitake rosną jak głupie.
pawel-krasnik zajrzyj tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=196
-
- 50p
Moniko i nadal nie wiem czy mogę pryskać pomidory magiczną siłą + siarczan magnezu?
I po jakim czasie od wykonania oprysku saletrą wapniową można wykonać oprysk siarczanem magnezu, wiem że następnego dnia niewolno, a kiedy można?
I po jakim czasie od wykonania oprysku saletrą wapniową można wykonać oprysk siarczanem magnezu, wiem że następnego dnia niewolno, a kiedy można?
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
Dzięki kozulo. Poszukam jakiegoś odpowiedniego nawozu.kozula pisze:
Hania_wroc, powinnaś podlać jakimś nawozem wieloskładnikowym bez azotu (jak nie kupisz, to może być siarczan potasu 0,2%, albo popiół). Pomidory mają azot,ale brakuje pozostałych.
Pozdrawiam, kozula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
U mnie nadal skąpo deszczu
pawel-krasnik
Pawle przepraszam ze się wtrącę do rozmowy. Ale skoro popryskałeś saletrą wapniową pomidorki to lepiej odczekaj 3 lub 4 dni zanim będziesz pryskał Magiczną Siłą i siarczanem magnezu. Saletrę wapniową nie należy łączyć z innymi nawozami ( z wyjątkiem mocznika) a szczególnie z nawozami zawierającymi fosfor. Wapń długo jest pobierany przez liście., 50% wapnia wchłania się po 4-5 dniach.
Najpierw zrób oprysk MS + siarczan magnezu ( magnez wchłania się 20% po jednej godzinie) odczekaj 1 dzień lub kilka godzin i pryskaj dopiero saletrą wapniową .
pozdrawiam
Pawle przepraszam ze się wtrącę do rozmowy. Ale skoro popryskałeś saletrą wapniową pomidorki to lepiej odczekaj 3 lub 4 dni zanim będziesz pryskał Magiczną Siłą i siarczanem magnezu. Saletrę wapniową nie należy łączyć z innymi nawozami ( z wyjątkiem mocznika) a szczególnie z nawozami zawierającymi fosfor. Wapń długo jest pobierany przez liście., 50% wapnia wchłania się po 4-5 dniach.
Najpierw zrób oprysk MS + siarczan magnezu ( magnez wchłania się 20% po jednej godzinie) odczekaj 1 dzień lub kilka godzin i pryskaj dopiero saletrą wapniową .
pozdrawiam
-
- 50p
Wielkie dzięki Amma o to chodziło
amma ja bym jednak odczekała 3/4 dni jeśli do oprysku siarczanem magnezu dodaje się magiczną siłę (NPK 09:09:27(3 Mg) + mikro), tak myślę
Warto zrobić cytrynian wapnia zamiast używać saletry wapniowej, forumowicz pisał, że się o wiele lepiej wchłania,
Paweł nie kapuję jak ty chcesz zrobić roztwór siarczanu magnezu+MS
zrób roztwór siarczanu magnezu 0,5%, tzn 50 g wsyp do 10 litr wody (konewka/wiadro) i do tego dodaj 10 g Magicznej Siły.
Warto zrobić cytrynian wapnia zamiast używać saletry wapniowej, forumowicz pisał, że się o wiele lepiej wchłania,
Paweł nie kapuję jak ty chcesz zrobić roztwór siarczanu magnezu+MS
zrób roztwór siarczanu magnezu 0,5%, tzn 50 g wsyp do 10 litr wody (konewka/wiadro) i do tego dodaj 10 g Magicznej Siły.
Moniko.
Nawożenie dolistne Magiczną Siłą to 1/4g na 1l wody czyli 1/2 łyżeczki (od herbaty) na 10l wody. Takie proporcje podaje producent.
-- 12 lip 2012, o 23:52 --
magiczna Siła do pomidorów
Nawożenie dolistne Magiczną Siłą to 1/4g na 1l wody czyli 1/2 łyżeczki (od herbaty) na 10l wody. Takie proporcje podaje producent.
-- 12 lip 2012, o 23:52 --
magiczna Siła do pomidorów
amma być może, ja odnosiłam się do tego http://www.gardenexpress.pl/pl_PL/p/Sub ... df91d4bf20 nie wiem co pawel-krasnik ma
łyżeczka łyżeczce nierówna, najlepiej ważyć
łyżeczka łyżeczce nierówna, najlepiej ważyć