onail pisze:safiori Podpowiedz proszę, czy sadzisz pojedynczo do każdej donicy , czy po kilka?
Ja sadze po kilka sztuk tzn. ułamuje sukcesywnie czubeczki i wkładam do donicy wtedy robi się "grubszy" krzaczek Jak uszczykniesz czubek to koleus wytworzy nowe z boku i roślina też idzie w szerz.
ja też mam już koleusa! dzisiaj na targu taka starsza Pani mi sprzedała za 3 złote ;) może nie jest taki piekny jak wasze no ale to mój pierwszy ;) zauważyłem u niego na brzegach liści takie jasne przebarwienia może coś z niego będzie :P
Moje z siewu wszystkie są jednakowe Więc chciałam kupić sobie jakoweś cudeńko - a tu niespodzianka na całym targu nie było nic Mało tego jak pytałam to też nikt nie ma i nawet później nie będzie Pozostają łowy po kwiaciarniach
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Ja też mam z siewu i niestety wszystkie jednakowe..
Na bazarku u mnie nie znalazłam dzisiaj ani jednej sztuki..
Szkoda, chyba tylko bieganie po ogrodnikach zostało.. albo kwiaciarniach??
Kilkakrotnie próbowałem uzyskiwać koleusy z wysiewu.
Niestety mimo podlewania, pikowania, nawożenia efekty były bardzo słabe. Roślinki mizerne, w większości zielone. Niewarta skórka wyprawki.
Bardzo ładne te roślinki .. nawet nie zwracałam na nie zbytnio nigdy uwagi bo nie wiedziałam że jest tyle odmian i w ogóle .. nooo podobają mi się coraz bardziej ;))
Ja przyznam się , że nie myślałam o koleusach. Ale nie jeden raz podziwiałam u znajomych śliczne egzemplarze. W tym roku wysiałam i ciekawa jestem co będzie. Poza tym naoglądałam się zdjęć w internecie i zachwyciłam się. Chcę je mieć!!! Zauroczyłam się nimi i czekam co z moich maleństw wyrośnie. Rosną sobie, nie jest tak źle i jestem dobrej myśli.