kurcze no nie wiem , próbowałam w domu potem w ogródku do gruntu ...echoprzemo1669 pisze:ja nie wiem co wy robiliście z nasionami mi zawsze większa część nasion schodzi a nie jestem fachowcem wystarczy odpowiednia ziemia
Byliny z nasion,wysiew,rozsady
- Krakowiaki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Które byliny polecacie wysiać?
pozdrawiamy Bożena i Paweł
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
Poczytaj wątki nt lawendy np http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rzycinanie ; nie wiem czy dobrze kojarzę, ale tnie się ją chyba 2 razy do roku - jesienią i wczesną wiosną.wintersports14 pisze:nie...nie była przycinana tylko zostawiona sama sobie...
jak ją trzeba przyciąć i kiedy??
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje doświadczenie w sianiu bylin i dwuletnich mówi, że niekoniecznie muszą kwitnąć one w następnym roku. Malwa, naparstnica, dzwonek ogrodowy siane w 2010 roku kwitną poraz pierwszy w tym roku. Mam pytanie zo zrobić żeby rozrosły się do takich rozmiarów teraz, żeby zakwitły w przyszłym roku. Czy jak po wypuszczają listki właściwe popikować do osobnych doniczek; no i jak z nawożeniem Chętnie się dowiem jak to robią bardziej doświadczeni
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
a ja w tym roku siałam różne różności i jedyne co mi się uchowało do wsadzenia to właśnie lawenda reszta nie przeszła próby pikowaniaWaleria pisze:Ja NIE polecam siania lawendy, bardzo źle wschodzi, a często wcale. U mnie w ogóle nie wzeszła, a fachowec-ogrodnik z 2 torebek miał 5 roślinek.
- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
ja też sieję różne kwiaty wieloletnie,tylko, że robię to w domu,mam kilka skrzyneczek , i jak już posieję to jeszcze je przykrywam szybą,żeby za szybko ziemia nie wyschła,a jak już powschodzą, to pikuję każdą oddzielnie.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Justka
- 500p
Ale jak już mają listki właściwe rozumiem , po jednej parze? To jeszcze zapytam, czy sadzisz je do jakiejś specjalnej ziemi?boja53 pisze: a jak już powschodzą, to pikuję każdą oddzielnie.
Jose Saramago
Jose Saramago
- boja53
- 100p
każdą oddzielnie pikuję ,ziemia może być taka ogólna do kwiatów,jest też specjalna do wysiewu i pikowania,ale ja używam uniwersalnej do kwiatów .
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Justka
- 500p
Rozpoczęłam pikowanie Na początek poszedł chaber wielkogłówkowy, inkerwila i ostróżka i zaczyna mi brakować doniczek, chyba zacznę zbierać pojemniczki po jogurtach itp. bo w kolejce czeka jeszcze sporo roślinek
Jose Saramago
Jose Saramago
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam polecam wysiać belamkandę chińską, super wschodzi
- boja53
- 100p
witam!
kupiłam nasiona: przymiotno ogrodowe,wygląda na miłą roślinkę,i rudbekie o kolorze białym,tylko ,że tutaj muszę być cierpliwa,bo piszą,że wschody trwają do 3-4 tygodni,trochę długo,ale poczekamy!
zaraz idę je siać ,zobaczymy co z nich wyrośnie
kupiłam nasiona: przymiotno ogrodowe,wygląda na miłą roślinkę,i rudbekie o kolorze białym,tylko ,że tutaj muszę być cierpliwa,bo piszą,że wschody trwają do 3-4 tygodni,trochę długo,ale poczekamy!
zaraz idę je siać ,zobaczymy co z nich wyrośnie
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Justka
- 500p
Jose Saramago
Jose Saramago
Witam,
Forum to odkryłam niedawno, ale wiele już skorzystałam z porad tutaj zawartych, i z błędów też (bardzo pasjonujący watek dotyczący błędów chyba muszę się dopisać bo kupuję i znoszę, głównie od rodziców, wszystko co rzuci mi się w oczy, bo to takie ładne )
Wracając do tematu, kupiłam nasionka bylin i zastanawiam się, czy jeszcze je wysiać. Na opakowaniu umieszczona informacja, że można w lipcu jeszcze wysiewać do gruntu, ale czy tak jest rzeczywiście, może do doniczek, zwłaszcza, że jesienią mam zamiar przekopać do góry nogami moje mini rabatki obok tarasu. Czy tak późno wysiane do doniczek i wsadzone na miejsce właściwe, do momentu następnego przesadzenia , przetrwają zimę?
Takie oto mam nasionka
Forum to odkryłam niedawno, ale wiele już skorzystałam z porad tutaj zawartych, i z błędów też (bardzo pasjonujący watek dotyczący błędów chyba muszę się dopisać bo kupuję i znoszę, głównie od rodziców, wszystko co rzuci mi się w oczy, bo to takie ładne )
Wracając do tematu, kupiłam nasionka bylin i zastanawiam się, czy jeszcze je wysiać. Na opakowaniu umieszczona informacja, że można w lipcu jeszcze wysiewać do gruntu, ale czy tak jest rzeczywiście, może do doniczek, zwłaszcza, że jesienią mam zamiar przekopać do góry nogami moje mini rabatki obok tarasu. Czy tak późno wysiane do doniczek i wsadzone na miejsce właściwe, do momentu następnego przesadzenia , przetrwają zimę?
Takie oto mam nasionka
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powinny przetrwać Daj znać jak Ci poszło z gailardią - u mnie niestety nie wzeszła .
A co do tematu wątku, do siania polecam krwawnik. Wschodzi tak dobrze, że aż za dobrze .
A co do tematu wątku, do siania polecam krwawnik. Wschodzi tak dobrze, że aż za dobrze .
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli