Firletka kwiecista ( Lychnis coronaria )
Re: Co to za kwiat? (Firletka wieńcowa)
Z góry przepraszam za pytania, ale jestem początkująca. Jak powinnam podzielić firletkę, by ją odmłodzić? Czy mam ją wykopać, podzielić na mniejsze części, z których każda powinna mieć kilka korzeni oraz przesadzić w inne miejsce? Czy mogę to zrobić na jesień?
I jeszcze jedno, z tego co czytałam, firletki się nie podcina po przekwitnięciu tylko usuwa kwiaty? czy tak?
Mało jest o tej roślince...
Z tego co się dowiedziałam nie ma dużych wymagań glebowych, ale lubi słońce. A czy można ją podsypywać korą?
I jeszcze jedno, z tego co czytałam, firletki się nie podcina po przekwitnięciu tylko usuwa kwiaty? czy tak?
Mało jest o tej roślince...
Z tego co się dowiedziałam nie ma dużych wymagań glebowych, ale lubi słońce. A czy można ją podsypywać korą?
Ta firletka nie nadaje się do odmładzania, to jest rodzaj krótkowiecznej byliny, która daje obfity samosiew. Tworzy sporo nasion i powinno się je częściowo obcinać, to przedłuża jej żywot.Do rozmnożenia wystarczy zostawić do dojrzenia kilka nasienników.Hoduje się po prostu młode rośliny z nasion, a starsze karpy wyrzuca.Ja sadzę sadzonki blisko siebie, wtedy szybko jest kępa.Lubi dość ubogie gleby i wtedy szybko rośnie.
- ryszard b
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 22:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta roślinka jak dla mnie jest przepiękna.
Mam ją i mógł bym ją mieć co roku lecz jest roślinką 2 letnią Kwitnie mi w tym roku obficie co daje mi wielką radość.
Mam ją i mógł bym ją mieć co roku lecz jest roślinką 2 letnią Kwitnie mi w tym roku obficie co daje mi wielką radość.
Kocham roslinki.Pozdrawiam Ryszard
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta firletka, w odróżnieniu od firletki-smółki, jest rośliną dwuletnią, po kwitnieniu ginie. Bardzo łatwo rozsiewa się i dlatego sprawia wrażenie bardziej długowiecznej. W tę zimę młode firletki wymarzły mi i teraz nie wiem, czy w ziemi są jeszcze jakieś nasionka.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lip 2012, o 09:30
- Ayesha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2010, o 14:50
Re: CZY KTOŚ WIE CO TO ZA ROŚLINA??
Firletka omszona,bardzo łatwo się rozsiewa.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lip 2012, o 09:30
Re: Co to za roślina?
dzięki wielkie!:) z tego co wyczytałam to bylina tak?? bo chcę ją przenieść na rabatę, to jak przekwitnie to mogę ją po prostu wykopać i posadzić na rabacie?
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za roślina?
Tak bylina, ale krótkowieczna. zwykle po przekwitnięciu obumiera i rozsiewa się.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- beata22
- 100p
- Od: 10 mar 2010, o 20:13
Re: co to za roślinka/kwiatek?
Nie jestem pewna ale to chyba jest Firletka kwiecista.
Pozdrawiam serdecznie Beata
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Re: Co to za roślinka/kwiatek? ( Firletka kwiecista )
Tak,to firletka kwiecista,piękna,niekłopotliwa w uprawie choć lubi się rozbiegać po ogrodzie
Kwiaty to resztki Raju.
Re: Co to za roślinka/kwiatek? ( Firletka kwiecista )
Bardzo dziękuję za odpowiedź:)
a czy można ją teraz przesadziś w inne miejsce? do tej pory rośnie w zaniedbanym miejscu, a bardzo mi sie podoba i chciałabym ozdobić nią inną część ogrodu
a czy można ją teraz przesadziś w inne miejsce? do tej pory rośnie w zaniedbanym miejscu, a bardzo mi sie podoba i chciałabym ozdobić nią inną część ogrodu