Siedlisko z sosnami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p
Od: 15 maja 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami

Post »

Sadzonek wierzby na chwilę obecną jeszcze nie mam, ale sama planuję dosadzać resztę żywopłotu z tego co utnę z obecnych krzaków, więc na pewno będę miała ich dużo za dużo. Dla Ciebie też starczy :D

Z tym sąsiadem to też nie do końca tak, że to niby "nieużyty" człowiek. Tak jak Ty użyczamy od niego światło i ogólnie mamy z nim dobre relacje. Strasznie dokuczały nam tylko jego trzy konie-spacerując wszędzie i niszcząc nasadzenia. Teraz oźrebiła mu się klacz, więc je pouczepiał na łańcuchy i często stoją po 2dni w jednym miejscu, bez jedzenia i wody. Jak gospodarz się gości, to inwentarz pości. W te upały poiłam je i przepinałam, ale co sobie pomyślałam to moje.
Na szczęście teraz jest trochę chłodniej.

Dobrej nocy :wit
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Marysiu, poszłam spać zaraz po napisaniu posta, grzeczna ze mnie dziewczynka ;:173 . Rano miałam o 5 pobudkę, ale póki co lepiej się czuję niż wczoraj. Zimno się zrobiło w porównaniu z tymi tropikami sprzed tygodnia...brrr

Beatko - no to nie masz, aż tak źle. Ja bym chętnie końmi się zajmowała, bo koniara jestem od dziecka. Marzy mi się, że kiedyś będę mieć swojego, ale to odległe marzenia. Są nawet fundacje od których możesz adoptować bezpłatnie konia, musisz mu tylko godziwe warunki zapewnić- już wąchałam w tym temacie :wit . Póki co finanse i warunki lokalowe mnie wstrzymują przed taką adopcją.
Szkoda tych koni, co to tak stoją w słońcu na łące, mają szczęście, że jesteś blisko i czuwasz. Widzisz konie można uwiązać, a sarenek nie, zajęcy tym bardziej. Może zrobię choć takie ogrodzenie z desek.
Oczywiście reflektuję na gałęzie z wierzby w przyszłości ;:196

A teraz zdjęcia mojego odkrycia, co to za kwiatki? Rosną w ogródku babcinym. Zarośnięte totalnie przez marcinki. A niedaleko mnie całe łany białego tego jest. Może znacie tą roślinkę?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje wczorajsze sadzenie dziwaczków, nasturcji i powojnika. Był jeszcze groszek, kobea i inne pnące w tej mieszance, ale nie wyszły. Wreszcie uwolniłam je z doniczek i do ziemi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rozsadę robiłam sama. Niestety podsuszyłam ją, to co ocalało wczoraj posadziłam.
Może zdąrzą zakwitnąć i się rozsiać?

Na koniec rumian żółty z rumiankiem polnym. Prawda, że śliczny duet?
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jest to lepnica? Trochę się jak chwast zachowuje, ale miła!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie nie wiem co to? Chwast nie chwast, ja w ogóle chwastomaniaczka jestem. Ona nie ma szans na zachowanie jak chwast, marcinki ją pokonały, one to dopiero są chwastem :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marzenko, bo czasem warto słuchać starszych ! ;:63
;:196

a jak grad_?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, masz absolutną rację ;:196 . Zresztą ja zawsze grzeczne dziecko byłam, dowiaduję się tego od swojej chrzestnej. Budzą się w niej wspomnienia jak patrzy na mojego Patryka, on też grzeczny. No tak i znów wydało się jaka ja skromna :wink:
Biegnę do Ciebie :heja
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basiu, ja pierwszy raz siałam dziwaczka, nasionka dostałam od cioci z Gdańska. Podobno dopiero wieczorem pokazuje kwiaty i potem strzela nasionkami. Niech strzela i się sieje. Kurcze nie zadzwoniłam do Ciebie ;:223 . Może dziś? A dużo masz tych orlików z nadwyżki? CO byś chciała ode mnie?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Marzenko, to chyba nie jest floks, to jakiś chwast, ale nie mam pojęcia co to ;:24 ;:24
Sadzisz jeszcze nasturcje? Czy zdążą zakwitnąć?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, te kwiatki rosły kiedyś w babci ogródku, może jednak babcia nie była chwastomaniaczką jak ja? porównuję u innych i łudzę się nadzieją na floks. Mój zabiedzony jest i nie ma pełnych główek jak wszędzie widzę, ale łodygi takie same.
Posadziłam nasturcję, bo żal wyrzucać jak już wyrosła i przetrwała moje totalne zapomnienie :oops: . Podobno to twarda roślinka, może zdąrzy? CO prawda Ty juz dziś o jesieni wspomniałaś, ale ja cieszę się latem i nie myślę o wrześniu/październiku.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Marzenko ta roślina to Mydlnica Lekarska, roślina ruderalna, w dodatku trująca.
U nas w sąsiedniej wsi pełno tego w rowach, choć nie powiem, kwiatki ma ładne. :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mydlnicę też mam, wygląda inaczej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale mam zagadkę :( . Jak to coś wartościowego, to szkoda wyrzucać. Poproszę jeszcze JackaP, Irminkę i Anabananę o obejrzenie tego dziwactwa
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Tajka ma rację to mydlnica lekarska - wiem,znam,mam! :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

te 3 ostanie zdjęcia? czy te wcześniejsze z różowym nalotem i różowe? Mydlnica tylko biała jest
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p
Od: 15 maja 2012, o 19:26

Post »

Marzenko to bniec biały. Typowy "chwast" :wink: Chyba nie jest specjalnie ekspansywny, bo nie widziałam go w wielkich skupiskach.
Ten drugi blado-liliowy to też roślina dziko rosnąca. Moja babcia miała ją w ogródku, ale była wszędzie - nawet w szczelinach między podmurówką.
Ja zaglądam tutaj: http://atlas.przyroda.net.pl/ Sama spójrz czy to mydlnica lekarska
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, masz rację, to białe z ostatnich 3ch zdjęć to bniec biały ;:180 .
To blado-różowe rzeczywiście wygląda jak mydlnica lekarska, ale skąd też białe egzemplarze? Wszystkie rosną w jednym miejscu. Czyżby babcia chwasty uprawiała, jak ja teraz? Zastanawiam się tylko czemu u siostry babci też to rosło w ogródku, a ciocia to już same gatunkowe miała.
Dziękuję za podesłanie linka do atlasu, będę się szkolić :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”