Datura - szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj byłam u siostry. Jej datura też już prawie padła. Obejrzałam ją dokładnie i zauważyłam malenkie pajęczynki. Przędziorki. To paskudztwo u siebie wytępiłam nie preparatami, ale kilkakrotnym w ciągu dnia spryskiwaniem rośliny wodą.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam to samo i wydaje mi się, że u mnie to sprawka sikającego do doniczki pieska.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

maakita pisze:liście mojej wyglądają tak samo. Mam też bardzo dużo skorków na daturach, ale to chyba nie ich sprawka.
U mnie była taka sama sytuacja z liśćmi. Dziura przy dziurze. Było bardzo dużo skorków na moich daturkach. Od kiedy zaczełam zrzucać skorki stan liści się bardzo poprawił. Wiem że skorki są pożyteczne ale nie w takich ilościach jak na moich daturkach. Młode listki były objedzone. Moje krzaczki wyglądały okropnie. Potrafiło ich być na jednej nawet 30-40 szt :!:
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Niestety skorków już nie mam, a w liściach dalej dziurki...
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
wanda509
50p
50p
Od: 15 kwie 2008, o 16:34

Post »

Wanda pisze:Wczoraj byłam u siostry. Jej datura też już prawie padła. Obejrzałam ją dokładnie i zauważyłam malenkie pajęczynki. Przędziorki. To paskudztwo u siebie wytępiłam nie preparatami, ale kilkakrotnym w ciągu dnia spryskiwaniem rośliny wodą.
Witaj imienniczko... :D Piszesz że przędziorka wytępiłaś poprzez kilkakrotne zraszanie woda... Chciałabym się dowiedzieć w jakim czasie się go pozbyłaś... :?: Wystarczyło samo spryskiwanie czy tez przecierałaś liście.. :?:
pozdrawiam Wanda
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Re: Datura-szkodniki.

Post »

Witam miłośników datur.
Mam problem z moją rośliną. Liście żółkną i opadają a na tych które są zauważyłam wygryzione dziury ale także takie dziwne coś, podobne do hm.... "g..."? Jak ruszyłam to się okazało że jest oblepione takim, jakby śluzem i tym przyczepione jest do liścia. Wygląda mi to na jakiś rodzaj kokona? Co to może być? i czym to można potraktować?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
markosowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2012, o 14:36

dziurawe liście datury

Post »

witam, jestem na forum od dziś i bardzo potrzebuje pomocy. mam dwie datury "starą" 2 letnią i młodą tegoroczną, obie pięknie się zapowiadające,niestety duża datura mi choruje, mianowicie ma liście jak sito:( zaczęło się od tego że liście zaczęły robić się żółte,podziurawione i odpadały. Pomyślałam że może za mało nawozu i bardziej sie przyłożyłam. datura rośnie pięknie ale dziury w liściach niestety się nasiliły, robi się sito z mojej datury. oglądałam dokładnie liście z wierzchu i pod spodem i nic nie zauważyłam,myślałam że to od intensywnego deszczu ale niestety nie bo młoda by też ucierpiała. atakowane są w większości listki młode. na dodatek i młodą coś zaczęło atakować.co to może być? :cry: BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!
Markosowa
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: dziurawe liście datury

Post »

ślimaki.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
markosowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

zrezygnowana poszłam po raz kolejny na oględziny daturki.Znalazłam 1 gąsienice,naiwna bym byłą myśląc że ta jedna jest jedyną, oprysk kupiony ale deszcze... wiec czekam na poprawę pogody.
Markosowa
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

No to porządna lustracja i zbieraj gąsienice :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
markosowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

oooo fuj;P no ale coż jak trzeba to trzeba;) oprysk do tego tak? czytałam że żerują na liściach a chowają się w ziemię:/
Markosowa
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Niektóre gąsienice tak robią. Ja miałem w tym roku na przełomie wiosny plage gąsienic na powojniku tanguckim i parzydle lesnym. Oczywiście dwa rózne gatunki gasienic. Zarówno jedne jak i drugie powodowały szkieletowanie lisci. Pamiętam , że stosowałem Decis.
Awatar użytkownika
akrim26
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 11:10

Post »

Myślałam, że tylko ja mam taki fart do nieproszonych gości którzy wpadają jak do baru ;:136
Moja datura po tych libacjach wygląda tak:

Obrazek

Jako pierwsze zaatakowały ją skorki i wygryzały w czubkach dziurki - wiadomo, młode i smaczne ;:oj
Jak pozbyłam się skorków, pod moją nieobecność pokazały się piękne zielone liszki, które zabrały się za robienie ażuru na młodych liściach. Jedne i drugie wyzbierałam ręcznie ... ;:224 Mam nadzieję, że limit stołowników został wyczerpany ;:134
pozdrawiam :wit
pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”