MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2012, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Moim zdaniem to jest Nożycówka pospolita może się mylę.
Pozdrawiam Maciej
mam pytanie kiedy wyjmowac kokony z trzciny? i gdzie je zimowac?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyjmowanie kokonów jest zalecane od końca września
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
post z 21 listopada
Jeżeli ktoś ma mało pszczół to może wyjmować w hodowlach gdzie rocznie rodzi się 20 tyś , 30 tyś pszczół to jest bardzo duże przedsięwzięcie i z tego co się orientuję to mało kto w wyjmowanie kokonów się bawi chyba że na handelek.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42
post z 21 listopada
Jeżeli ktoś ma mało pszczół to może wyjmować w hodowlach gdzie rocznie rodzi się 20 tyś , 30 tyś pszczół to jest bardzo duże przedsięwzięcie i z tego co się orientuję to mało kto w wyjmowanie kokonów się bawi chyba że na handelek.
Dzięki pasjonat jak sie nie myle to juz pisalismy ze sb na innym forum nie? ;)
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak tak pisaliśmy pozdrawiam.
Tutaj cieszymy się z każdego nowego miłośnika przyrody.
Jak tam u Ciebie hodowla się rozwija?
Tutaj cieszymy się z każdego nowego miłośnika przyrody.
Jak tam u Ciebie hodowla się rozwija?
Kurcze jestem zadowolony ;) a zaczęło sie ze widziałem jak jakieś pszczoły wchodzą do starego belka drewnianego w ktorym jest mnóstwo dziur wiec na belku powiesiłem rurki z bzu a środki z rurek wiertłem wywiercałem i jakies 100 rurek zalepionych wiec ciagle nowe dawałem i ciagle zalepiały co mnie bardzo cieszyło nawet obok domu wisiał kabel z ciągnika tez otwór góra 9mm ma dł 2m i tez go zalepiły nawet choc wisiał ze murarki musiały do niego wchodzic dołem.(wisiał prostopadle) no a teraz chce murarki przenieś ich kokony gdzie indziej do centeum ogrodu;) Tez wywiertłem dziury w drewnie i tez zalepione ;)
Właśnie przed chwila wszystkie trzciny przeniosłem do garażu i dałem je do drewnianego pudełka. Położyłem wysoko na szafie czy mogę tak zrobić otóż: chce ok połowy września powyjmować kokony z trzcin i łodyg bzu, dać je do kartonu i zostawić w tym garażu. Garaż jest typowo przeznaczony na ciągniki, długi bez ogrzewania i bez drzwi. Czy mogę kokony tam zostawić czy nie? Pasjonat Pomocy ;)
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli ich nie obtłukłeś teraz przy ściąganiu, to wymarzną ci w zimie po wyjęciu z rurek, poczytaj część pierwszą tego wątku, na początku masz opisane co i jak, i dlaczego właśnie do lodówki
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
ni nie obtłukłem ich a jeśli karton zabezpieczyc czyms np sianem? a w 1 czesci nie wiem gdzie to jest czytam czytam i nic. albo z przemeczenia bo duzo tego.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
pliszek stanowczo za wcześnie to zrobiłeś.....połowa pewie nawet jeszcze się nie przepoczważyła , a to jest najgorszy moment na przenosiny
:)
ale przecież ja im nic nie zrobiłem np otwierałem rurki tylko przeniosłem a co nie można przenosić? Teraz mnie wystraszyłas ja mysle ze co za roznica gdzie sa nowe miejsce jest lepsze bo u mnie ciagle od tygodnia pada albo rosi a w garazu maja cieplej i suszej ;)kidaa21 pisze:pliszek stanowczo za wcześnie to zrobiłeś.....połowa pewie nawet jeszcze się nie przepoczważyła , a to jest najgorszy moment na przenosiny
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ktoś pisał, że za wcześnie przenosząc rurki, można postrącać larwy z nektaru/ coś tego typu, i nie dadzą rady wykarmić się jak spadną, i to może być koniec dla nich.
pliszek jak czytasz obszerny wątek, z setek postów złożony, notuj sobie w skrócie ważne informacje, bo faktycznie wszystko zaczyna się mieszać, i popełnia się podstawowe błędy, a zawsze jak będziesz chciał znaleźć ten jeden ważny post z wiadomościami, to zawsze jest ciężko
pliszek jak czytasz obszerny wątek, z setek postów złożony, notuj sobie w skrócie ważne informacje, bo faktycznie wszystko zaczyna się mieszać, i popełnia się podstawowe błędy, a zawsze jak będziesz chciał znaleźć ten jeden ważny post z wiadomościami, to zawsze jest ciężko
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
można powiedzieć to jak wyjęcie czegoś za wcześnie.....dziecko w 6 m-c ciąży prawie nigdy nie przeżyje....7 jakoś dają rade , 8 czy 9 spokojnie choć są też wyjątki....
a tu powiedzonka i cyaty ,, Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły. '' ,
'' Nie trać nigdy cierpliwości; to jest ostatni klucz, który otwiera drzwi. '' ,
''Niecierpliwość żąda rzeczy niemożliwej - mianowicie osiągnięcia celu bez środków. ''...
tak wiec pliszek cierpliwośc cierpliwość, może coś z tego wyjdzie, ale proponowałabym juz teraz przygotować coś stabilnego na przyszły rok i nie mieszać za bardzo a bedziesz miał sie czym chwalić...mnie też korci by sprawdzić czy sie juz przepoczważyły ale tego nie zrobie wczesniej jak przed koncem września..tym bardziej że ,kilka pszczółek składało jeszcze jaja 2 tyg temu
a tu powiedzonka i cyaty ,, Anielska cierpliwość wymaga diabelskiej siły. '' ,
'' Nie trać nigdy cierpliwości; to jest ostatni klucz, który otwiera drzwi. '' ,
''Niecierpliwość żąda rzeczy niemożliwej - mianowicie osiągnięcia celu bez środków. ''...
tak wiec pliszek cierpliwośc cierpliwość, może coś z tego wyjdzie, ale proponowałabym juz teraz przygotować coś stabilnego na przyszły rok i nie mieszać za bardzo a bedziesz miał sie czym chwalić...mnie też korci by sprawdzić czy sie juz przepoczważyły ale tego nie zrobie wczesniej jak przed koncem września..tym bardziej że ,kilka pszczółek składało jeszcze jaja 2 tyg temu
:)