Glicynia - uprawa,problemy Cz.1
- janina1949
- 50p
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19
Glicynia kwitła tak w zeszłym roku w tej chwili ma masę pąków i już na dniach będzie kwitła. Jeżeli masz glicynie z siewu to musisz długo czekać aż zakwitnie, muszą być kupione szczepione i ważne jest cięcie. Ja moją przycinam w sierpniu i drugi raz w marcu. Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie bo warto poczekać 

Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
- janina1949
- 50p
Tak, tak. Zabezpieczyłam je włókniną ale mimo tego, na jednej pączki liściowe są jakby "martwe".
Chociaż nie, jeden zielony pączek jest przy samej podstawie. Pewnie mi zmarzła i odbija od korzenia. Tylko teraz nie wiem czy to dobrze, bo miejsce szczepienia jest wyżej i nie wiem czy ta "dzika" odrośl kiedys zakwitnie. Poczekam jeszcze, może obudzą się jakieś inne pączki.

Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
- przester27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2007, o 13:56
Re
a co jeśli glicynia była ukorzeniana z dorosłego okazu, który wiele razu już zakwitł ??
Moja glicynia była kupiona w sklepie ogrodniczym i chyba nie była z siewu tylko szczepiona. Wczoraj byłam na działce i o dziwo w tym roku chyba zakwitnie bo pojawiły się takie inne pąki, większe i grubsze ;:26 mam tylko nadzieję że nie przyjdzie przymrozek i wreszcie się doczekam pięknych białych kwiatów.
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
KaRo
Moja glicynia właśnie zaczęła kwitnąć i to jest dzisiejsze zdjęcie -jeszcze nie wszystkie kwiatki sie rozwinęły
Mierzyłam ich długość mają 55 centymetrów
Na pierwsze kwiatki czekałam rok
Kupiłam ją dosyć dużą ,a sadzonka była z rośliny kwitnącej
wcześniej miałam siewkę ,która nie kwitła wcale i w końcu zmarzła

Moja glicynia właśnie zaczęła kwitnąć i to jest dzisiejsze zdjęcie -jeszcze nie wszystkie kwiatki sie rozwinęły

Na pierwsze kwiatki czekałam rok

- janina1949
- 50p
- janina1949
- 50p
Glicynia wymaga ciecia aby ładnie kwitła.pierwsze ciecie w sierpniu drugie luty ,marzec zależy od pogody no i oczywiście solidne zasilanie i w czasie suszy podlewać. życzę aby Ci zakwitła też tak pięknie jak moja. Wszyscy co przechodzą koło mojej działki przystają i ją podziwiają bo jest naprawdę na co popatrzeć. Pozdrawiam Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
A ja swoją pokażę w tym wątku, bo jestem zaszokowana jej tegorocznym , pierwszym tak obfitym kwitnieniem

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;