Witam wszystkich,jestem nowa i już mam problem z tujami.
Myślę,że pomożecie mi.A więc,zakupiłam tuje szmaragd 2 miesiące temu w 80cm wysokości ładnie ukorzenione.
Były sadzone zaraz do mokrej ziemi,podeszczach.Podlewane były i są systematycznie co tydzień.
Zaniepokoiło mnie to,że w środku drzewka są czarne,ale nie uschnięte.Są posklejane jakby je ktoś żywicą posklejał.
Zauważyłam te plamki wcześniej,ale nie zagladałam do srodka w krzaczek,a dzisiaj zerkłam i okazało się że to robaczki podobne do mszycy,tak mi się wydaje bo i nawet biedronki sie trafiają na drzewkach.Pościągałam wszystko i pozaduszłam.Trafiają się też na moich tujach suche i zżółknięte gałazki,ale jak dzisiaj je badałam to widzę że są pączki młode na gałązkach.Na jednej znalazłam nawet
szyszke z siewem.Nie wiem co robić,czym to świnstwo spryskać?
Pozdrawiam
Tak wiem że lepsze by było zdjęcie tych robaczków do rozpoznania.Postaram się zrobić bo w tej chwili nie mam aparatu.
Zrobiłam wczoraj przegląd tych moich tui i mąż stwierdził że to nie są mszyce.Wyglądają jak mszyce,są takie brązowawe a metode
mają podobną do mszyc w grupie na gałazkach.Więcej właśnie takie skupisko trafiało mi się w środkach drzewek,co i na górnych i bocznych też.Spryskałam parę drzewek wodą z mydłem i pozaduszałam,ale czy to coś da?No i oczywiście przeglądającmoje tuje też znalazłam szyszki z kuleczkami to chyba siew tak myślę.A czy w ogóle ktoś się trafił już z takim przypadkiem jaki ja mam tz. z tymi robaczkami?
Dodaje zdjęcie,ale trochę takie nie wyrazne co do opiniale może akuat ktoś będzie wiedział.
Dodam jeszcze że tam gdzie się zagnieżdziło to robaczysko gałązki są bardzo posklejane jakby ktos posmarował żywica.
Zdjęcie przedstawia środek drzewka jest całe czarne tak mogę powiedzieć,tylko w tych miejscach gdzie sie gnieżdziły robaczki.
Na zdjęciu widać takie ciemne plamy na gałeziach to są te ciemne robaczki .
Pozdrawiam
Bardzo proszę o pomoc.Zaczeły mi czarnieć tuje w dolnej części.Zauważyłem że pod tuje podchodzą koty.
Czy jest na to jakaś rada ? Dołączam zdjęcia może będą pomocne.
To najprawdopodobniej obsikanie przez koty. U mnie jest to samo, tylko prawdopodobnie na moje szmaragdy sika kuna.
Sprawdź temat "Kolory usychania iglaków" w dziale "Diagnostyka", tam znajdziesz zdjęcia od innych forumowiczów, u których występuje ten problem.
Ogrodnik poradził mi, by wyciąć sczerniałe gałązki i tyle.
To jest przędziorek . Tez to zaatakowało moje tuje. Mi z w sklepie ogrodniczym zaproponowano preparat o nazwie KARATE. Opryskałam wszystkie tuje naweet zdrowe i czekam. Pozdrawiam
Na pierwszy rzut oka widac , że te przędziorki pozdychały, są takie jakby zasuszone, no ale wiadomo to co już zniszczyły to nie da się tego obudować. jeśli mogę coś podpowiedzieć to najlepiej urwij tę chorą gałązkę i idż sie jescze upewnic do ogrodniczego oni powinni Ci udzielic fachowej porady.Pocieszę cie bo ja oprócz tego walczę jescze z mrówkami w tujach i grzybem . Moje tuje to juz w tym roku na pewno tego nie przeżyją.
Pozdrwiam
Aniu jeżeli po krzewie czy drzewie wędrują mrówki to znak, że roślinę zaatakowały mszyce.
To jest najprostszy sposób sprawdzenia.
Przeglądnij dokładnie, najlepiej ze szkłem powiększającym, albo aparatem fotograficznym z dobrym zoomem, swoje rośliny.
Mszyce są bardzo maleńkie i niekoniecznie w kolorze zielonym.
Może to co Ty sądzisz, że jest chorobą, okaże się szkodnikiem.